nőgyógyász budapest szex

Gondot jelent a szex? Van megoldás!

Számos nő küzd a szexualitással kapcsolatos problémával, azonban még mindig csak kevesen fordulnak ezzel orvoshoz. Holott dr. Demjén László, az Oxygen Medical nőgyógyásza szerint az esetek jelentős részében visszaszerezhető lenne az örömteli intimitás, az élvezhető szex képessége.

Íme, a jellemző problémák!

  • Vaginizmus

Jónéhány nő tapasztal szex közben fájdalmat, de kevesebben gondolják, hogy ez gyógyítható lenne. A fájdalmas közösülésnek természetesen nem könnyű azonnal kideríteni az okát, hiszen számos pszichés és fiziológiai ok húzódhat meg a háttérben. A lelki, esetleg párkapcsolati gondok feltárásnak első lépése lehet egy nőgyógyászati vizit, amely kizárja az esetleges testi problémákat. Maga a vaginizmus gyakorlatilag a hüvelyt körülvevő izmok fájdalmas, önkéntelen görcse. Bár a jelenség fizikai, de okok gyakran lelkiek, hiszen például olyan nőknél fordulhat elő, akik attól tartanak, hogy behatolás fájdalmas lesz.

  • A nedvesedés hiánya

A nedvesedés hiánya mögött ugyanúgy állhatnak pszichés gondok, de első lépésként ki kell deríteni, van-e a páciensnek hormonális problémája, szervi rendellenessége, cukorbetegsége, érszűkülete, szívbetegsége. Ha ilyen nem ismeretes, a kikérdezés során meg kell győződni róla, szed-e olyan gyógyszert, amelynek ilyen mellékhatása lehet, fogyaszt-e esetleg alkoholt, kábítószert a páciens, hiszen ezek mind negatívan befolyásolhatják a szexuális késztetést. Akár a klimax is járhat ilyen tünettel, amelynek megoldására orvosi és egyéb eszközök szóba jöhetnek. A legfontosabb lépés azonban a szakember bevonása. Dr. Demjén László szerint a vaginális diszkomforton és szárazságon segíthetnek a vény nélkül kapható síkosítók, sőt, a tüneteket csökkentheti a nem lankadó szexuális aktivitás. Ugyanakkor, ha más problémák is jelentkeznek, érdemes elgondolkozni a hormonpótlás lehetőségein is, amelynek a célja a még hatásos, de lehető legkisebb adag eltalálása. Akármilyen módon is sikerül orvosolni a vaginális labricatio hiányát, a nedvesedés visszatértével a nők visszanyerhetik korábbi életminőségüket, és újra megélhetik teljes nőiségüket.

  • Vulvodynia

A vulvodynia a szeméremtest krónikus kellemetlen érzése, amely mögött nem áll sem gomba-, sem herpeszvírus fertőzés, bőrbetegség, vagy más laboratóriumi módszerekkel kimutatható elváltozás. A kellemetlenség leginkább égő, csípő fájdalom, amely érintésre jelentkezik, de tovább is fennállhat. Az esetek egy részében csak a hüvelybemenet kezd csípni fizikai inger hatására, amely lehet szexuális aktus, de akár tamponhasználat, nőgyógyászati vizsgálat, sőt ennél finomabb inger is. Ez a probléma leginkább a 40 év alatti hölgyeket érinti. Többnyire a változókor után figyelhető meg a másik megjelenési forma, amikor nem csupán a hüvelybemenet érzékeny, de a szeméremdomb, a gát, a kis- és a nagyajkak, sőt, akár a comb belső oldala is. Itt is kiváltó ok lehet a szeméremtestet érő külső inger, de a fájdalom behatás nélkül is fellobbanhat.

Beszélnünk kell róla!

A szakember gyakran tapasztaltja, hogy a nők megnyílnak a semleges, szakértő személy előtt és segítséget kérnek.
– Fontos tisztában lenni azzal, hogy a szex, az intimitás körüli gondok – legyen szó a vágy hiányáról, a nedvesedés nehézségeiről, az orgazmus-képtelenségről, vagy bármi másról – bátran megoszthatók a nőgyógyásszal. A felkészült szakember ugyanis meg tudja vizsgálni a fizikális hátteret, felderítheti a szervi okokat, sőt gyakran még párkapcsolati, lelki gondok esetén is segíthet a megoldás keresésében – hangsúlyozza dr. Demjén László, az Oxygen Medical nőgyógyásza. – Ha pedig sikerül helyreállítani a harmóniát, az nem csak a női önbizalmat adja vissza, de gyakran egyéb problémáktól, akár a fejfájástól, emésztési gondoktól, hangulatzavaroktól is megszabadít.

Nincs hozzászólás