dermaroller. bőrgyógyászat, arcfiatalítás

A szép bőr titka: dermaroller

Az egészséges, szép bőr titka a külső és belső karbantartás. De vajon mit tehetünk a tiszta, fiatalos megjelenéséért, ha nem szeretnénk kizárólag a kozmetikumokra hagyatkozni? Dr. Pellion Szilvia, az Oxygen Medical esztétikai bőrgyógyásza beszélt a témáról.

Belső karbantartás: a probiotikum a megoldás?

Japán tudósok vizsgálták a probiotikumok összetett hatásait és eredményeiket a Journal of Dairy Science című szaklapban tették közzé. Ők úgy találták, hogy a probiotikumok – vagyis az egészséges, élő mikroorganizmusok, baktériumok – hatékonyak lehetnek a bőrbetegségekkel szemben. A Bifidobacterium infantis 35624 nevű probiotikum például hatásosnak bizonyult a psoriasis kezelésében. Vizsgálták a fermentált tejtermékekben megtalálható Lactococcus lactis H61 nevű törzset is, különösen azért, mert az elmúlt ötven évben egyre többen fogyasztanak Japánban fermentált termékeket. (A fermentálás tulajdonképpen mikroorganizmusok segítésével végrehajtott erjesztés.)

A vizsgálatba 23 nőt vontak be, akik átlagosan 20 évesek voltak. A véletlenszerűen kialakított két csoportnak hagyományos joghurtot és H61-tartalmú fermentált tejet kellett fogyasztania négy héten keresztül, napi egyszer. A kísérlet elején és végén vérvizsgálatokkal felmérték a fiatal nők bőrének hidratáltságát, rugalmasságát, a melanin szintjüket és az arc faggyútermelésének mértékét. Ez utóbbi a bőr védelmi rendszerének egyik mutatója.
Az eredmények azt mutatták, hogy bár a hidratáltsági szint minden résztvevőnél nőtt, az arcbőr védelmi vonala jóval nagyobb mértékben erősödött azoknál, akik fermentált termékeket fogyasztottak.

Az A-vitamin és az Omega-3 is segít

A belső bőrkarbantartás másik oszlopa az A-vitamin, amely csökkenti a szárazságból eredő apró ráncokat és javít a bőr feszességén, ezért különböző módszerekkel arcápoló készítményeket is dúsítanak vele. A-vitaminban (pontosabban béta-karotinban) gazdag táplálék a sárgarépa, a brokkoli, a zeller, az áfonya, a kelkáposzta, a paraj, a sütőtök, a petrezselyem, a máj, a tengeri halak.

Ugyanilyen jó hatású az Omega-3, amely hozzájárul a bőr hidratáltságához, így feszességéhez is. Ugyanakkor érdemes limitálni a telített zsírsavakban gazdag élelmiszerek fogyasztását, mint a zsíros tejtermékek és húsok. Ezek ugyanis előmozdítják a szabadgyök képződést, vagyis gyorsítják a bőr öregedését.

Külső segítség az orvostól

– A fiatalabb nőknél a legfőbb problémát az aknék, az általuk okozott hegek és a kitágult pórusok jelentik. Egyes esetekben már ebben a korban is megjelenhetnek a fogyás utáni striák. Mindezekre jelenthet megoldást az orvosi dermaroller kezelés, amely mélyebbre hatol, mint a kozmetikusok által használt verzió. A kozmetikusi dermaroller-tű maximum 0,5 mm-re hatolhat, míg orvos 1-1,5 mm-es tűhosszúságú eszközt is használhat – ismerteti dr. Pellion Szilvia, az Oxygen Medical esztétikai bőrgyógyásza.

A dermaroller tulajdonképpen egy apró tűket tartalmazó henger, melynek orvosi változata a bőr mélyebb rétegeibe hatol. Az apró szúrások fokozzák a kollagén szintézisét, az anyagcserét és felgyorsítják a regenerációt. A hatékonyság növelhető a bejuttatott mezoterápiás szerekkel (hiarulonsav, vitaminok, revitalizáló anyagok). A kezelést követően a bőr azonnal megtelik vitalitással, a hosszú távú hatás két hónap múlva jelentkezik, a bőrhibák enyhülnek vagy akár teljesen elmúlnak.

Nincs hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>