Allergológia

Hazánkban jelenleg a lakosság több, mint 25 százalékánál van jelen különböző szintű allergia. Az a betegség, amelyet nem szabad félvállról venni, még a viszonylag enyhe tünetek sem, legyen szó bármilyen típusú túlérzékenységről, hiszen a következmények egyre súlyosabbak lehetnek.

allergia-vizsgalat

Allergia = felborult egyensúly

Az allergia tulajdonképpen egyfajta túlérzékenység, amely azért alakul ki, mert a természetes védekezőképességünket valami megzavarta. Immunrendszerünk ugyanis normális esetben védekezik a vírusok, baktériumok, és egyéb kórokozók támadásai ellen. Allergia esetén viszont ártalmatlan anyagok (például kutyaszőr, háziporatka-ürülék, penészgomba és döntően pollenek) hatására is beindítja szervezetünk védekező mechanizmusát, mely allergiás panaszokban nyilvánul meg.

Allergia vizsgálat lehetőségei központunkban:

Vérből való IgE (specifikus ellenanyag) – szint meghatározás

A vérvétellel történő allergiavizsgálat gyors, kíméletes és az év bármelyik szakában elvégezhető még az allergiaszezonban is. A provokációs teszttel (ún. Prick teszt) ellentétben ami csak az allergiaszezonon kívül végezhető.

IgE vizsgálataink (allergia és táplálékintolerancia panelek összetétele):

Nutritív 20-as allergiapanel 
tojás, tehéntej, alfa-laktalbumin, béta-laktoglobulin, kazein, tőkehal, búzaliszt, földimogyoró, szója, paradicsom, sárgarépa, burgonya, narancs, alma, banán, őszibarack, szezámmag, rák, marhahús, kiwi, zeller, mandula, mogyoró

Nutritív 40-es allergiapanel 
disznóhús, marhahús, csirkehús, birkahús, paradicsom, sárgarépa, burgonya, mustár, tőkehal, rák, kék kagyló, tonhal, lazac, kiwi, mangó, ananász, narancs, alma, banán, őszibarack, tehéntej, alfa-laktalbumin, béta-laktoglobulin, kazein, szezámmag, sütőélesztő, fokhagyma, zeller, mogyoró, paradió, mandula, kókuszdió, földimogyoró, tojás, kecsketej, rozsliszt, zab, kukorica, hajdina, búzaliszt

Inhalatív 20-as allergiapanel 
égerfa pollen, nyírfa pollen, mogyoró pollen, tölgyfa pollen, fűzfa pollen, ecsetpenész (Penicillium notatum), korompenész (Cladosporium herbarum), kannapenész (Aspergillus fumigatus), élesztőgomba, konídiumos gomba (Alternaria tenuis), poratka (D. pteronyssinus), macska szőr/hám, kutya hám, perjefélék, réti komócsin, rozs pollen, tollkeverék háziszárnyas (liba,csirke,kacsa,pulyka), parlagfű, fekete üröm, lándzsás utifű pollen

Inhalatív 40-es allergiapanel 
macska szőr/hám, ló szőr, szarvasmarha szőr, kutya hám, tengerimalac hám, nyúl hám, hörcsög hám, patkány hám, egér hám, tollkeverék háziszárnyas (liba,csirke,kacsa,pulyka), ecsetpenész (Penicillium notatum), korompenész (Cladosporium herbarum), kannapenész (Aspergillus fumigatus), élesztőgomba, konídiumos gomba (Alternaria tenuis), parlagfű, fekete üröm, réti margaréta, gyermekláncfű, aranyvessző, égerfa pollen, mogyoró pollen, szilfa pollen, fűzfa pollen, nyárfa pollen, juharfa pollen, nyírfa pollen, bükkfa pollen, tölgyfa pollen, diófa pollen, poratka (D. pteronyssinus), poratka (D. farinae), házipor, csótány, lándzsás utifű pollen, libatop pollen, ballagófű pollen, juhsóska pollen, fűkeverék (csomós ebír, réti csenkesz, angol és réti perje, réti komócsin), fűkeverék (tavaszi hérics, angol perje, nád, termesztett rozs, pelyhes selyemperje)

Táplálékintolerancia-vizsgálatok (46 tápanyag)
alma, bárányhús, brazil dió, brokkoli, burgonya, búza, csirkehús, dinnyemix, dió, durum búza, édesvízi hal (lazac, pisztráng), élesztő, fehérhalmix (tőke-és lepényhal), fekete ribizli, fokhagyma, földimogyoró, földieper, glutén, gomba, grapefruit, gyömbér, kagyló és rák, kakaóbab, káposzta, kesudió, kukorica, mandula, marhahús, narancs és citrom. olajbogyó, paprikamix (piros, zöld sárga), paradicsom, póréhagyma, rizs, rozsliszt, sárgarépa, sertéshús, szójabab, tea, tehéntej, tojás, tonhal, uborka, zab, zeller, zöldség (borsó, lencse, bab)

Táplálékintolerancia-vizsgálatok (221 táplálék)

  • Tej, tejkészítmények: alfa-lactalbumin, béta-lactoglobulin, bivalytej, juh tej, kazein, kecsketej, tehéntej, tojás fehérje, tojás sárgája
  • Halak, tenger gyümölcsei: ajóka, alga espaguette , alga spirulina, alga wakame, angolna, csiga, parti csuka, doradó, fekete sügér, fekete tőkehal, fésűs kagyló, foltos tőkehal, garnélarák, hering, homár, hüvelykagyló, kacsakagyló, kardhal, kaviár, kék kagyló, kemény- vagy pénzkagyló, lazac, lepényhal, makréla, naphal, osztriga, ördöghal, pisztráng, polip, ponty, rombuszhal, sügér, szardínia, szívkagyló, tarisznyarák, tintahal kalamári, tintahal, szépia, tonhal, tőkehal
  • Gyümölcsök: alma, ananász, avokádó, banán, citrom, cseresznye, datolya, eper, faeper, fekete áfonya, fekete ribizli, füge, görögdinnye, gránátalma, grapefruit, guava, kivi, körte, licsi, lime, málna, mandarin, mangó, mazsola, narancs, nektarin, olajbogyó, őszibarack, papaja, paradicsom, rebarbara, ribizli, sárgabarack, sárgadinnye, szeder, szilva, szőlő, vörösáfonya
  • Gyógynövények és fűszernövények: aloe vera, ánizs, babérlevél, bazsalikom, bors keverék (fekete/ fehér), borsmenta, cayenne-bors, csalán, curry, édesgyökér, fahéj, fokhagyma, gingkó, ginzeng, gyömbér, kakukkfű, kamilla, kapor, komló, koriander, kömény, majoranna, menta, mustármag, petrezselyem, rozmaring, sáfrány, szegfűszeg, szerecsendió, tárkony, vanília, vörös chili, zsálya
  • Húsok: bárányhús, bivaly, borjúhús, csirkehús, disznóhús, fogolyhús, fürjhús, kacsahús, kecskehús, lóhús, marhahús, nyúlhús, pulykahús, rőtvad (szarvas-, őzhús), strucc, vaddisznóhús
  • Zöldségfélék: amarantusz (disznóparéj), articsóka, borsó, brokkoli, burgonya, cékla, cikória, csicseriborsó, cukkíni, édesburgonya, édeskömény (levél), fehér karóbab, fehérrépa, fejes saláta, hagyma, káposzta, káposzta vörös, kapribogyó, karfiol, kobaktök/futótök, mángold, manióka, mogyoróhagyma, padlizsán, paprika, póréhagyma, retek, ruccola, sárgarépa, spárga, spenót, széles bab, szójabab, uborka, vizitorma, vörös vesebab, zeller, zöldbab, kelbimbó, lencse
  • Olajos magvak: dió, fenyőmag, földimogyoró, kesudió, kókusz, makadámdió, mandula, mogyoró, paradió, pisztácia, tigrisdió / földimandula
  • Gabonafélék: árpa, búza, búzakorpa, durumbúza, gliadin, gríz (polenta), köles, kukorica, kuszkusz, lenmag, maláta, pohánka, quinoa, rizs, rozsliszt, tönkölybúza, transzglutamináz, zab
  • Egyebek: tea (fekete), tea (zöld), agar-agar, élesztő (sütő), élesztő (sör), gesztenye, kakaóbab, gomba, kávé, kóladió, méz, nádcukor, napraforgómag, repcemag, szentjánoskenyér, szezámmag, tápióka

Allergén specifikus IgE
méh, darázs

Egyedileg kérhető allergének vizsgálatáról kérjük érdeklődjön recepciónkon.

Az allergia kezelhető

A tudomány mai álláspontja szerint nem gyógyítható, de jól kezelhető. Sajnos az allergiás betegek többsége már csak szezonban, vagy a súlyosabb szövődmények jelentkezésekor fordul orvoshoz. Az allergia kezelését azonban már az allergén növény megjelenésekor, még a tünetek jelentkezése előtt meg kell kezdeni. Az idejében megkezdett kezeléssel biztosíthatjuk ugyanis a szezonban megjelenő tünetek súlyosságának enyhítését.

A kezelési módok tekintetében is jelentősen bővültek a lehetőségek az elmúlt évek alatt. Az allergiás beteg kezelése szezononként eltérő lehet. A gyógykezelés módosítása indokolt például, ha a korábban használt készítményekkel nem érhető el megfelelő életminőség. Várandósság esetén különösen fontos, hogy kerüljük a gyógyszerek szedését, ekkor szintén módosítanunk kell a korábbi kezelést.

A kezeletlen allergia szövődményeként kialakulhat allergiás asztma, az étel- és rovarcsípés allergia következtében jelentkező anafilaxiás sokk pedig a beteg életét is veszélyeztetheti. Tehát nem szabad fél vállról vennünk, megfelelő kezelés mellett a beteg életminősége jelentősen javítható, és a súlyos szövődmények is elkerülhetők.

A kellemetlen tünetek elleni védekezés csakis a pontos diagnózisra épülhet. Az allergia kimutatásának egyik legmegbízhatóbb módszere a vérvizsgálat, amely számos esetben az egyetlen alkalmazható eljárás lehet, így például 2 évesnél fiatalabb gyerekek, kismamák vagy bőrbetegség esetén, illetve ha a vizsgálatra allergiaszezonban kerül sor.

Miért alakulhat ki az allergia?

  • Genetikai hajlam
    Kialakulásában azonban döntő szerepet játszik az öröklődés. Egy allergiás szülő esetén 30 százalék, ha mindkét szülő allergiás, a gyermeknél közel 80 százalék az esély, hogy megjelennek a tünetek.
  • Megváltozott környezet
    A levegőben, a kemikáliákban lévő szennyező anyagok rátapadnak a virágporszemcsékre, megváltoztatják azok felszínét, így azok jobban irritálnak. Így alakul ki a legjellemzőbb parlagfű allergia is.
  • Steril életmód
    Manapság sokkal sterilebben élünk, a gyerekeket szinte nem is engedjük találkozni a kórokozókkal. Holott az immunrendszernek szüksége van a korai fertőzésekre a kiegyensúlyozott működéshez.
  • Stressz / mozgásszegény életmód
    Az ülőmunka, a tévézés, az autózás szinte kizárják a fizikai aktivitást, amely mellett az életünk részévé vált a mindennapi stressz, mely szintén bizonyítottan növeli az allergia kialakulásának kockázatát.