Allergológia

Hazánkban jelenleg a lakosság több, mint 25 százalékánál van jelen különböző szintű allergia. Az a betegség, amelyet nem szabad félvállról venni, még viszonylag enyhe tünetek sem, legyen szó bármilyen típusú túlérzékenységről, hiszen a következmények egyre súlyosabbak lehetnek.

allergia-vizsgalat

Felborult egyensúly

Az allergia tulajdonképpen egyfajta túlérzékenység, amely azért alakul ki, mert a természetes védekezőképességünket valami megzavarta. Immunrendszerünk ugyanis normális esetben védekezik a vírusok, baktériumok, és egyéb kórokozók támadásai ellen. Allergia esetén viszont ártalmatlan anyagok (például kutyaszőr, háziporatka-ürülék, penészgomba és döntően pollenek) hatására is beindítja szervezetünk védekező mechanizmusát, mely allergiás panaszokban nyilvánul meg.

Miért alakulhat ki az allergia?

Genetikai hajlam

Kialakulásában azonban döntő szerepet játszik az öröklődés. Egy allergiás szülő esetén 30 százalék, ha mindkét szülő allergiás, a gyermeknél közel 80 százalék az esély, hogy megjelennek a tünetek.

Megváltozott környezet

A levegőben, a kemikáliákban lévő szennyező anyagok rátapadnak a virágporszemcsékre, megváltoztatják azok felszínét, így azok jobban irritálnak. Így alakul ki a legjellemzőbb parlagfű allergia is.

Steril életmód

Manapság sokkal sterilebben élünk, a gyerekeket szinte nem is engedjük találkozni a kórokozókkal. Holott az immunrendszernek szüksége van a korai fertőzésekre a kiegyensúlyozott működéshez.

Stressz / mozgásszegény életmód

Az ülőmunka, a tévézés, az autózás szinte kizárják a fizikai aktivitást, amely mellett az életünk részévé vált a mindennapi stressz, mely szintén bizonyítottan növeli az allergia kialakulásának kockázatát.

Az allergia leggyakoribb fajtái

Parlagfű

A leggyakoribb és legtöbb panaszt okozó allergén növény a parlagfű, amely augusztustól október szórja a polleneket, és okozza a tipikus tüneteket, mint orrfolyás, szemviszketés, tüsszögés, köhögés. Parlagfű allergia esetén már jóval a szezon előtt el kell kezdeni a megfelelő szerek adagolását és számos életvezetési tanácsot is érdemes betartani a kellemetlenségek csökkentéséhez.

Laktóz intolerancia

A tejcukor érzékenységet tehát a szervezetben lévő tejcukor bontását végző enzim (laktáz) hiánya vagy csökkent mennyisége okozza. A laktóz intolerancia (vagy tejcukor érzékenység) esetében a leggyakoribb tünetek: a robbanásszerű, gyakori vizes hasmenés, haspuffadás, szélgörcs. A laktóz intolerancia felismerését nehezíti, hogy a tünetek kialakulása nem mindig mutat közvetlen összefüggést a tejfogyasztással.

Tejfehérje

A tejfehérje, és a tejcukor hasznosítása a szervezet számára különböző módon történik. A fehérjék bontásában az emésztőenzimek játszanak szerepet. Ha a fehérjék bontása nem megfelelő, és a bél immunrendszere fokozott érzékenységet mutat, a tejfehérjék a bélen keresztül átjutva az egész szervezetre kiható immunválaszt, allergiás reakciót váltanak ki. Ez a tejallergia vagy tejfehérje allergia.

Az allergia kezelhető

A tudomány mai álláspontja szerint nem gyógyítható, de jól kezelhető. Sajnos az allergiás betegek többsége már csak szezonban, vagy a súlyosabb szövődmények jelentkezésekor fordul orvoshoz. Az allergia kezelését azonban már az allergén növény megjelenésekor, még a tünetek jelentkezése előtt meg kell kezdeni. Az idejében megkezdett kezeléssel biztosíthatjuk ugyanis a szezonban megjelenő tünetek súlyosságának enyhítését.

A kezelési módok tekintetében is jelentősen bővültek lehetőségek az elmúlt évek alatt. Idejében megkezdve a hagyományos gyógyszerek (antihisztaminok, szemcsepp és orrcsepp) mellett a homeopátia, akupunktúra, a fényterápia, az immunterápia, vagy épp a stresszkezelő technikák is csillapíthatják a tüneteket.

Az allergiás beteg kezelése szezononként eltérő lehet. A gyógykezelés módosítása indokolt például, ha a korábban használt készítményekkel nem érhető el megfelelő életminőség. Várandósság esetén különösen fontos, hogy kerüljük a gyógyszerek szedését, ekkor szintén módosítanunk kell a korábbi kezelést.

Kezelése: csak pontos diagnózissal

A kezeletlen allergia szövődményeként kialakulhat allergiás asztma, az étel- és rovarcsípés allergia következtében jelentkező anafilaxiás sokk pedig a beteg életét is veszélyezteti. Tehát nem szabad fél vállról vennünk, megfelelő kezelés mellett a beteg életminősége jelentősen javítható, a súlyos szövődmények is elkerülhetők.

A kellemetlen tünetek elleni védekezés csakis a pontos diagnózisra épülhet. Az allergia kimutatásának egyik legmegbízhatóbb módszere a vérvizsgálat, amely számos esetben az egyetlen alkalmazható eljárás lehet, így például 2 évesnél fiatalabb gyerekek, kismamák vagy bőrbetegség esetén, illetve ha a vizsgálatra allergiaszezonban kerül sor.

Allergia vizsgálat lehetőségei központunkban:

  • Vérvizsgálat
  • Vérből való IgE (specifikus ellenanyag)- szint meghatározás
  • Cöliákia (lisztérzékenység) kimutatása vérből
  • Ételintolerancia vizsgálat vérből
  • Laktóz intolerancia genetikai teszt