bölcsességfog_bölcsességfokag_foghúzás

Mikor indokolt a bölcsességfog eltávolítása?

A bölcsességfog sokszor rossz irányban vagy túl kevés helyen próbál kibújni, amivel a többi fogat is veszélyeztetheti. 

Panasszal járhat a bölcsességfog növekedése

Az emberek többségének fiatal felnőttként kinő mind a négy bölcsességfoga, ám a növekedés okozhat panaszt és hatással lehet a többi fogra is, ilyenkor fontos a megelőzés. Kevesen tudják azonban, hogy teljesen panaszmentes fogak körül is kialakulhat ciszta, ami meggyengíti az állkapcsot, illetve ritkán kialakulhat belőlük daganat is. Sokan azzal keresik fel a fogorvost, hogy a bölcsességfogak „összetolják” a többi fogat. Erről a mai napig nincs tudományos bizonyíték, ezért megoszlanak a vélemények, azonban ha fogszabályozás a cél, és kevés hely áll rendelkezésre, időnként fel kell áldozni a bölcsességfogakat.

A bölcsességfog okozta tünetek

A legfőbb probléma általában az, hogy a fog félig tör elő, nagy részét még laza íny borítja, ami alá könnyen bemegy az ételmaradék, így tisztítása szinte lehetetlen. Ennek következtében jelentkezhet többek közt kellemetlen szájszag és íz-érzés, fájdalom, fogínygyulladás és – vérzés, arcduzzanat. A fájdalmat el kell különítenünk a bölcsességfog előtt elhelyezkedő fog okozta fájdalomtól, ami pont a bölcsességfog rendellenes helyzete miatt szuvasodott el. Ennek azonosításához, és az egyéb elváltozások felfedezéséhez nélkülözhetetlen egy röntgenfelvétel.

A nyolcas fog növekedése okozhat észlelhető tüneteket és járhat tünetek nélkül, ilyenkor csak a szakember észlelheti az erre utaló jeleket. Amennyiben a fájdalom vagy az okozott problémák indokolják, a bölcsességfogat el kell távolítani, ami történhet egyszerűen vagy sebészeti úton.

Hogyan lehet eltávolítani a bölcsességfogat?

– Az eltávolítás módja a fog helyzetétől és anatómiájától függ. Az összes beavatkozást érzéstelenítésben végezzük. Amennyiben teljesen áttört és kinőtt a bölcsességfog, akkor ugyanúgy távolítjuk el, mint bármely más fogat, vagyis egyszerű „húzással”. Ez legtöbbször egy viszonylag gyors beavatkozás, amiből a páciens gyakran semmit sem érez.

– Amennyiben a fog még ínnyel, illetve csonttal fedett, már egy kissé bonyolultabb eljárásra van szükség. Az íny „bemetszése” után előfordulhat, hogy a fogat csak több darabban tudjuk teljesen eltávolítani. Fontos leszögezni, hogy az eltávolításakor gyakorlatilag nem használunk vésőt, ezt felváltotta a modern speciális fúrók használata, ami sokkal kevésbé kellemetlen a páciensek számára. A fog eltávolítása után általában varratokat helyezünk be, amelyeket 7-10 nap múlva távolítunk el.

A fogeltávolítás után érdemes néhány szabályt betartani:

– A beavatkozást követően enyhe utóvérzés előfordulhat. Ilyenkor egy keményre összehajtogatott gézlapra kell ráharapni, és ezt szorítani, amíg a vérzés nem csillapodik. Amennyiben erős vérzés jelentkezik, feltétlenül fel kell keresni a kezelő orvost!

– Az első órákban kerülni kell az öblögetést, köpködést és szívogatást, így a dohányzást is. Az első napokban ugyanígy tartózkodni kell a tej- és tejtermékektől.

– Az arcduzzanat csökkentése érdekében érdemes egy textilbe csavart jégakkut 10 percre az arcra helyezni, majd félóra szünet után szükség szerint ismételni a jegelést.

– Szükség esetén fájdalomcsillapítókat kell alkalmazni, illetve az orvos utasításának megfelelően antibiotikum szedése is szóba jöhet.

– Az első napon az eltávolított fog helyét kerüljük fogmosáskor, de a környékét finoman át kell dörzsölni, illetve a többi fogat rendesen mosni.

Nincs hozzászólás