Bőrgomba

Ma Magyarországon a lakosság közel fele küzd a bőrgomba tüneteivel, a körömágyon megjelenő fertőzés elterjedése 15-50 százalékos. Vagyis nagy esély van rá, hogy legalább egyszer életében mindenki átesik egy ilyen problémán, amely elhanyagolt esetben súlyos szövődményekhez is vezethet, a szakszerű kezelés döntő jelentőségű.

A bőrgomba civilizációs betegség

Amíg az emberek természetes alapanyagú cipőkben, esetleg mezítláb jártak, szinte ismeretlen volt a gombásodás, mint népbetegség. A modern, szintetikus, rosszul szellőző cipők és nylon zoknik, harisnyák viszont ideális körülményeket teremtenek a kórokozó elszaporodásához, amely a meleg, párás, sötét helyeket kedveli.

Ráadásul számos olyan hajlamosító tényező elősegíti a köröm- és bőrgomba megtelepedését:

 • túlfűtött helyiségek, párás levegő,
 • túlzott tisztálkodás, amely rontja a bőr természetes védekezőképességét,
 • túlsúly, (a végtagok rosszabb vérellátása és az izzadás miatt),
 • közös használatú zuhanyzók, fürdők, strandok,
 • stressz, amely gyengíti az immunrendszert,
 • szív- és érrendszeri betegségek,
 • cukorbetegség.

Gombás eredetű betegségek, bőrgomba tünetei, fajtái

 • Jellemzően túlsúlyos, erősen izzadó személyeknél jelenik meg bőrgomba a nagyhajlatokban, ahol az érintett terület erősen hámló, vörös, viszket és fájdalmassá is válhat.
 • Az arc, a törzs, a végtagok bőrének gombás fertőzésére az éles szélű, kör alakú, a széleken finoman hámló, a közepe felé gyógyuló megjelenés a jellemző.
 • „Atlétalábnak” hívják a lábujjközök gombás fertőzését, amely viszket, vörös és repedezett, és izzadás hatására a bőr felpuhulva fehérré és lehúzhatóvá válik.
 • Az úgynevezett napgomba, ami az utóbbi években a szoláriumokban terjed, a felsőtesten kerek, finoman hámló, barnás foltokat okoz, melyek nem viszketnek. Jellegzetessége, hogy napozáskor a fertőzött területeken nem képződik pigment, az elpusztult gombatelepek helyén fehér foltok láthatók, amelyek azonban nyom nélkül gyógyulnak. A kórokozó a hajas fejbőrön is előfordul, onnan a bőre kerülve okozza a fertőződést.
 • A leggyakoribb gombás fertőzés a körömgomba, amelynek tünetei a sárgás, szürkés elszíneződés, töredezettség, megvastagodott körmök, amelyek kellemetlen szaggal is járhatnak.

Köröm- és bőrgomba kezelése

A bőrgomba megjelenhet testszerte bárhol, a körömgomba megjelenési helye a köröm. Kezelése különösen fontos, hiszen enélkül kaput nyithat a bőrön a fertőzések felé, amelyek később esetleg súlyosabb betegségekhez vezethet, mint az ekcéma, az orbánc, a nyirokérgyulladás. Épp ezért már korai stádiumban érdemes felkeresni a bőrgyógyászt, aki a tünetektől függően javasolhat külsődleges, vagy súlyosabb, főleg körömgombás esetben szájon át szedhető gyógyszerelést is.

A recept nélküli szerek nem mindig jelentenek elégséges megoldást. A nehezebben orvosolható körömgombásodás korrekt diagnózisához ma már rendelkezésre áll mikroszkópos és tenyésztéses technika is. Ilyenkor a kórokozót a minta tenyésztésével határozzák meg, így a gyógyszerelés sokkal célzottabbá válik és a rendelkezésre álló jó hatású gombaellenes tablettákat a tenyésztési eredmény birtokában szedhetjük.