Melanoma

A civilizációs társadalmak egyre terjedő megbetegedése a bőrrák, ezen belül a melanoma, amelynek megelőzésében a megfelelő UV-védelem és az elővigyázatosság ugyanolyan fontos, mint az időben történő felfedezés.

A melanoma rizikófaktorai

A melanoma malignum a pigmentsejtekből kiinduló rosszindulatú bőrdaganat, melynek kialakulását számos tényező befolyásolhatja.

UV-sugárzás

A Földre érkező UV-sugárzás bizonyítottan fontos tényező a bőrdaganatok kialakulásában. Mára az is világossá vált, hogy a szoláriumokban használt ultraibolya fény is növeli a bőrdaganatok, így a melanoma kialakulásának rizikóját – különösen a 45 év alatti nőknél. Fokozottan veszélyeztetett, aki gyermekkorban hólyagos napégést szenvedett.

Anyajegyek

A rendszeres szakorvosi vizsgálat különösen fontos azoknál, akiknek több mint 50 anyajegye van, vagy kevesebb számú, de szabálytalan a megjelenésük.

Bőrtípus

A melanoma szempontjából a rizikócsoportba tartoznak a világos bőrűek, kék szeműek, a szőke vagy vörös hajúak.

Genetikai hajlam

Akinek a családjában már előfordult melanoma, vagy akár más típusú bőrdaganat, annak mindenképpen szükséges a legalább évenkénti anyajegy szűrés.

Hogyan különböztethető meg az anyajegy és a melanoma?

Az egyetlen teljesen biztos módszer a közönséges anyajegy és a melanoma megkülönböztetésére csak szakorvos által alkalmazható, ugyanis egy speciális nagyítóval végzett megtekintés, illetve a már kimetszett darabból végzett szövettani vizsgálat szükséges hozzá.

Ami szabad szemmel is látható, hogy a közönséges anyagjegy határai élesek, míg a melanoma elmosódott kontúrokkal rendelkezik. Míg mindkét bőrjelenség gyakoribb a napsugárzásnak kitett területeken, addig az atípusos anyajegy éppen a ruhával fedett testrészeken jelenik meg sűrűbben. Az életkor előrehaladtával nagyobb a rosszindulatú elváltozások esélye, így a szakorvosi ellenőrzéseket is gyakrabban ajánlatos megejteni.

Miért veszélyes a melanoma?

A festékes bőrdaganat a 20-30 éves korú nők között a rákhalálozási listán az első, a 30-35 évesek körében pedig a második helyet foglalja el. A melanoma áttétképző hajlama igen magas, a fiatal (20-25 éves) nők között ez a leggyakrabban halálhoz vezető rákos megbetegedés.

A bőrgyógyászati daganatok megelőzésében legfontosabb a felvilágosítás, az UV-sugárzás káros hatásairól, a megfelelő védekezésről, és a daganatok korai felismerési lehetőségeiről.

A melanoma szűrése életet menthet

A bőrgyógyászati szűrővizsgálatoknak azért van kiemelt szerepük, mert egy egyszerű, fájdalommentes vizsgálattal a betegséget abban a fázisban tudjuk felfedezni, amikor még a rosszindulatú sejtek csak a bőrben vannak, és nem adnak áttétet, így egy ambuláns műtét a beteg gyógyulásához vezethet. A bőrdaganat időben felismerhető, egy speciális nagyítóval (dermatoszkóppal) végzett anyajegyszűrés keretében.

Az anyajegy- és melanoma-szűrés kb. 10-15 percet vesz igénybe.

Amennyiben a szűrés eredménye gyanúra ad okot, az Oxygen Medicalban további vizsgálatokra, többek közt számítógépes anyajegyszűrésre és akár az anyajegy sebészeti eltávolításra is lehetőség van.