Cukorbetegség

A cukorbetegség tünetei

Minél több rizikófaktor van jelen az életünkben, annál gyakrabban érdemes szűrésen részt venni. Mindenféleképpen gyanakodni kell és el kell végeztetni egy vércukorszint-mérést, ha állandó szomjúságot, megnövekedett vizeletmennyiséget, fáradékonyságot, állandó éhségérzetet érzünk, amely mellett viszont súlyvesztés tapasztalható. A viszkető bőr, a látásromlás, az éjszakai lábikragörcs, a kéz- és lábzsibbadás és a hajlatokban megjelenő bőrkimaródás is figyelmeztető jel lehet.

Az 1-es típusú cukorbetegség tünetei közül legjellemzőbb cukor jelenik a vizeletben és előfordulhat kómás állapot is. A 2-es típusú cukorbetegség tünetei is nagyon hasonlóak, csak sokkal lassabban alakulnak ki. Ugyanakkor gyanúra adhat okot, ha acetonszagú a lehelet, ha ínybetegségek és bőrfertőzések alakulnak ki, ha lassú a sebgyógyulás és a nőknél elhúzódó hüvelyi gombásodás nehezíti a helyzetet.

A cukorbetegség kockázati tényezői

A 2-es típusú cukorbetegség elsődleges rizikótényezője az elhízás (különösen a hasra történő, úgynevezett alma-típusú). A túlsúly szövődményeként gyakran társul a cukorbetegség mellé az emelkedett vérzsír szint, húgysavszint és magas vérnyomás is.

Ezen felül azoknak a kismamáknál szükséges a fokozott odafigyelés, akik 30 fölött járnak vagy a vérszerinti rokonságban szerepel cukorbetegség, pajzsmirigy betegség vagy túlsúlyosak, illetve olyan gyógyszereket szednek, amik önmagukban vércukoremelő hatással bírhatnak. Ha 4ooo g fölötti baba jön világra, az is okot adhat a következő terhesség erőteljesebb nyomon követésére. Bizonyos gyógyszerek hosszú ideig tartó szedése is eredményezheti a cukorbetegséget, ilyenek például a szteroidok, a fogamzásgátlók és a vizelethajtók.

Tudni kell, hogy egyes betegségek fokozottan hajlamosítanak cukorbetegség megjelenésére, ilyen például a hasnyálmirigyhez vagy a hormonháztartáshoz kapcsolódó problémák (például mellékvese betegségek, Cushing-szindróma, pajzsmirigy túlműködés, agyalapi mirigy betegségei), valamint genetikai rendellenességek, mint a Down-szindróma. Helytelen, fehérjehiányos táplálkozás, például szélsőséges vegetarianizmus is vezethet cukorbetegség kialakulásához. Jelentős szénhidrát megszorítás szintén rontja átmenetileg az sejtek inzulinérzékenységét.

ASpringday Medical által biztosított vizsgálatok, beavatkozások, kiegészítő szakterületek:

  • cukorterhelés vizsgálat (így mutatható ki legkorábban a kezdődő cukorbetegség!)
  • teljes körű labor vizsgálat
  • ultrahang
  • szemészet
  • érsebészet
  • kardiológia
  • bőrgyógyászat