Endokrinológia

Lehetőség telefonos konzultációra! 
Tudjuk, hogy az orvosi ellátás sokak számára ebben az időszakban is nélkülözhetetlen, ezért a helyzethez alkalmazkodva az online vizit lehetőségét biztosítva próbálunk segíteni pácienseinknek.
Endokrinológiai rendelés esetén ez a lehetőség kifejezetten jól működik a panaszok és a vérvételi eredmények birtokában.

A kezelés alatt álló pácienseinknek is jelenleg így tudjuk biztosítani a konzultációt és a kontroll ellenőrzéseket.

AKCIÓ:
Pajzsmirigy laborcsomag 12.080 Ft helyett 10.000 Ft.

Dr. Görömbey Zoltán

Dr. Hubina Erika PhD

Az endokrinológia a belső elválasztású mirigyek (endokrin szervek) betegségeinek diagnosztizálásával, kezelésével, megelőzésével foglalkozó szakterület.

endokrinológia-budapest

Számtalan szerteágazó tünet végső oka tárható fel az endokrinológia szakrendelésen, amely más szakterületek (például labordiagnosztika, ultrahang vizsgálatok) eredményeire is támaszkodik.

Endokrinológia: a hormonrendszer specialistája

A hormon tulajdonképpen egy speciális összetételű kémiai anyag, amely a vér útján jut el a rá specifikusan érzékeny sejtekhez, és már alacsony koncentrációban is hatást fejt ki. Éppen ezért a hormonrendszer hibás működése, vagy egy-egy hormon hiánya akár életre szóló betegségeket eredményezhet, erősen meghatározva az életminőséget.

A hormonrendszer betegségei olyan széles spektrumúak lehetnek, hogy nem lehetséges az endokrinológia egyetlen célravezető gyógymódját kiemelni. Általában elmondható, hogy keresni kell a kiváltó okokat és törekedni kell az endokrinológia oki kezeléseire.

Az esetek egy részben a kezelésre, a hormonpótlásra, más részében a megelőzésre kell törekedni. Ha a kezelés alapköve a hormonpótlás, fontos tudni, hogy a tévhitekkel szemben az nem tartozik a „szükséges rossz” megoldások közé.

E téren különösen részletes szabályok szerint jár el az endokrinológia:

  • A hormonpótló terápiáról való döntés minden esetben egyéni mérlegelés kérdése. Minden páciensnek meg kell kapnia a szükséges információkat a saját egészségi állapotáról, amelyek tudatában felelősen dönthet.
  • Mind a dózis, mind a kezelés módja és időtartama csakis egyéni elbírálás alapján dőlhet el.
  • A hormonpótlás alatt álló pácienseknek évente újra kellene értékelni az előnyöket és a kockázatokat az endokrinológia szakrendelésen.
  • A hormonpótlásnak minden esetben az előnyök maximalizálására, és a kockázatok minimalizálására kell törekednie, és a kezeléseknek hosszú távon javítania kell az életminőséget.

Ezek a célok azonban csakis gondos előzetes endokrinológia által elrendelt kivizsgálásokkal, személyre szabott terápiával és rendszeres ellenőrzésekkel érhetők el.

Szerteágazó tünetek: megoldás az endokrinológia

Amennyiben szokatlan, addig nem tapasztalt tünetek jelentkeznek, érdemes egy alapos kivizsgálással utánajárni az esetleges endokrinológiai háttérnek.

Legyen az hajhullás, indokolatlan hízás, fogyás, hasmenés, székrekedés, bőrproblémák, látásromlás, végtag zsibbadás, menstruációs zavarok, hangulatingadozás, depresszió, levertség, fáradtság vagy akár speciális vizsgálatokkal kimutatott csontritkulás, esetleg hormonszint változás, hormonszint ingadozás, az endokrinológia az a szakterület, amelynek orvosai holisztikusan képesek összefoglalni a tüneteket és megkeresni azt azokat kiváltó, hormonális okot.

Endokrinológia: a vizsgált mirigyek

Fő hormontermelő szervek az agyalapi mirigy, a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigy, a mellékvese, a here, a petefészek, a csecsemőmirigy, a tobozmirigy és a hasnyálmirigy.

Gyakori hormonrendszert érintő betegségek:

Ezekhez, illetve bármely hormonális betegséghez kapcsolódóan az elérhető járóbeteg endokrinológiai vizsgálatok, kezelések:

  • endokrinológia szakorvosi vizit
  • laborvizsgálatok
  • ultrahang vizsgálatok.