Pajzsmirigy alulműködés

A pajzsmiriggyel kapcsolatos problémák, így a pajzsmirigy alulműködés nagyon sokakat érintenek. A változatos tünetek hátterében álló betegségek felfedezése, az okok tisztázása és a kezelés elrendelése az endokrinológia feladata.

Pajzsmirigy alulműködés más betegségek mögött

A pajzsmirigy a légcső előtt pajzsszerűen elhelyezkedő belső elválasztású mirigyünk. Az általa termelt hormonoknak jelentős szerepe van a szervezet anyagcsere folyamatainak megfelelő működésében.

Megzavart működése olyan szerteágazó tüneteket okozhat, melyek forrása sok esetben nem egyértelmű. Gyakori probléma többek között az indokolatlan hízás vagy a fogyás, a tünetekből fakadó rossz közérzet, az állandó fáradtság, idegesség, álmatlanság. Mindez természetesen kihat a teljesítményre, a munkavégzésre és a hangulatra is.

Kevesen tudják, de számos betegség hátterében a pajzsmirigy alulműködés áll. Akár szívritmuszavarok, magas koleszterinszint, hangulatzavarok és elhízás is kialakulhat a mirigy megzavart működése miatt.

A szülések 10-17 százalékában a szülést követően 2-6 hónap múlva pajzsmirigy-gyulladás fejlődhet ki, amelynek jellegzetes, sokrétű tüneteit ritkán észlelik: erős szívdobogás, idegesség, kimerültség, testsúly-növekedés, elhízás, hajhullás a leggyakoribb jelek.

A pajzsmirigy betegségei gyakori okai a terméketlenségnek, a vetéléseknek, menstruációs zavaroknak.

A pajzsmirigy alulműködés okai

A pajzsmirigy alulműködés a lakosság 0,4 %-ban feltűnő formában van jelen és viszonylag könnyű diagnosztizálni. A probléma az, hogy a betegség gyakran, (4,0 %-ban) enyhe, nehezen kimutatható formában van jelen.

A fokozatosan, látszólag minden ok nélkül kialakult csökkent pajzsmirigyműködést „idiopathiásnak” nevezzük. Ez azt jelenti, hogy ismeretlen eredetű kórkép, melynek a kiváltó okát nem tudjuk pontosan megállapítani. Ez az állapot az immunrendszer betegsége miatt jön létre, úgynevezett „autoimmun” eredetű. Az autoimmun pajzsmirigygyulladások, az úgynevezett „thyreoiditisek” a nőknél négyszer-ötször gyakoribbak, mint férfiaknál.

A pajzsmirigy alulműködés tünetei

Ha a pajzsmirigyhormon szintje még csak kismértékben tér el a normálistól, a tünetek általában nem feltűnőek. Enyhe fáradékonyságon és a koncentrációs képesség romlásán kívül más nem érzékelhető.

A pajzsmirigy alulműködés komolyabb formájában az anyagcsere lelassul, lassabb lesz a mozgás, a beszéd, a gondolkodás is, érdektelenség alakulhat ki, ami könnyen összetéveszthető a depresszióval.

Aluszékonyság, hízás, szorulás, fázékonyság lesz jellemző, a haj megritkul és kiszárad, az arc felpuffad, csökken a libidó. Pajzsmirigy alulműködés esetén a bőr hideg, száraz, sápadt és durva. A kezek fájhatnak, a körmök töredeznek, a testen ödémák jelenhetnek meg.

A pajzsmirigy alulműködés pontos diagnózisa

A pajzsmirigy alulműködés vizsgálat során elengedhetetlen a betegek tüneteinek részletes kikérdezése és fizikális vizsgálata, valamint mindenképpen meg kell ejteni a vér elemzését is.

A laboratóriumi vizsgálatok a szerv aktuális működéséről adnak felvilágosítást. Az agyalapi mirigy által termelt „thyreotrop stimuláló hormon” a TSH, illetve a pajzsmirigy hormonok FT3 és FT4 szintek meghatározása jelzi a szerv aktuális funkcionális állapotát.

Az adatok értékelése minden esetben szakorvos (endokrinológus) feladata. A pontos diagnózisát segíti az ultrahang vizsgálat, melynek során a pajzsmirigy lebenyeinek méretét, szerkezetét, erezettségét, a nyaki nyirokcsomókat vizsgálják.

Előfordulhat, hogy a pajzsmirigy vizsgálat során felfedezett eltérések miatt szövettani mintavétel, vagyis biopszia javasolt. Ez egy tűszúrással járó módszer, amelynek révén eldönthető, hogy a felfedezett elváltozás jó- vagy rosszindulatú-e.

Tudni kell, hogy a pajzsmirigy alulműködés idejében felfedezve jó hatásfokkal gyógyítható, illetve a tünetek szinte teljesen megszüntethetők.