Pajzsmirigy túlműködés

Ma Magyarországon a lakosság 10-15 százalékánál mutatható ki pajzsmirigy rendellenesség – többek közt pajzsmirigy túlműködés -, amely jellemzően a nők betegsége.

A pajzsmirigy túlműködés azonban – megfelelő diagnózis és orvosi kontroll mellett – jól kezelhető.

Pajzsmirigy túlműködés: hormonális probléma

A pajzsmirigy a nyelőcső két oldalán elhelyezkedő, pillangó alakú szerv. Két fontos hormont termel: a thyroxint és a trijód-thyronint, melyek az alapanyagcsere szabályozásának lévén, a szervezet valamennyi sejtjének működésére hatást gyakorolnak.

Pajzsmirigy betegség több okból is jelentkezhet, kialakulásában fontos szerepet játszik az öröklött hajlam, bizonyos autoimmun betegségek, a fokozott stressz, életmódbeli tényezők épp úgy, mint a túl kevés jód fogyasztás.

A pajzsmirigy betegségei gyakran fordulnak elő nők körében, ennek egyik oka, hogy terhesség és szoptatás alatt megnő a szervezet jódszükséglete, illetve – különösen a fiús mamák esetében – hormonális tényezők is hozzájárulnak a szülés utáni pajzsmirigy-gyulladás kialakulásához.

A pajzsmirigy túlműködés diagnózisának felállításában fontos mutató a vérvizsgálati lelet. A laborleletek közül kiemelt jelentőséggel bír az ún. TSH (thyrotropin hormon) érték, melynek normálistól eltérő mértéke pajzsmirigy betegségre utalhat.

Tudni kell, hogy a TSH érték egyénenként, sőt vizsgálatonként is eltéréseket mutathat, ilyen esetben különösen fontos a nyomon követés.

A pajzsmirigy túlműködés tünetei

A pajzsmirigy túlműködés leggyakoribb formája a Basedow-kór, amely egy főleg nőket érintő autoimmun betegség, és a pajzsmirigy megnagyobbodásával (golyva), valamint a hormonszint hirtelen megemelkedésével jár.

Kialakulásának egyik lehetséges – és egyben leginkább kivédhető – oka az alacsony jódfogyasztás. A pajzsmirigy megfelelő működéséhez szükséges a napi, felnőttek esetében 150 mikrogramm jód bevitele.

Alacsony jódfogyasztás mellett a szervezetben jódhiány alakul ki. A pajzsmirigy ezt területének növelésével igyekszik kiküszöbölni, a megnagyobbodás által tudja ugyanis biztosítani a szervezet számára szükséges thyroxint és a trijód-thyronint.

A megnövekedett pajzsmirigy stádiumtól függően először még csak tapinthatóvá, majd szabad szemmel is láthatóvá válik. A nyelőcsövet és a légcsövet egyaránt nyomhatja, nyaki szorító érzés jelentkezhet. Kezeletlen esetben a megnagyobbodott pajzsmirigy működése felborul, alul-, vagy túlműködés jelentkezik.

A pajzsmirigy túlműködés gyakori tünete még dülledt szem, a gyors mozgás, beszéd és gondolkodás, szapora pulzus, ingerlékenység, idegesség és álmatlanság, jó étvágy mellett fogyás, hasmenés, izzadás, csökkent meleg tűrés, valamint a meleg nedves bőr.

A túl sok pajzsmirigyhormon nőknél cikluszavart okoz, férfiaknál csökkenti a spermaképződést, így meddőséghez vezethet.

Hogyan áll fel a pajzsmirigy túlműködés diagnózisa?

Az endokrinológiai vizsgálatra érkező páciensek első körben részletesen kikérdezésre alapul, amely során egyaránt körbejárjuk az örökletes betegségek témakörét épp úgy, mint a beteg életében bekövetkezett nagyobb változásokat, például stresszhelyzeteket, melyek szerepet játszhattak a panaszok megjelenésében.

Amennyiben betegség, például pajzsmirigy túlműködés gyanúja merül fel, következő lépés az ultrahangos pajzsmirigy vizsgálat, melyből feltérképezhetők a pajzsmirigy alaki elváltozásai: megnagyobbodása, vagy göbök jelenléte.

Ugyanakkor vérvizsgálattal is ellenőrizni kell a szükséges hormonszinteket, immunológiai mutatókat, majd a vizsgálati eredmények és a tünetek függvényében döntés születik a további vizsgálatokról, vagy kezelés összeállításáról.

A későbbi konzultációk során, a beteg tapasztalatait is figyelembe véve folytatjuk, vagy módosítjuk a terápiát.

A pajzsmirigy túlműködés kezelési lehetőségei

A pajzsmirigy túlműködés kezelése minden esetben a kiváltó ok függvénye. Lehetséges megoldások:

Gyógyszeres kezelés:

a pajzsmirigy túlműködés gátlását vagy a kiesett működés pótlását, az immunfolyamatok gyógyítását szolgálja.

Izotópos terápia:

a pajzsmirigy túlműködés és megnagyobbodás kezelését szolgálja, de előnyös lehet a megnagyobbodott göbös golyva kezelésére is. Előnye, hogy fájdalommentes, ismételhető és daganatos betegséget az alkalmazott dózisokban bizonyítottan nem vált ki.

Műtét:

az esetek kicsiny hányadában szükséges: rosszindulatú daganat gyanúja vagy hatalmas („elhanyagolt”) pajzsmirigy esetében.