Lézeres visszérműtét

A látható visszerek nem csak esztétikai problémát és akár önértékelési zavarokat okozhatnak, de akár trombózishoz is vezethetnek. Éppen ezért fontos a rendszeres szakorvosi kontroll és amennyiben szükséges, az eltávolítás.

A lézeres visszérműtét tartós, hatékony megoldást jelent.

Mikor lehet szükséges a lézeres visszérműtét?

A visszér-betegség oka a nyomásviszonyok megváltozására vezethető vissza, a felületes és mélyvénás rendszerben. Ennek oka többek között az álló, vagy ülő munka, terhesség, testsúlynövekedés, genetikai hajlam, veleszületett billentyű elégtelenség.

A vér visszafolyása a szívhez az artériás keringéssel szemben passzív folyamat, így a gravitáció is komolyan befolyásolja a visszeresség kialakulását és terjedését. A felületes vénás rendszerben kialakult fokozott nyomás a vénák tágulatát okozza, mely billentyű elégtelenséghez vezet – ez a visszeresség kialakulásának fő okozója.

A visszérbetegség veszélye abban rejlik, hogy vénás elégtelenséget okoz és károsítja a szívtől legtávolabb eső, vagyis a lábszár és a lábujjak bőrének vérellátását. Ennek következtében a fertőző betegségek, mint például gombás fertőzés, könnyebben terjednek el. Ez a bőr mikrorepedéseihez vezet, mely a trombózis és az orbánc kialakulásának melegágya.

Mindezek tudatában több szempontból is érdemes a lézeres visszérműtét lehetőségét választani, amely kíméletesen, hatékonyan szabadít meg a zavaró erektől.

Hogyan zajlik a lézeres visszérműtét?

Első lépésként az érsebész egy konzultáció során eldönti, hogy az adott esetben melyik eljárás a legmegfelelőbb a visszerek eltüntetésére. Ha a lézeres visszérműtét a megfelelő eljárás, ezt kivizsgálás kell, hogy megelőzze.

A lézeres visszérműtét első lépése a helyi érzéstelenítés, majd az elégtelenül működő felszíni vénába optikai lézerszálat vezetünk. Ezután következik a visszér elzárása, amely az optikai szál végén a lézer hatására létrejövő hőhatás segítségével történik.

A véna két fala összetapad és a belső tartalom elpárolog, megszűnik benne a véráram, vagyis kiiktatjuk a megvastagodott visszértörzset a keringésből. A kezelt törzs később kötőszövetesen átalakul, láthatatlanná válik.

A lézeres visszérműtét után a végtagra kompressziós pólya vagy szorítóharisnya kerül, majd kb. 1 óra pihenés után kísérettel, saját lábán hazamehet.

A kötéscserére 1-2 nap múlva kerül sor az első kontroll vizsgálat keretében, s ettől kezdve a páciens fokozatosan visszatérhet a mindennapi rutinhoz, csupán a kompressziós harisnyát kell viselnie.

Teendők a lézeres visszérműtét után

A lézeres visszérműtét kapcsán ritkán fordul elő komplikáció, bár mint minden sebészeti beavatkozás, a lézeres visszérműtét is kockázattal járhat.

A leggyakoribb késői kockázat a visszeresség “kiújulása”. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a kezelt vénák újulnak ki, hanem azt, hogy más helyeken tágulnak ki az erek.

Megfelelő odafigyeléssel ez is megelőzhető vagy lassítható, így például a normál testsúly fenntartása, kényelmes cipő viselése, a szauna, a forró fürdő, az erős napsugárzás kerülése.

A keringést fokozó sportok (séta, biciklizés, úszás), hatására csökken a visszerek kiújulásának veszélye.