Szkleroterápia

A kapilláris tágulatok és visszerek kezelésének nagyon hatékony módszere a szkleroterápia (érelzárás). Egyaránt alkalmazható, a csak kozmetikai zavart okozó kis vénáknál, az úgynevezett seprűvénáknál és a nagyobb visszértágulatok kezelésére is.

Alkalmazható visszér típusok:

  1. Esztétikailag zavaró kis vénáknál, az úgynevezett seprűvénáknál.
  2. Nagyobb visszértágulatoknál
  3. Nagyobb pókháló-erek, úgynevezett retikuláris visszereknél

Szkleroterápia
Mivel a látható visszerek nem csak esztétikailag zavaróak, de egészségügyi kockázatokkal is járnak, érdemes szakértővel konzultálni az eltávolításukról.
A pókháló-erek szklerotizáció segítségével tünthetők el, melynek lényege egy speciális anyag befecskendezése az érbe, aminek következtében az ér falai összetapadnak és megszűnik bennük a vérkeringés.

Hogyan zajlik a kezelés?

  • Altatást, érzéstelenítést nem igényel, s nem hagy hátra heget.
  • 1-3 alkalom szükséges.
  • A kezelés eredménye egyből látható, de a teljes felépülés és eredmény a bealvadt vénák felszívódása után látható. (pár nap)

Milyen értágulatok esetén hatásos a szkleroterápia?

A terápia az alábbi értágulatok esetén javasolt:

  • 1 mm-nél vékonyabb, vörös színű, nyomásra elhalványodó apró értágulatok
  • 1-2 mm átmérőjű, sötétvöröstől a kékig terjedő színű, nyomásra nem teljesen elhalványodó úgynevezett seprűvénák
  • 2-4 mm átmérőjű, kékes, sötétlilás színű értágulatok, amik akár elő is domborodhatnak

Szkleroterápia után

A nagyobb vénák esetében – közvetlenül a kezelés után – 10-15 perces séta javasolt a mélyvénás keringés fokozása céljából!
A beavatkozás után két napig kímélet javasolt, rugalmas pólya vagy II. kompressziós fokozatú rugalmas harisnya viselésével.
Nem szabad a kezelt területet masszírozni!
A beavatkozás után 1 hétig tartózkodjon minden megerőltető sporttól és fizikai tevékenységtől! 3 hétig kerülni kell a napozást és a szoláriumot!

Mivel a szkleroterápia által kiváltott érgyulladás ráterjedhet a környező szövetekre, a kezelést követően minimális duzzanat, fájdalom alakulhat ki.
Bármilyen szklerotizáló anyagot is alkalmazunk, tudni kell, hogy a kezelés tüneti, a kialakulás okát nem szüntetjük meg, ezért kiújulhat.