lokeshullam-kezeles

Fájdalomcsillapítás? Lökéshullámmal lehetséges!

A mennydörgéskor keletkező lökéshullám ma már a gyógyításban is hatékony eszköz. dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical ortopéd szakorvosa a modern fájdalomcsillapítás egyik alapvető eszközének hatékonyságáról beszélt.

Fájdalomcsillapítás célzottan

A mozgásszervi fájdalomnak számtalan forrása lehet, kialakulásához éppúgy hozzájárulhat a mozgásszegény életmód, a rossz testtartás, mint a megerőltető mozgástevékenység, egy rossz mozdulat, egy sérülés, sőt akár a tartós stressz. A krónikus fájdalom, a mozgásbeszűkülés, a porckopás, az értékelési zavarok mögött az úgynevezett triggerpontok is meghúzódhatnak. Triggereknek nevezzük a tartósan megvastagodott és megrövidült izmokat, amelyek eredője szintén lehet például a lumbago, egy sportbaleset, vagy a túlzott terhelés.

Az eredményes fájdalomcsillapításhoz és a probléma okának megszüntetéséhez elengedhetetlen tehát a panaszok pontos behatárolása és a gondos diagnózis. Ezután pedig már elégséges lehet a lokális fájdalomcsillapítás is ahhoz, hogy jelentős életminőség javulás következzen be.

A lökéshullám több szinten hat

Lökéshullámok keletkeznek a természetben is, például mennydörgésnél. Ez a jelenség ugyanis nem más, mint egy nagy energiájú, hallható hullám, amelyet a gyógyításban először a vesekő zúzásához használtak fel. A modern terápia azonban ezeket a mesterségesen létrehozott hullámokat más területeken is hasznosítja. A szakember egy gél felvitele után a megfelelő kezelőfejjel a kijelölt helyre juttatja a hullámot, ami beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét, oldja a triggereket és dekalcifikál, ezáltal meszesedés okozta fájdalomra is jól használható, különösen a térd és a csípő esetében. Ugyanakkor fontos tudni, hogy nagyfokú csontritkulás esetén ellenjavallt a kezelés.

Ráadásul a kezelések nem csak a fájdalomcsillapítás terén hatásosak, de a sérült szöveteket is fokozatos regenerálják. A terápia hatása már néhány kezelés után érezhető, de a teljes kúrához és a hosszabb távú eredményekhez 2-6 kezelésre is szükség lehet.

Milyen testrészeknél hatásos?

A lökéshullám terápia eredményesen alkalmazható háti- és nyaki feszültség, gerinc eredetű fájdalmak, tépd-, csípő-, könyökfájdalmak, vállba-, karba sugárzó fájdalmak, meszes váll, sportsérülés esetén, de beválhat a talp és a sarok panaszainál, sőt, a szédülés, fejfájás bizonyos formáinál is. Számos élsportoló is beépíti a sérülések kezelésébe ezt a természetes terápiát.

– A páciensek nagy része már az első, második kezelés után is jelentős fájdalomcsökkenésről, vagy akár a teljes fájdalommentességről számol be, miközben a kiváltó ok maga is gyógyul. A kezelés óriási előnye, hogy kiválthatja akár a gyógyszeres kezelést, és rendkívül hatékony alternatívája lehet a konzervatív gyógymódoknak, ráadásul kockázatmentes.  – hangsúlyozza dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical ortopéd szakorvosa. – Kezelés után kisebb mellékhatásokkal lehet számolni, mint kipirosodás, esetleg duzzanat. Néhányan kissé fájdalmasnak is találhatják a lökéshullámot, de az eredmények ezekben az esetekben is meggyőzőek.

Nincs hozzászólás