Fogkő-eltávolítás

A szájhigiénia alapjai a fogkő-eltávolítás, a fogak tisztán tartása és a rendszeres fogorvosi kontroll, amelyek nem csak esztétikai szempontból fontosak. A rossz vagy mozgó fogak az egészségre nézve is komoly kockázatot jelentenek.

A fogkő-eltávolítás otthoni lépései

Fogaink tisztán tartásánál a hangsúly a rendszerességen, a jó technikán és az alaposságon van. A szabályos technikát a fogorvosoktól is megtanulhatjuk, akár egy szájhigiénés kezelés vagy fogkő-eltávolítás keretében, akár az éves ellenőrzések alkalmával.

Fogkefe választás a fogkő-eltávolítás érdekében

A fogkefeválasztásnál leginkább a sörték erősségére kell figyelni. Leginkább a közepes, néha puha sörtéjű kefék ajánlottak, a kemény fogkefével túl erős dörzsölés kárt is okozhat, felsértheti a zománcot és az ínyt is.

Az elektromos fogkefék bizonyos esetekben (például fogszabályzó esetén) óvatosan és csak erre a célra tervezett fejjel használhatók.

Fogköz tisztítás

A fogkefék sörtéi még megfelelő használat mellett sem hatolnak be teljes mértékben a fogak közé.

Mivel ezeket a felszíneket nem látjuk, így sokkal később vesszük észre a szuvasodás jeleit, különösen egymásra torlódott fogak esetén- így ide a saját kezünkkel, egy különleges eszközzel kell bejutnunk. Ilyen eszköz lehet a fogköztisztító kefe vagy a fogselyem. Előbbi ideális ínyproblémák, nagyobb rések esetén – a választáshoz érdemes fogorvos segítségét kérni, akár a professzionális fogkő-eltávolítás során.

A fogselymek közül a vékony selyemszál a normális fogazat tisztításához ajánlott. Akinek azonban pótlása vagy hídja van, egy másik változatot érdemes használni, amelynek a középső szála vastagabb, szinte fonálszerű.

Ez arra hivatott, hogy a nagyobb fogközöket átdörzsölje, illetve a híd alá behúzva szépen áttisztítsa a felületeket.

Professzionális fogkő-eltávolítás

Amennyiben kis ideig is elhanyagoljuk a szájhigiéniát, könnyen megtelepedhet a fogakon a dentális plakk.

Ez nem más, mint a foglepedék, amelyet a fogak és a szilárd szájképletek (tömések, koronák, hidak, kivehető pótlások) felszínén megtapadó ételmaradványok, baktériumok, hámsejtek, immunsejtek hoznak létre.

Ennek az anyagnak mindössze 20 százaléka a szilárd állomány, 70 százalékban baktériumok alkotják. Ez természetes jelenség, hiszen normális esetben is több millió baktérium és más mikroorganizmus tartózkodik a szájban.

Szerepük, hogy védjék a nyálkahártyát és az immunrendszert, így a fogkő-eltávolítás célja csupán az lehet, hogy ne engedjük őket túlburjánozni. Ha ugyanis nem fektetünk energiát a megfelelő szájhigiéniába, úgy a fogak közt, az ínyszélen és az ínytasakokban életmaradékok ragadnak le, amelyek ideális táptalajt biztosítanak a baktériumoknak.

A plakk megkeményedéséhez elég csupán néhány, fogmosás nélkül eltöltött nap, mialatt az ételmaradék keveredik a nyállal és a rengeteg baktériummal.

Ha a plakk elmeszesedik, sárgássá, barnássá, érdes felületűvé válik, és „kőszerű” réteget alkot. Ez a fogkő, amelyet a hagyományos fogmosással már nem lehet eltávolítani, ugyanis erősen tapad a fogfelszínekhez.

Jellemzően a nyálmirigyek kivezető nyílásaival szemközti felületeken jelenik meg, sokszor láthatóan. Ám az íny alatti területeken láthatatlan marad, már csak speciális fogászati műszerekkel lehet feltérképezni és kezelni, a fogkő-eltávolítás során.

Többek közt ezért is elengedhetetlen az évenkénti fogászati kontroll és fogkő-eltávolítás.