Fogkorona

A fogpótlás legismertebb és leggyakoribb eszköze a fogkorona, amelynek elkészítése – bár rutin eljárásnak számít – mégis szakértelmet és tapasztalatot igények. Biztos kezekben a fogkorona mind megjelenésében, mind funkciójában tökéletes fogpótló megoldás lehet.

Fogkorona: egyszerű, esztétikus megoldás

Legyen szó hiányzó, kopott vagy gyökérkezelt fogakról, a fogkorona kitűnő megoldást jelent. Bizonyos esetekben szükségessé válhat híd készítése is. Ennek lépési hasonlóak a fogkorona készítéséhez, de ezzel a fogművel a foghiányokat is pótolni tudjuk.

A fogkorona funkciója, hogy befedje a „maradék” fogat, ami nem csak védelmet jelent, de ugyanolyan külső megjelenést biztosít formában és színben, mint az eredeti fog.

Az alábbi esetekben mindenképpen ajánlott a fogkorona felhelyezése:

  • Lekopott, helytelen pozícióban lévő vagy letört fogaknál.
  • Nagymértékben lepusztult koronai rész felépítésekor, abban az esetben, ha új töméssel már nem lehet eredményesen helyreállítani az adott fogat.
  • Gyökérkezelt fogak esetén, hiszen a fogkorona mind funkcionálisan, mind esztétikailag jelentős segítség, sőt az élettartamukat is megnöveli a fog törésének megelőzésével.
  • A fogkorona megtarthat egy részleges fogsort vagy áthidalhat foghiányokat (ez utóbbit nevezzük hídpótlásnak)

A fogkorona anyaga

A fogkorona tulajdonképpen nem más, mint egy fog alakú “sapka”, amelynek az anyaga lehet porcelán vagy fém alappal borított vékony kerámia. Ezt a fogra helyezik fel, így helyre állítható a fog alakja, javítható a megjelenése.

A fogkorona a fog felett helyezkedik el, láthatóan. A koronák átlagos élettartama 8-10 év. Ha az íny sorvad, szükség esetén hamarabb ki kell cserélni.

Miből készülhet a fogkorona?

Fémkerámia fogkorona:

Hazánkban ma ez a leggyakoribb típus. A fogkorona vázát speciális fémötvözetből készítik. Erre a vázra égetik rá a tetszőleges színű porcelán leplezést. A fogpótlás a fém váz révén kellően erős, a porcelán leplezés pedig esztétikus.

Aranykerámia fogkorona:

A fogkorona speciális arany ötvözetből készült váza nagyfokú pontosságot igényel a fogorvos és a fogtechnikus részéről is.

Az arany fontos tulajdonsága, hogy természetes bakteriosztatikus hatású, és csak igen ritkán okoz allergiát, így megfelelő székhigiénia mellett rendkívül hosszú az élettartama.

Ezen kívül kiválóan önthető, ezért rendkívül pontosan illeszkedő fogpótlás típus, megfelelő ragasztó alkalmazásával így szinte megbonthatatlan záródás alakítható ki a fog és a fogpótlás között.

Cirkónium-oxid fogkorona:

Az ebből a csúcsminőségű anyagból készült fogkorona nem tartalmaz fémet és minden rétege fogszínű. Amellett, hogy nagyon hasonlít a természetes fogra, a tartóssága is kiemelkedő, ennek következtében ára is magasabb.

Préselt kerámia (jacket) fogkorona:

Mivel ez a pótlás tisztán kerámiából készül, természetesen nem tartalmaz fémet, viszont a kisebb terhelhetősége miatt csak az elülső fogakra készül belőle fogkorona.