Fogpótlás

A fogpótlás lehetőségei központunkban a teljes palettát lefedik, a koronák, hidak készítésétől a fogimplantáció megvalósításáig.

A választást minden esetben fogorvosi konzultáció kell, hogy megelőzze, hiszen tekintetbe kell venni a páciens igényeit, a fogak állapotát, a célokat, és a fogpótlás egyes válfajainak kizáró okait.

A fogpótlás nem csak a megjelenés miatt fontos

A fogvesztés számos ok miatt bekövetkezhet, melyek közül a leggyakoribb a rossz szájhigiénia, a fogíny betegségek, a fogágy problémák és a ciszták kialakulása. A fogpótlás pedig számos ok miatt elengedhetetlen.

Már régóta közismert a fogak és a szájhigiénia kapcsolata az egészséggel, eddig elsősorban a szívbetegségeket, a stroke-ot, a cukorbetegséget, a tüdőproblémákat, a koraszülést és az alacsony születési súlyt hozták összefüggésbe az elhanyagolt fogakkal és szájhigiéniával.

A legújabb kutatások pedig azt is bizonyították, hogy az elvesztett, hiányzó fogak növelik a demencia, és az Alzheimer-kór kockázatát is. Vagyis a fogpótlás jelentősége közel sem csak esztétikai vonatkozású, de jelentősen kihat az egész szervezet állapotára is.

Fogpótlás: fogkorona vagy beültetés?

A fogpótlás leggyakoribb eljárásai: a fogkorona (vagy híd) felhelyezése és a fog implantátum beültetése.

Mindkét megoldás a hiányzó fogakat képes pótolni, de a kettő közt a legfontosabb különbség, hogy míg a hagyományos koronánál két vagy több pillér szükséges a foghiány áthidalására, addig az implantációnál, beültetésnél nincs szükséges a szomszédos fogak lecsiszolása, hiszen a koronát egy beültetett, csavar formájú műgyökér (maga az implantátum) tartja meg.

A fogpótlás módjának kiválasztását minden esetben fogorvosi konzultáció kell, hogy megelőzze, hiszen bizonyos esetekben kizárt ez utóbbi megoldás alkalmazása. Ilyenek például a súlyos harapási rendellenességek, a daganatos-, vérképzőszervi- vagy immunrendszeri betegségek, bizonyos krónikus fertőző betegségek, erős csontritkulás vagy a nem kezelt cukorbetegség.

A fogpótlás leggyakoribb eszköze: a fogkorona

Legyen szó hiányzó, kopott vagy gyökérkezelt fogakról, a korona kitűnő fogpótlás megoldást jelent. Bizonyos esetekben szükségessé válhat híd készítése is.

Ennek lépési hasonlóak a korona készítéséhez, de ezzel a fogművel a foghiányokat is pótolni tudjuk. A korona funkciója, hogy befedje a „maradék” fogat, ami nem csak védelmet jelent, de ugyanolyan külső megjelenést biztosít formában és színben, mint az eredeti fog.

Híd: fogpótlás több fog hiánya esetén

Több fog pótlása esetén összefüggő fémváz, azaz híd készül ugyanazzal az eljárással, mint a kerámiával leplezett korona.

A hídban lehet minden tag egy lecsiszolt fogcsonkra rögzítve, de egy vagy több fog hiánya esetén készülhet ún. lengő tag is a hiányzó fog vagy fogak pótlására.

Az inlay-vel rögzített híd nagy előnye, hogy a hiány melletti fogakat nem kell teljesen lecsiszolni. Esztétikailag viszont hátrányos lehet, hogy az inlay-k nem, vagy csak nehezen leplezhetők.

Fogpótlás fogbetéttel

Az onlay olyan fogpótlás eljárás, amelynek kapcsán egy betét kerül a fogba.

Onlay-t abban az esetben helyezünk fel, ha fog károsodása már túlságosan nagy ahhoz, hogy inlay kerülhessen az adott felületre, mert nem csak a rágófelszín, hanem a fogcsücsök is károsodott és ellátást igényel.

Ellentétben tehát az inlay technológiával, melynél a rágófelületet nem teljesen fedjük le, onlay felhelyezése esetén a teljes rágófelszínt és a fogcsücsök részeit is lefedjük. Az onlay készülhet aranyból, kerámiából és kompozitból.