Műfogsor

A műfogsor akkor szükséges, ha már nincs fog az állcsontban. A korábbi megoldásokkal szemben a modern műfogsor esztétikus, tartós és elérhető kivehető, valamint rögzített formában is.

Kivehető műfogsor

Kivehető műfogsor készítésére akkor kerülhet sor, ha nincs elég pillér, amin a rögzített fogpótlást (hidat) le lehetne horgonyozni. A pillér lehet fog, foggyökérbe készített csapos felépítmény, vagy implantátum (műgyökér).

Bár a fogbeültetés fejlődésével egyre kevesebb kivehető műfogsor készül, anyagi megfontolásból, illetve időskorban a fogmeder-nyúlványok lebontódása miatt (ami megakadályozza a beültetést) gyakran csak kivehető műfogsor készítése jöhet szóba.

Sajnos a kivehető műfogsor használat közben több-kevesebb mozdulással mindenképp jár, a mozgás mértéke függ az anatómiai viszonyoktól, az állkapcsok egymáshoz viszonyított helyzetétől, a maradék fogak alakjától, elhelyezkedésétől, az elhorgonyzás módjától, estleges kóros funkcionális elváltozásoktól, igénybevételtől, rossz szokásoktól, sőt a szemben lévő fogazat állapotától is.

Ezeket a fogorvos figyelembe veszi és a lehetős legoptimálisabb megoldást igyekszik megtalálni.
A kivehető műfogsor anyaga általában műanyag, részei alaplemez, műíny és műfogak.

Implantátummal rögzített műfogsor

Sokan ismerik azt a kellemetlen helyzetet, amikor a kivehető műfogsor annyira laza, hogy csak ragasztóval, vagy azzal sem lehet hordani. Ugyanilyen kínos, amikor beszéd vagy rágás közben megmozdul a műfogsor.

Ezekre a helyzetekre jelenthet tartós és biztonságos megoldást az implantátumokkal rögzített műfogsor.

Ez tulajdonképpen egy olyan kivehető fogpótlás, melynek rögzítése implantátumok segítségével történik. Ehhez előzetesen szükséges az implantátumok beültetése, melyek megakadályozzák a fogsor elmozdulását – patentes rögzítőelemek segítségével.

A stabilitása miatt sokkal magasabb komfort érzetet biztosít rágás közben, mint egy hagyományos protézis. Az erősebb kapcsolat miatt csökkenthető a fogsor mérete is.

A fogsor megtartásához beépített két implantátum a vízszintes mozgások esetében megfelelően rögzít. A rágófogak területén rágáskor, leharapáskor a fogsor megmozdulhat, enyhén megemelkedhet.

Aki tökéletes rögzítettséget szeretne kivehető fogsorával elérni, annak a négy implantátumra készített stéges műfogsor ajánlható.

Ez a megoldás akkor is beválik, ha valaki teljes kivehető alsó műfogsort visel, illetve ha valaki nem szeretne új műfogsort csináltatni, hanem a régi fogsorát hordaná tovább.

Hogyan készül az implantátummal rögzített műfogsor?

Első alkalommal a konzultáció során ellenőrizzük, hogy lehetséges-e az implantátumok beültetése és a meglévő műfogsor használata implantátummal rögzített formában.

A második találkozáskor beültetjük az implantátumokat és beépítjük az implantátumokba a golyós fejet, a fogsorba az ellendarabot.

Az esetek jelentős részében az implantátumok beültetésével egy időben beépíthetjük az implantátumba a golyós fejet és a fogsorba az ellendarabot. Ekkor a kezelés megkezdése után egy órával már stabil lesz a fogsor.

Ugyanakkor az esetek kb. negyedében – ha a csont minősége gyengébb -, nem lehet az implantátumokat azonnal megterhelni, amely ebben az esetben az íny alatt gyógyul. A golyós felépítmény helyére záró csavar kerül, amit kb. 3 hónap múlva eltávolítjuk és helyére rögzítjük a golyós fejet.

Az implantátummal rögzített műfogsor tartós, esztétikus és kényelmes megoldás.