Parodontológia

A súlyos fogágybetegség kialakulása hosszú folyamat, ezért a megelőzésnek döntő szerepe van a fogak egészségének szempontjából.

A parodontológia mind a megelőzésben, mind a kezelésben hatékony megoldásokkal szolgál.

Parodontológia: a fogágybetegségek megoldása

Kezdetben számos betegség csak a fogínyre korlátozódik, de ha kezeletlen marad, akkor a fog teljes tartórendszerét és a csontállományt is érintheti.

Bizonyos idő elteltével a fogágy-betegség sajnos már nem fordítható vissza és az érintett fogat el kell távolítani. Ezen folyamatot állíthatja meg, fordíthatja vissza a parodontológia.

Milyen betegségeket kezel a parodontológia?

A fogágybetegség számos oka közül leggyakoribb a fogkő okozta gyulladás, valamint a nem megfelelő szájhigiéné. A barnás fogak látványa és azt ezt kísérő szájszag már önmagában is nyomós érv a fogkövek eltávolítására.

A jelenség fogínyvérzést is okozhat, sőt a fogkő legfőbb veszélye a további baktériumok megtelepedése, amelyek végső soron fogágy-gyulladáshoz, pusztuláshoz, és ezért a fogak kilazulásához és elvesztéséhez vezetnek.

Előrehaladott állapotban, ha a betegség már a mélyebb szöveteket is érinti, a parodontológia kezelései során szükség lehet a gyulladt területek eltávolítására, kürettálására.

A fogágy és a fog körüli betegségek (periodontális betegségek) immár elismerten összefüggenek néhány súlyosabb problémával, mint például a szívbetegség, a cukorbetegség, a demencia, és a rheumatoid arthritis.

Ezért is rendkívül fontos az érintett pácienseknél a rendszeres professzionális szájhigiénés kezelés és a parodontológia számos más eljárása.

Amit tudni kell a parodontológia kezeléseiről

Mikor szükséges a parodontológia?

A vérzés, a piros, gyulladt így mind fontos jelei a fogágy betegségeknek. Akár a fogmosáskor, akár harapáskor, rágáskor tapasztalunk vérzés, ajánlatos igénybe venni a parodontológia kezelését, hogy megállíthassa, visszafordíthassa a folyamatot.

Ennek ugyanis elsődleges következménye – a további betegségeken kívül – a fogak elvesztése lehet.
Fontos tudni, hogy a megfelelő szájhigiénia fenntarthatja a fogak és az íny egészségét, de számos más faktor is befolyásolja a folyamatokat.

Főként a dohányzás hat negatívan az íny egészségére, de a stressz, a szigorú diéták, és a genetika is szerepet játszhat a fogínybetegségek kialakulásában.

Sikeres és hosszútávú eredmény elérése azonban csak megfelelő szájhigiénia fenntartásával és a parodontológia segítségével lehetséges.

Mit tud tenni a parodontológia?

A parodontológia a fogászat egy speciális ága és képviselői pontosan tudják, mit és hogyan kell megtenni ahhoz, hogy a fogíny és a fogak visszanyerjék egészségüket. Nem csak modern felszerelés és technika áll rendelkezésre az eredményes kezeléshez, de a parodontológus foglalkozik – többek közt – ínyplasztikával, az ínyrecesszió kezelésével is.

A megmentett fogak és az esetleges későbbi betegségek elkerülése pedig megéri a vizitet.

A parodontológia megmentheti a fogat?

Tény, hogy a fogvesztés leggyakoribb oka felnőtteknél a komoly és tartós ínybetegség. Épp ezért a parodontológusok elsősorban megpróbálják gyógyítani a problémát és megmenteni a fogat.

Ha a fogvesztés elkerülhetetlen, akkor sincs minden veszve, hiszen a fogak ilyen esetben is pótolhatók – implantációval. A fogbeültetés tartós és szép megoldást jelent, akár későbbi hidak, protézisek alapját is szolgáltathatja egy-egy implantált fog.