Porcelán héj

A porcelán héj egy olyan kitűnő, esztétikus megoldás, amely a legkevesebb fogveszteséggel esztétikusabbá változtatja a fogakat.

A porcelán héj maga egy rendkívül vékony, fémmentes „borítás”, amelynek mind a színe, mind a formája kiválasztható. Az eredmény pedig ragyogó, természetes hatású, gyönyörű fogsor.

A porcelán héj előnyei

A rendkívül vékony, fémmentes porcelán héj mind színében, mind formájában a páciens igényei szerint választható, anyaga pedig porcelán, préskerámia és cirkónium is lehet.

Az első frontfogakon alkalmazott porcelán héj előnye, hogy elkészítésükhöz csupán a fog külső felszínéből kell lecsiszolni mintegy fél millimétert. Bizonyos esetekben a porcelán héj készítéséhez egyáltalán nem szükséges a fogcsiszolás. További jó tulajdonsága, hogy színe nem változik, állandó marad.

Ezek azok az előnyök, amelyek miatt ismert sztárok, közéleti szereplők a porcelán héj segítségével változtatják tökéletessé a mosolyukat.

A szép fogak, az esztétikus mosoly ugyanis nem csak magabiztosabbá tesz, de az arc szimmetriájának növelése révén fiatalosabb megjelenést is biztosít.

Direkt héj/ indirekt porcelán héj

Megfelelő szájhigiénia esetén az indirekt porcelán héj készítéséhez elég csupán két alkalom. Az első vizit során megtörténik a fog előkészítése és a lenyomatvétel. A második alkalommal a fogorvos speciális ragasztóanyaggal rögzíti a fogtechnikus által, egyedileg elkészített porcelán héjat a foghoz.

A folyamat maga fájdalommal nem jár, tekintettel arra a kezelések helyi érzéstelenítésben történnek. A porcelán héj készítésének ideje alatt a fogakat szükség esetén ideiglenes héjjal védjük, amelyet a fog előkészítésekor azonnal felhelyezünk.

Mennyi idő alatt készül el a porcelán héj?

A direkt porcelán héj a fogorvos által készül el a rendelőben, e célra szolgáló speciális anyagokból.

Az anyagokat tulajdonképpen „felrétegezi” a fogfelszínre, miközben az egyes anyagszíneket (amelyek alig térnek el egymástól) váltakozva alkalmazza.

Az ilyen típusú porcelán héj tehát egy ülésben, azonnal használhatóan kerül a fogfelszínre, tehát nem igényli a fogtechnikai laboratórium közreműködését. Ennek következtében a kedvező esztétikai eredmény azonnal látható.

További előny még, hogy alkalmazása során a foganyagból a lehető legkevesebbet kell feláldozni és a direkt porcelán héj kevésbé sérülékeny, mint az indirekt héj.

Mikor érdemes a porcelán héj mellett dönteni?

  • Ha frontfogak területén lévő nagyobb réseket szeretnénk zárni esetleg csökkenteni,
  • ha a frontfogak formáján szeretnénk változtatni,
  • ha zománchibák, szuvasodások, esztétikailag nem kielégítő tömések vannak a frontfogakban,
  • ha lepleznénk a letört fogat,
  • ha a frontfogakat szeretnénk hosszabbítani vagy épp rövidíteni,
  • ha a fogak rendezetlenségét (tengelyeltéréseit) szeretnénk korrigálni fogszabályozás nélkül,
  • ha az elülső fogak a többihez képest beljebb vagy kintebb vannak,
  • ha esztétikusabbá szeretnénk varázsolni az elszíneződött, elszürkült fogakat
  • ha a lehető legkevesebb fogveszteséget szeretnénk vagy akár – bizonyos esetekben – teljesen elkerülnénk a csiszolást.