fog_implantátum_felepitmeny

10 érv a fogászati implantátum mellett

Élethosszig tartó megoldás a hiányzó fogak pótlására? Bemutatkozik: a fogászati implantátum!

A fogászati implantátum a leghatékonyabb fogpótlás, amit évente több mint félmillió páciens választ, hiszen klinikai tanulmányok bizonyítják hatékonyságát és megbízhatóságát. Az eredeti fog gyökerének helyére, a csontba ültetett fogászati implantátumnak számtalan előnye van, de mi most csak a 10 legfontosabb érvet szedtük össze. Ez is bőven elég ahhoz, hogy lássuk: ez az ajánlat kihagyhatatlan.

1. Aranyérmes fogpótlás

A titánból készült fogászati implantátumokat egy svéd kutatóorvos, Per-Ingvar Branemark felfedezésének köszönhetjük. A modern fogászati implantológia atyjának tartott professzor a nyulak lábszárcsontjába ültetett titánprotéziseket vizsgálva jött rá, hogy a különleges anyag képes összenőni a csontszövettel. Az elveszített fogak pótlásával már korábban is próbálkoztak, de hiába használtak különböző alapanyagokat és formákat, a végeredmény sose volt elég biztató. A régi műgyökerek ugyanis nem tudtak rögzülni az állcsontban, és a páciensek végül elveszítették azokat. A Branemark professzor felfedezése után kifejlesztett módszer viszont 97-98 százalékos sikerességi rátával rendelkezik, és jelenleg nincs ennél hatékonyabb megoldás az elveszített fogak pótlására.

2. Nem okoz allergiás reakciót

A fogászati implantátum bioanyagból, általában nagy tisztaságú, ötvözetlen orvosi titánból készül, amit az emberi szervezet teljes mértékben elfogad. A titánimplantátumok mögött több évtizedes kutatás-fejlesztés áll, és olyan világhírű gyártók foglalkoznak a mind jobb és jobb megoldások kidolgozásán, mint a világhírű Nobel Biocare. Az Oxygen Medical által használt implantátumrendszerek egyik legnagyobb előnye éppen az, hogy a műgyökér felszínén kialakuló titán-oxid réteg nem oldódik a testnedvekben, ezért a megoldás semmilyen allergiás reakciót nem vált ki a pácienseknél.

3. A legszebb megoldás

Bárki bármit mondd, az esztétikum számít, és egyedül a fogászati implantátum használatával érhető el a természetes fogakhoz leginkább hasonlító végeredmény. A stabilan álló műgyökerekre készülő koronák (így például a cirkon korona) nemcsak a rágásban, hanem a beszéd során és az esztétikai megjelenést illetően is tökéletes mása az eredeti fogaknak. Foghiány pótlásakor egyedül a fogászati implantátumokkal érhető el teljes körű esztétikai rehabilitáció. A fogászati híddal szemben nem kell lecsiszolni a foghiányt határoló szomszédos fogakat, ráadásul nem alakul ki olyan, esztétikailag zavaró rés sem, mint a hídtagok esetében ínysorvadáskor.

4. A fogászati implantátum tartós és erős

A steril körülmények között, teljes érzéstelenítéssel végzett beültetés után szinte azonnal elindul a csontos összenövés, vagyis az osszeointegráció. A Branemark professzor által felfedezett folyamatnak köszönhetően a fogászati implantátum képes arra, hogy az eredeti fogaknál is stabilabban rögzüljön a csontban. Megfelelő szájhigiénia és odafigyelés mellett a műgyökér és a csont között életre szóló kapocs jön létre. Jelentsük ki büszkén, hogy erre egyetlen más fogpótlás sem képes.

5. Bizonyított technológia, rutinszerű beavatkozás

A piacvezető cégek mellett az új belépők is rengeteg pénzt és időt áldoznak a kutatás-fejlesztésre, ezáltal a páciensek mindig új, biztonságos eljárásokkal találkozhatnak a rendelőkben. A fogászati implantátum beültetése ráadásul ma már egy rutinszerűen elvégzett, biztonságos beavatkozás. A több évtizedes tapasztalatok miatt a szájsebészet nemcsak felkészült erre, de megismerte a leghatékonyabb eljárásokat is. Az implantáció kapcsán nincs példa daganatos elfajulásra sem, vagyis a pácienseknek semmi okuk az aggodalomra; sem a fogbeültetéskor, sem utána.

6. A fogászati implantátumokra bármilyen pótlás készíthető

A műgyökeret az állcsontba ültetik be, viszont ahhoz, hogy a megoldás elérje a célját, szükségünk van a fogpótlás látható részére is. A műgyökér ugyanis az alap, a befejezéshez még szükségünk van egy látható (koronai) pótlásra is. A fogászati implantátum ebből a szempontból egy igazi Jolly Joker, mivel nemcsak szóló korona, hanem fogászati híd vagy körhíd esetén is hibátlanul használható. Sőt, idősebb korban rendkívül népszerű az úgynevezett fix fogsor. A kivehető protézist ebben az esetben két, három vagy négy implantátum tartja meg, így a páciens búcsút inthet billegésnek és bizonytalanságnak. A nap mindegyik szakában, kompromisszumok nélkül. Azok az idősebb páciensek, akik hosszú ideje viselnek kivehető fogsort, pontosan tudják, hogy milyen érzés egy állandóan mozgó, billegő pótlással élni, amit ráadásul étkezéskor és beszélgetéskor sem lehet normálisan használni. A fogászati implantátum ezen a problémán is könnyedén segít.

7. Javítja az életminőséget

Alapvetés: a nem pótolt foghiánynak akár egészségügyi következményei is lehetnek, és ehhez hosszú időnek sem kell eltelnie. A hiánnyal szomszédos ép fogak bedőlnek, a rágás hiánya elbutuláshoz vezet, sőt, az érintett területen sorvadni és ritkulni kezd a csontállomány. A fogbeültetés viszont javítja az életminőséget, mivel a megoldás nemcsak visszaadja a megfelelő rágóképességet, de teljes biztonságérzetet és páratlan esztétikai hatást is nyújt. Vége annak az időszaknak, amikor még nem mertünk beleharapni egy csodaszép almába vagy egy zamatos steakbe. A fogászati implantátumra készülő koronával, híddal, körhíddal vagy kivehető fogsorral restaurálható a rágófunkció és a megfelelő beszédkészség. A végeredmény? Tisztább hangok, sokkal komfortosabbak hétköznapok. Nincs nélkülözés, nincs lemondás, csak teljes értékű élet.

8. Jobb szájhigiénia érhető el vele

A fogászati implantátum segítségével készülő végleges fogpótlás áll a legközelebb a természetes fogakhoz, legyen szó akár esztétikumról, stabilitásról vagy rágófunkcióról. Nem mellékes ugyanakkor az sem, hogy a híddal szemben a fogászati implantátumokat sokkal könnyebb tisztítani. Nincs szükség a foghiányt határoló ép eredeti fogak lecsiszolására (ezért itt csökken a másodlagos szuvasodás kockázata), és az ételmaradékok sem ragadnak be a hídelem alá, ahonnan nehéz azt kitakarítani. Ettől függetlenül a páciensnek is gondoskodnia kell a megfelelő szájápolásról, hiszen csak így biztosítható az élethosszig tartó kapcsolat implantátum és csont között.

9. Megvédi a csontot

Rágóerő hiányában a fogatlan állcsont elkezd felszívódni, viszont a fogászati implantátum beültetésével megállítható ez a sorvadás. Hogy mindez miért fontos? Azért, mert ugyanerre a fogászati híd és a kivehető részleges vagy teljes fogpótlás nem képes. Sőt, azok hosszú használata után olyan mértékű csonthiány léphet fel, ami nemcsak esztétikailag zavaró, de lehetetlenné teszi a későbbi implantálást is.

10. Visszaadja a természetes arcvonalakat és mosolyt

A foghiány egyik legismertebb következménye az arckifejezés megváltozása. Ez különösen nagyobb hiányok esetében okoz látható zavarokat, hiszen megváltozik az arc harmóniája, és az új vonások öregebb külsőt kölcsönöznek nekünk. A fogászati implantátum segítségével a természetes arcvonal hatékonyan visszaállítható, ezáltal a páciens önbizalma is visszatér, és boldogan, felszabadultan nézhet bele újra a tükörbe. Így jutunk el egytől tízig: tíz olyan érvig, amely bebizonyítja, hogy a fogászati implantátum egy egyedülálló megoldás az elveszített fogak pótlására.

Nincs hozzászólás