fogszabalyozas_budapest

Fogszabályozás – nem csak gyerekeknek

Ma már korántsem csak a tinédzserek villantják fel fogszabályzóikat, egyre több felnőttön is látni a szabályzó szerkezeteket. Kevesen tudják, hogy ezzel a módszerrel nem csak esztétikailag, de egészségileg is sokat tehetünk a fogainkért – még nagykorúként is. A fogszabályzás felnőttkori lehetőségeiről dr. Ameri Sahar, az Oxygen Medical fogszakorvosa, esztétikai fogászati specialista beszélt.

Gyerekkorban még nőnek az állcsontok, de olyan gyerekek, akik szopják az ujjukat, ezzel egyrészt kifelé nyomják az első fogaikat, másrészt vákuumot hoznak létre. Vannak akik a nyelvük helyzetén változtatnak nyeléskor, ez az úgynevezett „nyelvlökés”. Mindezek a puha, növekvő állcsontokra és a növekvő kis fogakra kóros erőket fejtenek ki, amelyek ezért rossz formákba rendeződnek. Így alakul ki például a pókharapás.

A fogváltás, az állcsont-fejlődés időszakában komoly rendellenességeket lehet megelőzni a fogszabályozással. Egy állcsont-rendellenességet később már csak műtéttel lehet helyrehozni.

A vegyes fogazat időszakában is előfordulhat, hogy a fogorvos észleli, hogy egy majdan kibújó szemfognak nem lesz helye. Ilyenkor adhat egy kivezetőt, amely úgy feszegeti az állcsontot és a fogakat, hogy helyet csináljanak a jövő fognak. Ez állítható, kivehető készülék.

Amikor már a maradó fogak vannak kint, és a csontok is megkeményedtek, jöhetnek az állandó viseletre tervezett fogszabályzók. Olyan is előfordul, hogy gyermekkorban végzett fogszabályzást követnie kell egy felnőttkorinak is, ugyanis a fogak valamilyen oknál fogva visszarendeződtek az eredeti, rossz helyükre.

Nem csak a szépség számít

Bár a fogszabályzásnak leginkább az általa nyerhető esztétikai előnyök jelentik a vonzerejét, a rendezetlen fogsor veszélyeket is rejt magában. Mivel a torlódott fogazatot nehezebb tisztán tartani, a megmaradó lepedék hosszú távon savas erjedést okozhat és fogszuvasodáshoz vezethet. Ráadásul a szájban végbemenő rothasztó folyamatoknak „köszönhetőn” könnyen fogínygyulladás alakulhat ki, amely kezeletlenül akár a fogak kilazulását és elvesztését is eredményezheti.
Más olyan problémák is vannak, amelyek felnőttkorban is eredményesen kezelhetők. Ilyen például, amikor rések vannak a fogak között, illetve, ha bizonyos fogak a kelleténél előrébb, hátrébb vagy ferdén állnak. A fogszabályozás megelőzheti az olyan rendellenességeket, mint a mély- és a keresztharapás okozta gyakori állkapocs-ízületi problémák, amelyek a mindennapokat is jelentősen megnehezíthetik.
A megfelelő előkészítés elengedhetetlen

Aki szabályoztatni szeretné a fogait, minden esetben egy teljeskörű fogászati felmérésen kell részt vennie. Csak akkor lehet belevágni a szabályozásba, ha a fogak és a száj teljesen rendben van, vagyis egészséges a fogíny, be vannak tömve a lyukas fogak, és a szakember eltávolította a fogköveket.
Azzal is számolnia kell a páciensnek, hogy rögzített fogszabályzó-készülék viselésekor könnyebben maradhat ételmaradék a szájban és sokan a nehézségek miatt el is hanyagolják a szájhigiéniát. Ez pedig természetesen elősegítheti a fogszuvasodás kialakulását. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a páciens elsajátítsa a megfelelő szájtisztítási és fogápolási módszereket, a speciális fogkefék, a fogköztisztító, a szájvíz használatát. Ennek eredményességét a gyakorlatban a kezelőorvosnak időről-időre ellenőriznie kell.

Fogszabályzó fajták:

A fogszabályzóknak rengeteg fajtájuk van, amelyeket 2 nagy csoportra osztunk. Vannak az állandó fogszabályzók, és vannak az éjszakaiak.

Kivehető fogszabályzó:
A naponta legalább 12 órán át viselendő. Nagy előnye, hogy olyan alkalmakkor, amikor enélkül szeretnénk megjelenni, bátran kivezetjük.
Gyerekeknél 12-13 éves korukig használják, ezután már állandó fogszabályzó ajánlott. Gyors, pontos megoldás: fogszabályozás Budapest központjaiban, Pesten és Budán.

Rögzített fogszabályzó:
A hosszú távon hordandó, rögzített fogszabályzóknak több fajtája van, amelyek közül a hagyományos, fém fogszabályzót éjjel-nappal kell viselni, és 3-4 hetente a fogorvos által meghúzatni. Az állandóan viselendő eszközök is lehetnek a fog színével megegyezőek. Ezek az úgynevezett láthatatlan fogszabályzók a „drótosnál” diszkrétebb.

Belső fogszabályzó:
Tökéletes megoldás lehet a belső fogszabályzó, amelyet a fogsor belső felszínére rögzítenek, így kívülről egyáltalán nem vehető észre.

Átlátszó fogszabályzó:
Invisalign fogszabályzó használatakor egy vékony, átlátszó műanyag réteg veszi körül a fogakat.

Hosszútávú megoldás

– Bár tény, hogy a még fejlődésben lévő szervezetnél a szövetek és a csontok gyorsabban képesek reagálni, a felnőttkori fogszabályozás is remek eredményeket hozhat, mind esztétikailag, mind a fogak egészségét illetően. – ismerteti dr. Ameri Sahar, az Oxygen Medical fogszakorvosa, esztétikai fogászati specialista. – Aki rászánja magát a kezelésre, évekkel kell számolnia, amíg megmutatkozik a várt eredmény.

A rögzített szabályzónak legalább egy évig kell fent lennie, azután jöhet az éjszakai, kivehető változat, amelynek hordási ideje szintén egy-másfél év. Feltétlenül be kell tartani a viselési szabályokat, hiszen ha elhanyagoljuk, könnyen visszacsúszhatnak a nagy nehezen helyükre igazított fogaink. Az áldozat azonban megéri, a rendezett, harmonikus, egészséges mosoly magáért beszél.

Nincs hozzászólás