fül-orr-gégészet fülcsengés fülzúgás

Fülcsengés? A fül-orr-gégész segíthet!

A füldugulás és az ebből származó halláscsökkenés kellemetlen panasz, és a pontos okok megállapítása, esetleges betegségek kizárása miatt fontos a vizsgálat. Dr. Sarkady László, az Oxygen Medical fül-orr-gégésze a füldugulás, a – zúgás és a – csengés okairól, a kezelés lehetőségeiről beszélt.

A füldugulás leggyakoribb oka

Gyerekeknél és felnőtteknél is okozhat füldugulást a külső hallójáratnál felszaporodó fülzsír. Ebben az esetben valami miatt nagy mennyiségű fülzsír gyűlik össze, amely már nem tud természetes úton kiürülni. Ennek oka igen gyakran a fültisztító pálcikák felesleges alkalmazása. Ezzel ugyanis betömeszeljük a zsírt a fülbe ahelyett, hogy segítenénk a kiürülését. Így egy dugó alakul ki a hallójáratban, ami kellemetlen dugulást és ennek következtében halláscsökkenést okoz.

Egyes esetekben ez a dugó feloldható különböző olajos cseppek használatával (pl. babaolaj, paraffin), de a szakszerű megoldást feltétlenül az orvos által elvégzett fülmosás jelenti. Fontos tudni, hogy füldugulás esetén semmilyen eszközzel nem szabad piszkálni a fület, mert ez végső soron még súlyos halláskárosodást is okozhat, ha megsérül a dobhártya.

Hallásromlás füldugulás nélkül?

Hallásromlás kialakulhat hirtelen és lassan, utóbbi főleg idős korra jellemző a hallószerv sorvadása, „fáradása” miatt. Hirtelen hallásromlást okozhat nagy erejű dörrenés a fül közelében (jellemzően katonáknál, rendőröknél), de okozhatja vérellátási zavar is. Ebben az esetben egy idejekorán elkezdett keringésjavító kezelés javíthat a halláson, sőt akár teljesen vissza is állíthatja azt – ismerteti dr. Sarkady László, az Oxygen Medical fül-orr-gégésze.

Mitől zúghat és csenghet a fülünk?

Elsősorban a felnőtteket és az idősebbek érinti a füldugulás és ezen kívül az egyik leggyakoribb, fülben érzékelhető panasz: a fülzúgás. Ez a kellemetlen panasz lehet átmeneti, például menstruáció vagy változó kor esetén, de akár az agyi erek elmeszesedésekor, a fej véráramlásának csökkenése vagy stressz következtében, esetleg jóindulatú daganat miatt is.

Sokszor, az enyhébb esetekben a fülzúgás csakis a fej mozgásakor jelentkezik. Ugyanakkor sokan vannak olyanok is, akik állandóan, hosszú időn keresztül hallják a zúgó hangot, ami pszichésen roppant megterhelő lehet. Segítséget jelenthet a B-vitamin szedése vagy az agyra, esetleg kifejezetten a belső fülre ható értágítók alkalmazása – ez utóbbiak vényköteles szerek. A panasz észlelése után azonban a legfontosabb, hogy először forduljunk orvoshoz, hogy kizárható legyen egy akár komolyabb betegség!

A hallással kapcsolatosan igen gyakran érinti a felnőtteket és az időskorúakat a fülcsengés is. Ennek számos, szerteágazó oka lehet, mint például cukorbetegség, magas vérnyomás, egyes vese- és májbetegségek, a hallóideg vagy a belső fül gyulladása. Ezeken túl azonban a fülcsengés jelentkezhet egyes gyógyszerek mellékhatásaként, alkoholfogyasztás hatására, sőt kialakulásában szerepet játszhatnak a nyaki gerinc elváltozásai is. Éppen ezért az első lépés a fülcsengés megszüntetésében az alapbetegség diagnosztizálása és kezelése.

Nincs hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>