gyereknőgyógyász

Hogyan segít a gyermeknőgyógyász?

A gyermeknőgyógyász vizsgálata sok lányban és édesanyában okozhat szorongást, holott erre semmi szükség. Dr. Demjén László, az Oxygen Medical nőgyógyásza, gyermeknőgyógyásza szerint egyes fertőzések, betegségek kezelése, illetve tinédzsereknél a fogamzásgátlás gyorsan, hatékonyan megoldható orvosi közreműködéssel.

Mi okozhat szorongást?

A kisebb lányoknál, illetve azoknál, akik kiskorúként először járnak gyermeknőgyógyász vizsgálaton, az ismeretlentől való félelem okozhatja a legfőbb gondot. Ilyen helyzetekben a tapasztalt, empatikus szakember először megnyugtatja a kis pácienst és elmondja, mi fog történni. Fontos tudni, hogy enyhébb esetekben nem is szükséges az orvosnak hozzáérnie a pácienshez, amennyiben pedig mégis, az a lehető legkisebb kellemetlenséggel, gyorsan, hatékonyan történik.

Mivel a gyermeknőgyógyászat egy különösen érzékeny orvosi terület, a szakemberek megnyugtató, megbízható személyisége sokat segíthet a kezdeti szorongás leküzdésében.

Milyen problémával kell gyermeknőgyógyászhoz fordulni?

8-10 éves korig jellemzően nem jelentkeznek komoly nőgyógyászati problémák, többnyire csupán strandon összeszedett fertőzések, „felfázás” panaszaival viszik el a kislányokat orvoshoz. Előfordulhat még az emlő megkeményedése, ami a korai szexuális érés természetes velejárója lehet.

– A tizenévesek már sokkal gyakrabban fordulnak orvoshoz – főként menstruációs problémák miatt, a tinédzserek egy részénél azonban a szexuális úton terjedő betegségek okoznak panaszt. Előfordulhat trichomonas, chlamydia, genitális herpesz, és bakteriális vaginosis. Gyakori, hogy a fiatal lányok megijednek a tünetektől, a váladékozástól, a kellemetlen szagtól, de az sem ritka, hogy figyelmen kívül hagyva a jeleket, továbbadják a fertőzéseket. Holott fontos lenne a szülőknek és a gyerekeknek is tisztában lenni azzal, hogy a kezelés nem csak az akut panaszokat szünteti meg, de megelőzheti az esetlegesen súlyos következményeket is, például a meddőséget – hívja fel a figyelmet dr. Demjén László, az Oxygen Medical nőgyógyásza, gyermeknőgyógyász.

A védekezés tinédzserkorban kezdődik

Feltétlenül fontos lenne, hogy a lányok szexuális felvilágosítása időben megtörténjen, akár már a kiskorban feltett kérdések megválaszolásával. Amikor pedig a fiatal lány megkezdi a szexuális életet, mindenképpen ajánlatos felkeresni a gyermeknőgyógyász rendelését a megfelelő védekezés kialakítása miatt. Ebben az életkorban ajánlható a kombinált védekezés, például óvszer és spermicid készítmények (például krém, kúp, tabletta) használata – így kerülhető el a legbiztosabban a nem kívánt terhesség és a szexuális úton terjedő betegségek. Amint rendszeressé válik a nemi élet, alacsony hormontartalmú fogamzásgátló tabletták is elérhetők. Ha az édesanya úgy érzi, hogy egy kívülálló szakember hatékonyabban tud a tinédzser lánnyal beszélni a témáról, és meggyőzni őt a védekezés jelentőségéről, mindenképpen ajánlott még időben gyermeknőgyógyászhoz fordulni.

Nincs hozzászólás