ardiologia_budapest_otvenevfelett

Kardiológiai ellenőrzés panaszmentesen is

Ötven év felett panaszmentesen is ajánlott felkeresni a kardiológust. Férfiaknál negyvenöt-ötven év körül, nőknél pedig a változó korban ajánlott.

Akár panaszmentes állapotban, mintegy megelőzésképpen ajánlott kardiológiai szűrővizsgálaton részt venni – fejtette ki Dr. Erhardt Bernadett az Oxygen Medical kardiológus szakorvosa. Hozzátette, az, akinek azonban felmutatható rizikófaktorai vannak, külön ajánlott a kardiológiai vizsgálat.

Kardiológushoz akkor fordulunk, ha a szív- és érrendszert érintő panaszt észlelünk. Hogy melyek ezek, azt Dr. Erhardt Bernadett a következőképp foglalta össze:

„ A különböző típusú mellkasi fájdalmak esetén mindenképp indokolt a kivizsgálás, de ha valaki úgy érzi, hogy össze-vissza, szabálytalanul ver a szíve, nagyon alacsony, vagy épp nagyon magas pulzusszámot mér, szintén ok lehet a kardiológus felkeresésére”

Mindezt kiegészítette azzal, hogy figyelemfelhívó jel lehet, valaki úgy érzi, hogy indokolatlanul csökkent a terhelhetősége, és e mögött nincs olyan ok, mely ezt egyértelműen magyarázná. Esetleg – tette hozzá – fullad, nehéz légzése, vagy lábdagadása van. Utóbbi felsorolt tünetek mind szívelégtelenségre utalhatnak. Ha valakinek ájulásszerű, eszméletvesztéses rosszullétei vannak, szintén indokolt kardiológiai kivizsgálás végzése is.

Ötven év felett panaszmentesen is ajánlott a kardiológiai szűrővizsgálat

Amennyiben panasz, tünet nem jelentkezik, de a páciensnek rizikófaktorai vannak, akkor is ajánlott a kardiológiai szűrővizsgálat. Dr. Erhardt Bernadett elmondta, hogy általában ötvenéves kortól ajánlott ezt elvégeztetni, ám aki sok rizikófaktorral rendelkezik, ez akár korábbra – férfiak esetén, negyven-negyvenöt évre – tevődhet. A nők esetén a változó kori időszak az, ami fokozza a kockázatot. A Doktornő kiemelte, hogy emellett a társbetegségek jelenléte adhat okot a szűrővizsgálat elvégzésére.

Abban az esetben, ha valaki túlsúlyos, magas a vérzsír szintje, cukorbeteg, magas vérnyomása van, dohányzik, rendszertelen életvitelt folytat, mozgásszegény életmódot él, az további veszélyt jelent a szív- és érrendszerre, így ilyen esetben is indokolt lehet a vizsgálat. Az Oxygen Medical kardiológusa ezek mellett arra is felhívta a figyelmet, hogy akkor is érdemes panaszmenetes állapotban kardiológushoz fordulni, ha a családi előzményben előfordult infarktus, szívbetegség, vagy akár korai szívhalál.

A kardiológiai szűrővizsgálat menete

Mint minden orvosi vizsgálat, ez is első körben elbeszélgetéssel kezdődik.

„Az anamnézis során átbeszéljük a páciens és családjának előzményeit a betegségek tekintetében, majd felmérjük a számba vehető rizikókat. Emellett megnézzük azt is, hogy milyen élvezeti szerekkel él:fogyaszt-e kávét, alkoholt, dohányzik-e, és kitérünk arra is, hogy milyen gyógyszereket, szed, milyen életvitelt folytat”

– részletezte Dr. Erhardt Bernadett. Mindezt kiegészítette azzal, hogy fizikális vizsgálat is történik, mely gyakorlatilag megegyezik egy belgyógyászati vizsgálattal. Ennek során meghallgatják a szívet és a tüdőt, sor kerül egy mellkas, valamint egy hasi vizsgálatra, megnézik, hogy vizesedik-e a páciens lába, érvizsgálat, vérnyomásmérés, EKG készítés történik.

„A panaszoktól, illetve a fentiek eredményeitől függően a kardiológiai vizsgálat részét képezi a szív ultrahang elvégzése is. Amennyiben felmerül koszorúér betegség gyanúja, akkor terheléses EKG-t is végzünk,amely történhet kerékpáron, vagy futópadon. Emellett rendelkezésünkre állnak olyan vizsgálatok, mint a 24 órás vérnyomásmérés, vagy a 24 órás EKG, utóbbi ritmuszavarok tisztázásában segíthet” – egészítette ki a szakorvos.

Így zajlik a terheléses EKG

Terheléses EKG vizsgálatra akkor van szükség, ha azt szeretnénk kizárni, hogy van-e az illetőnek koszorúérbetegsége, vagy arra utaló eltérése. A kerékpáron, vagy futópadon orvosi ellenőrzés mellett végzett teszt arra szolgál, hogy információt szolgáltasson a kardiológusnak arról, hogy a paciensnél terhelésre előjön-e olyan EKG eltérés, ritmuszavar, vagy olyan panasz, ami esetleg nyugalmi állapotban nem jelentkezik. Dr. Erhardt Bernadett hangsúlyozta, hogy terheléses EKG előtt mindenképpen szükséges szívultrahangot csinálni, azért, hogy kiderüljön, nincs-e a páciensnek olyan strukturális eltérés a szívében, ami miatt ezt a vizsgálatot nem lehet elvégezni.

„Ha valakinek nagyon súlyos szívbetegsége van, azt nem fogjuk megterhelni és kitenni egy ilyen vizsgálatnak” – fogalmazott a szakorvos.

A terheléses EKG menetéről kifejtette, a nyugalmi állapottól indulva egyre nagyobb aktivitást kell végeznie a paciensnek, mely közben nézik a pulzust, vérnyomást, EKG-t. Fontos, hogy terheléses EKG előtt egy órával enni már nem szabad.

„A vizsgálatra készülve érdemes a páciensnek összegyűjtenie az esetlegesen korábban kapott leleteit, hiszen ezek hasznos alapként szolgálnak a kivizsgálás, illetve kezelés megkezdésekor. Segítség, ha van friss, vagy a közelmúltban készült laborlelete, illetve ha tudja, hogy milyen gyógyszereket, pontosan milyen adagolásban szed” – részletezte Dr. Erhardt Bernadett.

Kerülni kell a káros szenvedélyeket

Összegzésképp a kardiológus szakorvos kiemelte, hogy szívünk és érrendszerünk egészsége érdekében kerülni kell a káros szenvedélyeket, legfőképp a dohányzást. A táplálkozás terén pedig fontos odafigyelni a változatos, zsírszegény étkezésre. Fiatal korban végezzünk rendszeres testedzést és idős korban is ajánlott a mozgás, legyen az akár csak egy kis gyaloglás, hiszen ezzel sokat tehetünk azért, hogy jó eredményekkel távozzunk a kardiológiai szűrővizsgálatról.

Nincs hozzászólás