Százból kevesebb, mint tíz embernek egészséges a lába, ehhez pedig erősen hozzájárul a nem megfelelő cipő viselése.

Dr. Dobos Márta, a Springday Medical ortopéd szakorvosa a lábfájás, a derék- és gerincfájdalom és a nem megfelelő cipőviselet közti összefüggésről beszélt.

Az első lépések

Nagyon fontos, hogy a baba lábára már születésétől kezdve nagy figyelmet fordítsanak a szülők, hiszen rengeteg probléma forrása lehet a nem egészséges láb. Mivel 6-8 éves korig nincs kialakult lábboltozat, egészen addig, amíg a gyerek fel nem áll, elég a mamusz vagy a textiltalpú cipő, ami hagyja a lábacskákat dolgozni. Amikor már önállóan jár, a cipőválasztásnál az egyik döntő szempont a sarkak kidolgozása, ugyanis ezek támasztják az alsó végtagot és a gerincoszlopot, stabilizálják is az Achilles-ínat és a bokaízületet. Válasszunk puha gumitalppal és sarokkal rendelkező lábbelit! Amennyiben már látszik egy kis kifelé dőlő sarok, a cipő belső megemelt sarka optimális viseletet biztosíthat. Ahol azonban a szülőknek haránt- vagy bokasüllyedése, lúdtalpa van, a gyereknek megelőzésképpen is hasznos lehet az ilyen cipő.


– A mezítláb járásról sokan tudják, hogy egészséges, de csakis természetes, homokos, kavicsos, füves talajon. Tehát ha otthon, a padlón járunk mezítláb, az nem segíti a láb fejlődését, sőt, következtében akár lábfájás is kialakulhat – mondja dr. Dobos Márta, a Springday Medical ortopéd szakorvosa. – Tartós lábfájás, gerincfájdalom, látható deformitások esetén nagyon fontos lehet az ortopéd szakorvosa által ajánlott betét, és az előírt kezelés, torna.

 

Lábfájás és cipőtípusok

Balerina cipő

Stabil, kényelmes a balerinacipő, de nincs kellő rugalmas alátámasztása. A néhány centis sarok hiánya miatt a sarok túlságosan lent van. Az Achilles-ín tartós használat során túlságosan feszül, a párnázottság nélkülözése sarok- és lábközépcsont fájdalmat, lábfájást okozhat – főként lúdtalpasoknál.

Edzőcipő

Sokan járnak télen-nyáron edzőcipőben, ami egészséges lábnak nem jelent gondot, ha nem egész nap használják. Problémás lábnál azonban jobban kell figyelni, megoldás lehet, ha a cipőből kiszedik az eredeti, nem ortopédiailag kialakított betétet, és kicserélik egy kifejezetten sportoláshoz gyártott betétre. De az adott lábra méretezett, puha betét is jó szolgálatot tehet.

Magas sarkú cipő

Ha napi 2-3 órát hordjuk, nem feltétlenül káros a magas sarkú cipő. Mivel jól megdolgoztatja az izomzatot, még mellette is szólhat, hogy javítja az izomtónust (és persze szép vádlit „csinál”). Magas sarkúban a medence előrebillen, azaz fokozódik a deréktáji lordosis és így a porckorongokra ható nyomás is, vagyis már rövid távon is jelentkezhet derékfájdalom. Tartós használat esetén pedig mindenképpen több érv szól a magas sarok ellen.

Az egyik, hogy a térd ízületekre aránytalanul nagyobb terhelés jut, ezért túlterheléses panaszok, lábfájás alakulhat ki, amelyek akár 30-40 éves korban már enyhe vagy középsúlyos kopáshoz, meszesedéshez vezethetnek. A másik veszélyforrás a szűk orr, ami összenyomja a lábujjakat, és így alakulhat ki a kalapácsujj, a bütyök és a lábközépcsont-fájdalom. Az izomzat túlterhelése szintén sokrétű panaszt, fájdalmat okozhat, amelyek jellemzően nem 20-30 éves korban jelennek meg, jóval inkább 40 fölött.

Lapos talpú cipő

A lapos, vékony talpak legfőbb problémája, hogy nincsenek alábélelve, tehát a földdel való ütközés járáskor erősen megterhelik a lábat. Ez hamar megjelenő sarok- és talpfájdalmat eredményez. A puha sarkú papucsok a sarkat nem terhelik túlzottan, de itt is fontos, hogy a talp megfelelő vastagságú legyen. Ha nem ilyen, az érzékeny csonthártya terhelése komoly fájdalomhoz vezethet. A papucs kiválasztásánál szempont lehet még, hogy ne csupán egy egyetlen hajszálvékony pánt tartsa meg a lábat, hanem lehetőleg stabilabb legyen a kiképzés.
Az ideális sarokmagasság bármilyen cipő esetében 3-4 centi.

Dr. Dobos Márta a Springday Medical ortopéd szakorvosa holisztikus szemléletét maradéktalan sikerrel alkalmazza az ortopédia gyógyító tevékenységében. Vallja, hogy a páciens lelki problémái sokszor kapcsolatba hozhatók az ortopédia mozgásszervi elváltozások panaszossá válásával. Célja, hogy betegeit teljes értékű partnerként kezelve hozzásegítse ahhoz, hogy állapotukon jelentősen javíthassanak.

Mozgásszervi fájdalmával, betegségeivel kapcsolatban kérjen időpontot!

Bejelentkezés: +36 (20) 554 1498