Lézeres szőrtelenítés

A gyantázás és az epilálás fájdalmas, a borotválás csak rövid ideig tartó eredményt hoz, a szőrszálak viszont bosszantóak. A lézeres szőrtelenítés hatékony és tartós megoldást kínál a sima és bársonyos bőr eléréséhez!

A lézeres szőrtelenítés szezonja

A nagy lépésre a kevésbé napsütéses hónapok a legalkalmasabbak, mert a lézeres szőrtelenítés lefolytatása mellett nem szabad napozni, szoláriumozni. Minél sötétebb a bőr, annál inkább elnyeli a használt optikai energiát és pigment-károsodások alakulhatnak ki, sötétebb, vagy világosabb foltok jelenhetnek meg a bőrön. Néhány hónap alatt azonban helyreállhat az eredeti bőrszín, ám csak abban az esetben, ha nem provokáljuk napfénnyel.

A lézeres szőrtelenítés előtt néhány fontos szabályt be kell tartanunk, amelyekkel növelhetjük a kezelés hatékonyságát.

Ilyen például a napozás és szoláriumozás 3-4 hetes tilalma a kezelések megkezdése előtt és annak teljes időszaka alatt, és ez még az önbarnító készítményekre is vonatkozik.

Az első kezelés előtti egy hónapban már csak borotvával szabad szőrteleníteni, hiszen a szőrtüszőben aktívan növekvő szőrszál kezelését lehet csak hatékonyan elvégezni, ezért a gyantázás, csipeszelés nem megengedett.

A lézeres szőrtelenítés előtt a bőrt alaposan meg kell tisztítani, a kezelés napján lehetőleg kerüljük az illatos krémeket, testápolókat, sminket az érintett bőrfelületen.

A lézeres szőrtelenítés módszere: ELOS

Az ELOS rövidítés az egyik legmodernebb szőrtelenítési eljárásra utal, amely ma elérhető. Az ELOS ( Elektro Optical Synergy) a fény és az elektromos energia együttes erejét használja. Azért fejlesztették ki, mert megfigyelték, hogy a két technológia erősíti egymást a kozmetológiai kezelések során.

Az ELOS technikával működő lézerkészülék az optikai energiával megcélozza a kezelni kívánt képletet, ebben az esetben a szőrszálat, és előmelegíti a szőrtüsző sejtjeit, majd a szükséges többlet energiát, elektromos energia alkalmazásával, bőrkímélő módon adja le, így sikeresen alkalmazható világosabb, vékonyabb szőrzetnél, illetve sötétebb bőrtónusnál is.

Miért szükséges több kezelés?

A lézeres szőrtelenítés lényege, hogy a besugárzott fény hőkárosodást okoz a szőr növekedéséért felelős sejtekben, így leállítja a szőrnövekedést.

Tudnunk kell, hogy a szőrnövekedés ciklusos, egy adott testtájon jelen vannak aktívan növekvő (anagén), átmeneti fázisú (katagén) és nyugvó (telogén) fázisban lévő szőrszálak is.

Minden tartós szőrtelenítési módszer csak az aktívan növekvő szőrtüszőkben képes létrehozni a roncsoló hatást, ebből következik, hogy egyszerre nem lehet az összes szőrszál növekedését megszűntetni.

Testtájanként változó a különböző ciklusú szőrszálak aránya, illetve a szőrváltás időtartama. Ez a két tényező határozza meg döntően, hogy hány kezelés szükséges, és milyen időközönként.

A kezelések számát, hatékonyságát befolyásolja a szőrzet sűrűsége, a szőrszálak vastagsága és színe, a bőrtípus, hormonális környezet, az alkalmazott készülék minősége, a kezelő szaktudása.

Lézeres szőrtelenítés előtt-után

Az első lézeres szőrtelenítés kezelés előtt tesztkezelés is történik, hogy megállapítsa a megfelelő energiaszinteket és bőrreakciókat. Ha a szőrszálak nem ideális nagyságúak (ez az egy-két napos, „borostás” állapot), akkor a kívánt méretűre vágják őket, megtisztítják a felületet és letakarják az esetleges anyajegyeket, hideg zselével kenik be a kezelt bőrfelületet.

A kezelés alatt a páciens kezelőágyon fekszik, szemén védőszemüveggel, enyhe csípő, égő érzést észlel, melyet a kezelőfejben lévő hűtés is enyhít.

A kezelés után néhány óráig számolni kell a bőr kipirosodásával, amit a hűsítő krémek, zselék enyhíthetnek. Ezután még néhány napig nem ajánlott a kezelt területen a kozmetikumok használata, a fedetlen testrészeket védeni kell magas faktorszámú fényvédővel még enyhe napsugárzás ellen is.