A nagy nyári szabadságban ne feledkezz el a bőrvédelemről! Védd magad!

Napfény: árt vagy használ?

A napsugarak szükségesek a D-vitamin képzéshez, a csontok erősítéséhez és jól hatnak a bőrproblémákra. Ugyanakkor a túlzott napozás, a szolárium és a leégés bizonyítottan növeli a melanoma kockázatát.

Mit jelentenek a napozószereken olvasható SPF vagy UVA-faktor kifejezések?

Az SPF a Sun Protection Factor rövidítése, vagyis a fényvédőfaktorra utal. Az UVA-faktor az UVA-sugárzás elleni védelem erősségét jelenti. A fényvédőfaktor melletti szám arra utal, hogy hányszorosan több időt tölthetünk a napon leégés nélkül a naptej használatával. Ha például fényvédő krém nélkül 3 perc alatt leégünk, akkor egy 30 faktoros fényvédő krémmel ez az idő 30 x 3 percre, azaz kb. 90 percre tolódik ki.

Mikor és mennyit használj?

Mivel az UV-filternek legalább 20 percre van szüksége, hogy a hatását kifejtse, jobb, ha már otthon bekened magad. Másfél óránként ajánlott az újrakrémezés is, és azt is jó tudni, hogy a sós víz akár teljesen leoldhatja a bőrt védő filmréteget. A jó minőségű naptejek úgy vannak előállítva, hogy ellenállóak legyenek a nagy hőmérsékletváltozásnak, azonban a levegővel, a vízzel, a homokkal való érintkezés gyengítheti a fényvédő faktor hatását, ezért a tavalyi naptejek már nem garantálják a védelmet.

Különleges védelem

Egyes gyógyszerek (például a vízhajtók, gyulladáscsökkentők, antibiotikumok) fényérzékennyé tehetik a bőrt, míg bizonyos fogamzásgátlók inkább májfoltot okozhatnak, ami nem fokozza a leégés kockázatát. Mindig olvasd el a betegtájékoztatót!
Az is alaposan kenje be magát, aki úszik vagy búvárkodik. Ma már léteznek úszóknak ajánlott gél állagú fényvédők, melyek a vízben kevésbé oldódnak le. Nagy sugárzásnak vannak kitéve a „kiálló” testrészeink, mint az orr, fülkagyló, ezért ezek védelme különösen fontos! Az anyajegyek is barnulnak nyáron, ettől ne ijedj meg, de ősszel érdemes bőrgyógyásszal ellenőriztetned őket.