Gyermeknőgyógyász

A gyermeknőgyógyász nem csak szakmai felkészültséget, de empátiát és türelmet is kell, hogy tanúsítson a páciensei iránt.

Az Oxygen Nőgyógyászat gyermeknőgyógyásza gyakorlott orvosként és a terület tapasztalt szakértőjeként várja a hozzá forduló szülőket és gyermekeket.

A gyermeknőgyógyász oldja a szorongást

Természetes, hogy azok a lányok, akik életükben először járnak gyermeknőgyógyász rendelőjében, tartanak ettől a helyzettől. A kisebbeket a fém műszereken kívül az is megijesztheti, hogy nem tudják, mi vár rájuk.

Sok anyuka attól is fél, hogy a még érintetlen kislány a vizsgálat során sérül meg, holott a gyermeknőgyógyász sokszor nem ér hozzá a pácienshez. Ha sikerül megnyugtatni a lányokat és az édesanyjukat, gyorsan és a lehető legkisebb kellemetlenséggel megoldható a vizit, más esetekben akár el is lehet halasztani azt az erős szorongás miatt.

Éppen ezért nagyon fontos a gyermeknőgyógyász megnyugtató személyisége, és a minden szempontból elfogadó légkör, amely a kiskorú lányokat fogadja.

Gyermeknőgyógyász: a leggyakoribb problémák

7-8 éves korig nem jellemzőek a komoly problémák a gyermeknőgyógyászat terén. Néhány szülő az emlő megkeményedése miatt hozza el a gyermekét, amely a korai szexuális érés természetes velejárója lehet.

A tinédzserek már sokkal gyakrabban fordulnak gyermeknőgyógyász orvoshoz – elsősorban menstruációs problémák miatt, amelyek mögött számos ok állhat a betegségektől a fertőzésekig. Előfordulhat, hogy egy egyébként jelentéktelen megfázás vagy influenza befolyásolja a ciklust.

A helytelen életmód, a rossz szokások is felboríthatják a rendszert, mint például egy túl szigorú diéta vagy koplalás.

A tizenévesek egy részénél szexuális úton terjedő betegségeket diagnosztizálnak, például genitális herpeszt, trichomonast, chlamydiát, a leggyakrabban előforduló probléma a bakteriális vaginosis. Ennek hátterében számos mikroorganizmus állhat, a vírusoktól a baktériumokig.

Sokszor a fiatal lányok számára ijesztő tünetek hívhatják fel a figyelmet a problémára: kisebb váladékozás és kellemetlen illat. Ugyanakkor a chlamydia gyakran más betegségek tüneteit utánozza, például epehólyag-gyulladásét, cystitis-ét. Sajnos nem ritka, hogy a tüneteket figyelmen kívül hagyva, a fiatalok tovább fertőzik egymást ezekkel a betegségekkel. (Egyes esetben nem a szexuális aktus során terjed tovább a fertőzés, hanem a fertőzött anya adja át ezt az újszülöttnek.)

A gyermeknőgyógyász kezelése azonban minden életkorban elengedhetetlen, ugyanis a nem kezelt betegségek súlyos következményekhez, így például meddőséghez vezethetnek.

A gyermeknőgyógyász szükséges a védekezéshez

Minden szempontból fontos lenne, hogy a fiatal lányok szexuális felvilágosítása időben megtörténjen. A szexuális élet megkezdésekor pedig feltétlenül szükséges a gyermeknőgyógyász felkeresése a védekezés kialakítása miatt.

A tinédzsereknél praktikus a kombinált védekezés, például óvszer és spermicid készítmények (például kúp, kenőcs, tabletta) használata – így kerülhető el a legbiztosabban a nem kívánt terhesség és a szexuális úton terjedő betegség. Igény szerint alacsony hormontartalmú fogamzásgátló tabletták is felírhatóak.

Ha erről nem szeretne az anyuka beszélgetni a lányával, vagy nincs elég információja a témában, a gyermeknőgyógyász szakszerű információkkal szolgálhat, ráadásul kívülállóként a tizenéves akár könnyebben is elfogadja a tanácsait.