Terhesség hétről hétre

Az Oxygen Medical a hagyományos terhesgondozáson kívül komplex szolgáltatással várja a kismamákat. Szakembereink a legnagyobb gondossággal és figyelemmel kísérik, hogyan alakul a terhesség hétről hétre.

Kényelmes terhesgondozás

A terhesgondozás az a 9 hónapon át tartó, döntő jelentőségű ellátás, amely egyrészt fizikailag monitorozza a kismamát és a magzatot, másrészt nyomon követhetővé teszi a várandósság szakaszait. Ez nem csak testileg, de lelkileg is kiemelt jelentőségű, hiszen közismert, hogy a kismamák egészsége és jó közérzete a magzat testi és lelki fejlődésére is pozitívan hat.

Az Oxygen Medical szakemberei mindent megtesznek azért, hogy a terhesség hétről hétre a lehető legzavartalanabbul alakuljon és a kismamák a lehető legnagyobb kényelemben és biztonságban érezhessék magukat.

A gondozáson való igazolt részvétel később a gyermek után járó támogatások alapjául is szolgál.

Komplex szolgáltatások egy helyen

Régóta közismert, hogy a kismamák egészsége és jó közérzete a magzat testi és lelki fejlődésére is pozitívan hat.

Éppen ezért kiemelt jelentőségű, hogy várandósság hónapjai alatt a nők a lehető legnagyobb kényelemben és biztonságban érezhessék magukat. Erre kínál megoldást az Oxygen Nőgyógyászat terhesgondozása, amely a magánrendelések színvonalát egyesíti a szakértői gárda kedvességével.

Egy helyen elérhető mindaz, amire a kismamáknak szükségük van: nőgyógyászati ultrahang, laborháttér, szükséges szakorvosi konzíliumok, CTG vizsgálat. Igény esetén dietetikus, gyógytornász és is segítik a terhesség hétről hétre történő alakulását.

Szülész-nőgyógyászaink bevált kórházi háttérrel is rendelkeznek, így szükség esetén a kórházi ellátás és természetesen a szülés is biztonsággal megszervezhető.

Terhesség hétről hétre: az ultrahang vizsgálatok

Az ultrahangvizsgálat a terhesség hétről hétre történő vizsgálatának egyik legfontosabb, legmegbízhatóbb eszköze. Ugyanis akkortól tekinthetünk egy terhességet bizonyítottnak, amikor sikerül kimutatni a baba szívműködését ultrahanggal.

Ez az igazoló vizsgálat – csak úgy, mint a nőgyógyászati ultrahangvizsgálatok általában – hüvelyi ultrahangeszközzel történik, ugyanis ez sokkal értékelhetőbb eredményt ad a kismedencében zajló folyamatokról, mint a hasfalon keresztül történő vizsgálat. Ezért a has felől általában csak a 12. terhességi hét után vizsgálnak, ekkorra ugyanis a méh és a benne fejlődő magzat már elég nagy ehhez.

A terhesség alatt ultrahangvizsgálatot – a terhességet megállapító vizsgálaton kívül, komplikációmentes esetekben a terhesség bizonyos szakaszaiban végzünk:

11–13. héten,
16–20. héten,
28–30. héten
36. hetet követően.

Az esetleges rendellenességek felismerése szempontjából ezek közül kiemelendőek a genetikai szűrő céllal is végzett 11–13., valamint a 16–20. heti vizsgálatok.

Kiegészítő vizsgálatok: terhesség hétről hétre

A terhesség számos olyan lelki, testi problémát vethet fel, amelyek megoldásához szakértő segítségre is szükség lehet. A leggyakrabban jelentkező nehézségek kezelését központunkban számos szakorvos együttes munkája teszi lehetővé. Gasztroenterológusunk, érsebészünk, kardiológusunk, diabetológusunk foglalkozik többek közt az alábbi betegségekkel:

Reflux

A várandósság növeli az esélyt, hogy a gyomortartalom visszajusson a nyelőcsőbe, sőt, akár a garatba, szájüregbe is felkerüljön.

Az éjszakai saváttörésnek nevezett jelenség nemcsak a pihenést zavarja meg, de veszélyes lehet, ha a folyadék a légcsőbe és a tüdőbe jutva visszatérő tüdőgyulladást és hörghururtot okoz. Mindezek elkerülése végett a szakorvos savlekötőket és életmód változtatást javasolhat.

Visszerek

Az első trimeszter idején főként a hormonális hatások, később pedig a növekvő testsúly következtében változik meg a vénás keringés – ezek pedig elősegítik a visszerek kialakulását. A láthatóan növekvő ereken kívül jelentkezhet például a lábdagadás, a láb feszülése, fájdalom, nehézláb-érzés, és súlyos esetekben felületes visszérgyulladás is kialakulhat.

Mivel a terhesség hétről hétre megnöveli a mélyvénás trombózis kialakulásának esélyét, fontos, hogy terhességi visszeresség esetén a kismama mihamarabb szakszerű tanácsokat kapjon a kezeléssel és a szövődmények megelőzésével kapcsolatban.

Terhességi cukorbetegség

Azoknak a nőknek, akik terhességi cukorbetegséggel küzdenek, jelentősen megnő az esélyük egy későbbi 2-es típusú diabétesz kialakulására. Ráadásul ez az állapot, a terhesség hétről hétre változhat, és később komoly következményekkel járhat, szövődményeket és akár szülési komplikációkat is okozhat.

(A gesztációs diabétesz miatt nagyobb súlyú babák gyakrabban elakadnak szüléskor, és gyakrabban fordul elő császármetszés is.) Éppen ezért elengedhetetlen, hogy a terhességi cukorbetegséget megelőzzük, illetve karbantartsuk szakorvosi felügyelettel.

Terhességi magas vérnyomás

A terhességi hipertóniát nem szabad félvállról venni, hiszen nem csak a mama, de a magzat egészségét is veszélyezteti azáltal, hogy rontja a méhlepény vérellátását.

A romló magzati vér- és oxigénellátás mellett károsodhat az anya mája, a vesék és az agy. Éppen ezért a probléma és a terhesség hétről hétre gondos kezelést igényel. Mivel a tünetkomplexum idejében felismerendő, így trimeszterenként panaszmentesség esetén is célszerű belgyógyászati szűrővizsgálatot: vizelet és vérnyomás ellenőrzést végeztetni.

A megfelelő életmódbeli, vagy szükség esetén gyógyszeres kezeléssel nemcsak a magzati károsodás védhető ki, hanem az olykor súlyos, életveszélyes anyai szövődmények is, mint például azok a rángógörcs-rohamok, amelyek akár életveszélybe is sodorhatják a kismamát és a magzatot.