prosztata-megnagyobbodas

Prosztata-megnagyobbodás következményei

A jóindulatú prosztata-megnagyobbodás negyven éves kortól kezdve szép lassan valamilyen formában és mértékben minden férfinél jelentkezik.

A hatvan évnél időseb férfiak közel felénél megjelennek a prosztata gondok – fejtette ki Dr. Szűcs László, az Oxygen Medical urológusa. Kiemelte, hogy amennyiben a prosztata-megnagyobbodás tüneteit nem veszik komolyan, azok akár vesekárosodást is okozhatnak.

A jóindulatú prosztata-megnagyobbodás két fő tünetcsoportja

A prosztata, vagy dülmirigy a férfi belső nemi szervekhez tartozó nemi mirigy. Felnőtt férfiaknál megközelítőleg húsz gramm tömegű, szelídgesztenye nagyságú szerv. A húgyhólyag alatt helyezkedik el, az abból kiinduló húgycsövet körülvéve. Jóindulatú prosztata-megnagyobbodás során tárolási és ürítési tüneteket különböztetünk meg. Ilyenkor a vizeletürítés nehezebb, akadozó, gyenge sugarú. Dr. Szűcs László hozzátette, a másik, irritatív tünetcsoport pedig a vizeletürítés gyakoriságát jelenti. Ilyenkor nagyon gyakori, erőltető, kínzó, sürgető vizelési ingerek jelentkeznek. Előfordul, hogy a beteg alig tudja visszatartani a vizeletét, éjszaka és napközben is akár félóránként, vagy még gyakrabban kell meglátogatnia az illemhelyet.

A prosztata-megnagyobbodás a korral együtt járó folyamat

A prosztata-megnagyobbodás általában negyven éves kortól kezdve szép lassan valamilyen formában és mértékben minden férfinél jelentkezik. A hatvan évnél idősebb férfiak közel felénél megjelennek a prosztata gondok.

„Nyilván ebben vannak genetikai faktorok is, hogy kinél erősebb, kinél lassúbb ez a növekedés, de a betegség valószínűsége az életkorral fokozódik. A tesztoszteron termelés, a férfi nemi hormonszint csökkenésével hozzuk összefüggésbe. A prosztatamirigy sejtek száma elkezd szaporodni, mely tömegnövekedést hoz létre” – magyarázta az urológus szakorvos.

Odafigyeléssel valamennyire lehet enyhíteni a tüneteket

Dr. Szűcs László szerint az életmódbeli változássokkal a növekedés mértékét lehet lassítani.

„Elsősorban életmódbeli tanácsokat lehet javasolni, itt mindig meg szoktuk említeni a táplálkozás fontosságát. Minél kevésbé fűszeres, aromás ételek fogyasztása javasolt. Az alkohol fogyasztás lehetőség szerinti csökkentése javallott. A növényi olajok, vitaminok fokozott fogyasztása jó hatású. Fontos még a zöldség, gyümölcs bevitel növelése és persze a rendszeres testmozgás, elhízás kerülése, valamint a megfázásoktól való tartózkodás. Fontos a strandolás utáni fürdőnadrág csere is” – sorolta a szakorvos.

Akár vesekárosodást is okozhat, ha félvállról veszi a tüneteket

Amennyiben a prosztata-megnagyobbodás sokáig kezeletlen marad, az a vizeletkiválasztó rendszer károsodását okozhatja. A hólyagban visszamaradó, pangó vizelet befertőződik, ez pedig hólyaggyulladást, hólyagkő képződést okozhat. A tartósan fennálló vizeletpangás a vesékre is visszahat és vesekárosodást, vesemedence tágulatot hozhat létre.

A prosztata-megnagyobbodás kezelése

Dr. Szűcs László a kezelést illetően kifejtette, hogy első lépésben gyógyszeres terápiával lehet próbálkozni. Ezzel el lehet érni a tünetek csökkenését, de ma már rendelkezésre állnak olyan hatékony készítmények is, melyek valamelyest a prosztata méretének csökkentésére is képesek. Ezáltal egyrészt a tünetek, másrészt a szövődmények előfordulása is csökkenhet. Ha pedig a gyógyszeres kezelés ellenére a beteg állapota tovább romlik, akkor mindenképpen a műtét a következő lépés, melynek során a megnagyobbodott mirigyállomány egy részének az eltávolítása történik.

Dr. Szűcs László elmondta, két fő műtéti típust különböztetünk meg. Az egyik a húgycsövön keresztüli prosztata eltávolítás, ami a prosztata megnagyobbodott állományának egy részét jelenti.

„A húgycsövön keresztül gyakorlatilag kiszeletelgetjük a prosztata megnagyobbodott részét. Szeletenként távolítjuk el.
Ez körülbelül egy órás műtét”
– részletezte az urológus.

A másik műtéti lehetőség a klasszikus nyílt prosztata eltávolítás. Ekkor az alsó hasszélen egy metszést követően távolítják el egészben a megnagyobbodott prosztataállományt a hólyagon keresztül. Ez is körülbelül egy órás műtétet jelent. Utóbbi műtét néhány nappal több kórházi bent fekvést feltételez a sebgyógyulás miatt.

Nincs hozzászólás