prosztatarak_szures

8 tanács a prosztatarák megelőzéséhez

Az életmód jelentősen csökkenheti az agresszív prosztatarák kockázatát, az ultrahangos- valamint PSA szűrések pedig idejében felfedezhetővé tehetik a problémát. Dr. Szűcs László, az Oxygen Medical urológusa az évenkénti vizsgálat és az életvezetés jelentőségéről beszélt.

Kulcselemek a prosztatarák kialakulásában

A Nutrition and Cancer című szaklapban publikálták azt a tanulmányt, amely a World Cancer Research Fund 8 ajánlását tartalmazza. Ezek a tanácsok ugyanis bizonyítottan csökkentik az agresszív prosztatarák rizikóját. A tudósok a bizonyítékok alapján határozottan ajánlják a rendszeres mozgást és az alacsony kalóriatartalmú egészséges ételeket. Alacsony kalóriatartalmúnak tekinthető az az élelmiszer, amelynek 100 grammjában 125 kalóriánál kevesebb található.

Ahhoz, hogy a kutatók fel tudják mérni az életmód szerepét, 2212 prosztatarákkal diagnosztizált férfi egészségügyi és életmódbeli elemeit térképezték fel. A 40 és 70 év közti férfiak valamennyien a North Carolina-Louisiana Prostate Cancer Project-re jelentkeztek. Kiderült, hogy azoknak a férfiaknak, akik a WCRF ajánlásai közül kevesebb, mint négyet tartanak be, 38 százalékkal nagyobb esélyük volt az agresszívebb rákfajtára, mint azoknak, akik több mint négy ajánlást betartottak.

Egészségesen és betegen is döntő az életmód

A kutatások szerint jelentősen csökken az agresszív tumor kialakulásának kockázata azoknál, akik 500 grammnál kevesebb vörös húst esznek hetente. Olyannyira jelentős az életmód szerepe, hogy még azoknál a férfiaknál is csökkentheti a tumor agresszivitását, akiknél már kialakult a daganat. Sőt, a nyolc ajánlott életmódtanácsot figyelembe véve, minden egyes ajánlás betartása 13 százalékkal csökkentette az agresszív prosztatarák kifejlődésének kockázatát.

1. Évente vegyük igénybe a szűrési lehetőségeket, a vérvizsgálattal történő PSA szűrést és a hasi ultrahangot, illetve panasz esetén és 40 éves kor felett az urológiai  vizsgálatot.
2. Kerüljük a súlyfelesleget, végezzünk naponta legalább 30 perc mozgást
3. Kerüljük a cukros üdítőket és az energiában gazdag ételeket.
4. Minél többféle zöldség, gyümölcs és teljes kiőrlésű gabona kerüljünk a tányérunkra.
5. Együnk kevesebb vörös húst (mint a marha, a sertés és a bárány), és lehetőleg a legkevésbé feldolgozott húsokat válasszuk.
6. Jelentősen csökkentsük az alkoholbevitelt – férfiak ne igyanak többet, mint például napi egy pohár bor, nőknek ennél kevesebb ajánlott.
7. Kerüljük a sós ételeket, rágcsálnivalókat, használjunk kevesebb sót.
8. Ne alkalmazzunk felelőtlenül daganatellenes kiegészítő készítményeket, e téren feltétlenül tartsuk be az orvos előírásait.
A WCRF tanácsai igen hasznosak, az egészséges táplálkozás ráadásul nem csak a daganatok, de a gyulladások és más prosztatabetegségek kialakulása ellen is fontos védőfaktor.

Fájdalommentes szűrések

– Negyvenéves kor felett a férfiaknak évente ajánlott a szűrés, ha azonban vizeletürítési problémák lépnek fel, minden életkorban szükséges a kivizsgálás. A kivizsgálásnak teljesen fájdalommentes eleme az ultrahangos képalkotás és a PSA laborvizsgálat, amelyek fontos előrejelzői lehetnek egy esetleges problémának. Ezeket már akár a harmincas férfiaknak is érdemes elvégeztetni, hiszen a hasi ultrahang vizsgálat és a teljes laborvizsgálat, amelynek része a PSA szűrés, más hasznos információkkal is szolgálhatnak, vagy megnyugtathatnak az egészségünket illetően. Ugyanakkor a manuális vizsgálattól sem kell megijedni, legfeljebb egy kis kellemetlenséggel lehet számolni, sőt, ez utóbbi a két előző vizsgálat elvégzésével bizonyos esetekben elkerülhető – hangsúlyozza dr. Szűcs László, az Oxygen Medical urológusa.
A gyanút keltő tünetek:

  •  gyakori, sürgető vizelési inger,
  • éjszaka többször jelentkező vizelési inger,
  • vizeletürítési nehézség, esetleg vizeletelakadás,
  • szakaszossá váló vizelés,
  • utócsepegés,
  • akut gyulladás esetén előfordulhat láz, hidegrázás, gát- és deréktáji, herékbe sugárzó fájdalom.
Nincs hozzászólás