talpmasszazs

Segít a reflexológia, ha felborult az egyensúly

Az emberi test, csakúgy, mint a természetben minden, az egyensúly megtartására törekszik. Számos oka lehet annak, hogy felborulhat a szervezet belső egyensúlya. Elég, ha csak a mozgásszegény életmódot, a túlterheltséget, vagy a stresszt említjük. Amennyiben utóbbit, már nem tudja a szervezet feldolgozni, az betegség formájában jelentkezhet. A reflexológia, mint a természetgyógyászati módszerek egyike, a szervezet öngyógyító, önszabályozó képességét támogatja. Sutka Beáta az Oxygen Medical természetgyógyász – reflexológusa arra ad választ, hogy ez a módszer, miben és hogyan tudja kiegészíteni az orvosi terápiát.

Mi is pontosan a reflexológia, és miben segít?

A reflexológia olyan természetgyógyászati módszer, ahol ujjnyomásos masszázs technikával, az egészséget megtartó életerők tudatos, célirányos serkentése történik, a reflexterületeken, időfaktor figyelembevételével, fájdalomküszöb alatt. A talp területei összeköttetésben állnak az egyes belső szervekkel. Térképhez hasonlóan megrajzolhatók azok a pontok, amelyek finom ingerlése beindítja a gyógyító folyamatokat. A reflexológia, mint a természetgyógyászati módszerek egyike, a szervezet öngyógyító, önszabályozó képességét támogatja.

A holisztikus reflexológia megtanítja az embert saját egészségünk más módon történő megközelítésére. A reflexológia segítségével javítható a szervezet általános állapota, növelni lehet annak energiaszintjét, és egyes betegségek tüneteit is hatékonyan lehet csökkenteni. „Nagyon fontos, hogy a reflexológus ismerje a kompetenciahatárait, ne diagnosztizáljon – mondja Sutka Beáta, hozzátéve, hogy ezért is fantasztikus, hogy itt az Oxygen Medicalban orvosi háttérrel tudunk dolgozni, biztosítva ezáltal egy olyan egészségügyi hátteret, melyre a természetgyógyászat, mint kiegészítő terápia épül.”

A reflexológiai kezelés osztatlan figyelmet biztosít

Az ötven perces kezelés több fázisból áll. Az általában orvosi diagnózissal érkező páciens az első alkalom során egy nagyon alapos, mindenre kiterjedő kikérdezésen, állapotfelmérésen vesz részt. Ezt követi a holisztikus anamnézis, melynek során Sutka Beáta megtekinti a reflexterületeket, átmasszíroz minden szervrendszert, és közben részletesen lejegyzeteli, hogy eközben mit tapasztal. „Végig masszírozva a talp teljes mikroterületén az összes szervrendszert különféle lerakódásokat, göböket szoktam észlelni, illetve feltűnően árulkodó lehet számomra, ha a páciens érzékenyen, vagy épp fájdalommal reagál. Fontos információval bír az is, ha bizonyos területeken bőrkeményedéseket látok, vagy bármi olyat, ami az átlagostól, normálistól eltér” – részletezi Sutka Beáta az Oxygen Medical reflexológusa. Ezt követően kerül sor a kezelési terv összeállítására. Ez egyebek mellett tartalmazza, hogy milyen táplálkozás javasolt, de kitér a folyadékfogyasztásra is. „A táplálkozás mindennek az alfája és az omegája” – fűzi hozzá a reflexológus.

Ugyanakkor szó esik illóolajok, gyógynövények használatáról, ujjtartások, mantrák, otthoni torna és lazítógyakorlatok szerepéről is, melyek mind segíthetnek a kezelésben. Persze mindezt az is befolyásolja, hogy a páciens részéről mi befogadható, mi az, ami beépíthető az életébe. „Nyilván nem lehet egy óriási huszárvágással azt mondani, hogy teljesen más életmódot éljen az ember, mert nem így működik, kölcsönös együttműködésre van szükség mindenképpen” – magyarázza Sutka Beáta. Öt és tíz alkalmas bérlet közül lehet választani. Az, hogy heti egy-kettő vagy három alkalommal jöjjön a páciens, azt az állapota, vagy az adott probléma határozza meg. A reflexológiai kezelés során a holisztikus szemléletet erősítve a teljes egész embert igyekeznek figyelembe venni, és nem csupán a tüneteket. Sutka Beáta úgy fogalmaz: „Kicsit romantikusan szoktam mondani, hogy az egész embert vesszük figyelembe és egy osztatlan figyelmet próbálunk adni abban az ötven percben, ami ma sajnos az egészségügyben nem megoldható, de itt az Oxygen Medicalban ennek helyet tudunk biztosítani.”

A reflexológia 5000 éves múltra tekint vissza

A reflexológia több mint 5000 éves múltra tekint vissza. Mivel empirikus tudomány, az eleinte ösztönös mozdulatok a tudatos érintés csodás művészetévé váltak. Az első hiteles adat az Egyiptomi Óbirodalomból, a VI. dinasztia korából származik. Az antik görög és római kornak is jelentős eszköze volt a masszázs, fájdalom csillapítás. Julius Cézár epilepsziáját például „csipkedéses” módszerrel kezelték. William Fitzgerald amerikai orvos közel száz éve újból alkalmazni kezdte a módszert, úgy, hogy a testet hosszanti és vízszintes vonalakra osztotta, majd ezen területeken lévő kéz láb területekkel hozta összefüggésbe, ennek sikerére azóta egyre több bizonyíték született. Magyarországon Lechner Károly nevét kell említeni, aki a 19. század végén az ideg és elmekórtan lélektan és a reflexológia elismert szaktekintélye volt.: „A tudatosság ténye szellemi életünkben”, a reflexek jelentőségét vizsgálja, és ezzel a reflexológia magyarországi megalapozója lett.

A reflexológia komplex hatással bír

A reflexológiának igen nagy szerepe van a megelőzésben, szervezet öngyógyító folyamatainak segítésében. Általános fájdalom csillapító hatással bír, de segít az ödémák csökkentésében, valamint a hormonális problémákon, ugyanakkor kiválóan alkalmazható ízületi fájdalom csillapításra és gyulladás csökkentésre egyaránt.

Sutka Beáta az Oxygen Medical reflexológusa

Sutka Beáta az Oxygen Medical természetgyógyász reflexológusa 2000-ben végzett az Egészségügyi Főiskolán. 2012 óta foglalkozik a természetgyógyászattal és alternatív gyógymódokkal, ebben az évben végezte el a talpreflexológia tanfolyamot. A reflexológus szakvizsgát 2016 novemberben tette le. Elmondta, hogy a reflexológiát a szakma kiemelkedő mesterétől Dr. Csikai Erzsébettől tanulta. Kiemelte, hogy mint reflexológus, szakvizsgázott természetgyógyász a talpreflexológiai tudásán kívül egyéb alternatív módszerekkel és népi gyógymódokal kiegészülve, de tudományos alapokon segít a pácienseknek. „A komplexitásában van itt a különbség, ha bejön egy vendég, én nemcsak a talpának esek neki. Minden alkalommal egy kis ráhangolódással, váll, nyak, fül átmasszírozással indítunk, de a kéz és a kar sem marad ki a sorból. Ki milyen állapotban van és mire van szüksége” – jegyzi meg.

A talp masszírozása tehát számtalan panaszra nyújthat megkönnyebbülést, bizonyos pontjait masszírozva jelentkező fájdalom, vagy érzékenység jelzi, hogy az adott szervet érintően probléma állt, vagy áll fent. Ezt kisebb göbök, bőrkeményedések jelezhetik. A reflexológus érzékenyen figyelve a páciens jelzéseit, lejegyzetelve azokat komplex kezelési tervet készít. A rendszeres masszázs segít megőrizni egészséget, frissíti szervezetet, serkenti az anyagcserét, továbbá kiegészítve az orvosi terápiát elősegíti a gyógyulást.

Nincs hozzászólás