szívbetegség kardiológia

Szívbetegség? Hány éves a szíved?

Ha valaki dohányzik, magas a vérnyomása és a koleszterinszintje, könnyen előfordulhat, hogy a szíve „öregebb”, mint a valós életkora. Dr. Marton Anna, az Oxygen Medical kardiológusa az összefüggésekre és a tennivalókra hívta fel a figyelmet.

Mi veszélyezteti a szívet?

Az amerikai férfiak közel felének legalább öt évvel „idősebb” a szíve, mint a valós életkora, és ez az arány valamivel kedvezőbb a nőknél – áll a U.S. Centers for Disease Control and Prevention közleményében. A szív “életkorát” a következő értékek alapján számították ki: vérnyomás, testtömeg-index, a cukorbetegség és a dohányzás megléte.

Az eredmények egyes szélsőséges esetekben komoly eltéréseket is mutathattak: egy 45 éves férfinak például “75 évesnek” bizonyult a szíve, mert dohányzott, valamint kezeletlen magas vérnyomással és diabétesszel élt. A szív ilyen értelmű elöregedése pedig növeli a szív- és érrendszeri betegségek, a szívinfarktus és a stroke kockázatát – hangsúlyozzák a szakemberek.

Mit lehet tenni?

– A legkézenfekvőbb teendő az egészségesebb életmód kialakítása. Ennek öt alapeleme az egészséges vérnyomás, a koleszterinszint és testsúly beállítása, a rendszeres fizikai aktivitás és a dohányzás elhagyása – ismerteti dr. Marton Anna, az Oxygen Medical kardiológusa.

– Sokan legyintenek, mondván, 50-60 évesen már túl késő változtatni, holott ez nem igaz. Már 3 leadott kilónként jelentős vérnyomáscsökkenést, cukor- és zsíranyagcsere-javulást tapasztalhatunk, csakúgy, mint a minimum 3 hónapja tartó rendszeres testmozgás mellett.

Persze megelőzni mindig könnyebb a bajt, mint a kialakult helyzetet visszafordítani. Éppen ezért fontos, hogy különösen, akiknél a családban már előfordult szív- és érrendszeri betegség, infarktus vagy stroke, esetleg nagyobb fizikai és/vagy pszichés stressz terhelésnek vannak kitéve, időnként panaszmentesség esetén is vegyenek részt szív- érrendszeri szűrővizsgálaton.

Ugyanígy fontos felfigyelni a sokszor jelentéktelennek tűnő panaszokra is, mint például a fáradékonyság vagy a korábbinál nehezebb teljesítőképesség. Természetesen az olyan ismert, típusos panaszokkal is feltétlenül szükséges a kivizsgálás, mint a terhelés során jelentkező mellkasi, gyomortáji vagy toroktáji – akárcsak enyhe, pár perces – nyomó vagy szorító fájdalom, légszomj, szívdobogásérzés, bevezető tünetek nélküli eszméletvesztés.

Minden panasz jelentős lehet, különösen, ami pihenésre enyhül.

Szívbetegség? Mikor kell feltétlenül orvoshoz fordulni?

A szív-és érrendszeri betegségek az 50 év alatti személyek esetében a férfiak körében jelentkeznek gyakrabban. 50 éves kor táján, a menopauza időszakához kapcsolódó hormonális változások miatt a nők esetében olyan gyorsan nő a szív- és érrendszeri betegségek gyakorisága, hogy az meg is haladja az azonos korcsoportú férfiakét, sőt, például szívinfarktus esetén annak súlyossága, halálozása a férfiakéval összevetve gyakran súlyosabb.

Így a teljes élettartamra vetítve a kockázat a két nem tagjai között végső soron közel azonos. A szív-és érrendszeri betegségeket egyéntől, súlyosságtól és jellegétől függően már korai stádiumban is jelzik bizonyos tünetek, így ha korábban nem is tettük, az alábbiak észlelésekor forduljunk mielőbb szakorvoshoz:

– Mellkasi, gyomortáji, toroktáji, állkapocstáji fájdalom esetén (még akkor is, ha ez sokszor csupán rövid, enyhe kellemetlen érzésként jelentkezik a mellkasban);
– Ha légszomjat, fulladást vagy esetleg nehézlégzést tapasztalunk;
– Amennyiben szívdobogás-érzés, magas pulzusszám jelentkezik;
– Szokatlan gyengeség, kimerültségérzés, fáradékonyság esetén;
– Amennyiben a vér szerinti rokonságban előfordult már szívbetegség (Tudnivaló, hogy az újabb és újabb generációkban a szívbetegség és rizikófaktorai egyre fiatalabb korban lépnek fel.);
– Cukorbetegség, hormonális (pl. pajzsmirigy-) betegségek, alkoholproblémák fennállásakor panaszmentesség esetén is érdemes szűrni, mert a vegetatív és érző idegrostok esetleges károsodása miatt a fájdalomérzés kieshet, amely miatt például a szívinfarktus diagnózisa késhet, növelve ezzel a halálozási kockázatot.

Nincs hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>