snowboard_oktatas

Készüljünk a téli sportokra profi segítséggel!

Sokan már alig várják, hogy belevághassanak a téli sportokba, ám ennek sikeréhez ezt az időszakot ajánlott felkészüléssel tölteni. Az ortopéd orvos és a snowboard oktató arról beszélt, hogyan tehetjük biztonságossá és élvezhetővé a sportolást.

A jó erőnlét elengedhetetlen

Fontos tudni, hogy a téli sportok, a korcsolyázás, a síelés, a snowboardozás is számos veszély forrása lehet, a megfelelő előkészületek nélkül.
– Téli sportok esetében fontos a jó erőnléti, edzettségi állapot és az ízületek védelme, amely több hetes felvezető tréninggel érhető el. Az intenzív síelés a nagyobb magassággal járó alacsonyabb oxigénkoncentráció miatt is igénybe veszi a szervezetet, erre legjobban hónapokkal korábban megkezdett futással, biciklizéssel vagy műpályás gyakorlással készülhetünk fel – hangsúlyozza dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical ortopéd orvosa.

A balesetek nem oktatóval történnek

– Sokan elfeledkeznek arról, hogy a természetben, a hideg levegőn teljesen másképp működik a testünk. A havon a hó fölött fél méterrel biztos nulla fok alatt van a hőmérséklet, tehát ehhez az extrémnek mondható hideghez alkalmazkodni kell tudni. Vagyis még a legcélzottabb beltéri edzés sem képes kiváltani a kültéri felkészülést, még a kardiokapacitás sem lesz ugyanaz a két helyszínen. Ezért ideális terep a felkészülésre, a tanulásra, az edzésre a műfüves pálya – ismerteti Mandula, az újpesti síiskola snowboard oktatója.

Az egész évben működő műanyag pálya szinte tökéletesen imitálja a havas lejtőket, vagyis ugyanaz a technika elsajátítható rajta, mint a havon. Óriási előnye még, hogy a folyamatos edzői jelenlét kiküszöböli a rossz technika megtanulását, sőt, akár a helytelen technika is javítható ilyen módon.

– Mivel kifejezetten erre a célra tervezték a domboldalt, a teljesen sík felület, a normál lejtés és a meredek lejtő is kipróbálható, így kezdőktől a profikig mindenki megtalálja a maga terepét – hangsúlyozza Mandula. – Sokan azt gondolják, ők már nem szorulnak oktatásra, de egy erősebb pályán még róluk is kiderülhet, hogy ott már vannak nehézségeik.

Az esést is tanulni kell

A snowboard oktató szerint az egyik legfontosabb készség, amelyet el kell sajátítani, az esés technikája. Ezt a fajta irányított mozgást nem lehet a más sportokban már esetleg megtanult esésekhez hasonlítani, hiszen itt síléc vagy snowboard van a lábon, ami más koordinációt követel, különösen lejtőn lefelé.
Azoknál is beválhat a műanyag pályás edzés, akik még nem döntötték el, belevágjanak-e a snowboardba, ugyanis ez nem igényel előzetes beruházást, hiszen a tanulók felszerelést is kapnak az oktatáshoz.

– Kezdőknél különösen igaz, hogy egy-egy alkalom komoly kardio- és erőnléti edzésnek is megfelel, az első alkalmak után garantált az izomláz is. Ugyanakkor, ha valaki elsajátította a helyes technikát, a snowboard nem számít különösebben megerőltető sportnak. Már 3-5 alkalom is elég lehet egy biztonságos snowboard kiránduláshoz, de természetesen minél nagyobb jártasságot szerzünk az alapokban, annál felszabadultabbak lehetünk a valódi pályán – hangsúlyozza Mandula.

Tippek a balesetek elkerüléséhez

  • A legtöbb baleset azért történik, mert sokan túlbecsülik a képességeiket. Holott, aki egyszer már síelt, az inkább csak élmény, mint tapasztalat. Ez utóbbi dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical ortopéd orvosa szerint a gyakorlottságot és edzettséget, a fittséget, rugalmasságot és flexibilitást, az izomerőt is magába foglalja. A sportolás előtti bemelegítést sem érdemes kihagyni, hiszen ez az egyik leghatékonyabb módszer a balesetek elkerülésére. Ha terhelés előtt alaposan átmozgatjuk izmainkat, ízületeinket és ínszalagjainkat, akkor baleset esetén jelentősen növelhetjük az esélyét annak, hogy szalagjaink ne szakadjanak el. Ha mégis sérülünk, így csökkenthető a sérülés mértéke.
  • Csak a kijelölt pályákon vagy tapasztalt vezetővel síeljünk, snowboardozzunk, különösen az ún. free ride pályákon – figyelmeztet Mandula, az újpesti síiskola snowboard oktatója.
  • Nagy figyelemmel kell lenni a snowboard deszka és a sífelszerelés kiválasztásánál; különösen a megfelelő ruházat, a síléc, sícipő, illetve síbot beszerzése fontos. A síléc kiválasztásánál a főbb szempontok a tudásszint, a testsúly, a testmagasság, ezen szempontok mindegyikét érdemes szem előtt tartani.
  • Fontos a megfelelő, kontrasztos üvegű síszemüveg, a megfelelő térlátás, és mélységélesség miatt. Figyelembe kell venni azt is, hogy a fényviszonyoknak megfelelően válasszunk szemüveget, ebben érdemes oktató tanácsát kérni.
  • Mivel a legtöbb baleset délután, a síelés végén történik, ügyeljünk rá, hogy ha fáradtak vagyunk, mindig tartsunk pihenőt.
  • Az alkohol nem csak azért veszélyes sportoláskor, mert csökkenti a koncentráló képességet, de értágító hatása miatt a kihűlés esélyét is növeli. Ráadásul, ha kiderül, hogy a baleset alkoholos állapotban következett be, a biztosító sem téríti meg a költségeket.

 

Mandula: +36207712773
Email: mandula.mandeszka@gmail.com
Facebook:@mandula.board

Nincs hozzászólás