tokmag prosztata

Tökmag és nemi élet védi a prosztatát

Bár a leggyakoribb daganatfajták közé tartozik, a korán felismert prosztatarák jó eséllyel gyógyítható és a prosztata megnagyobbodás tünetei is kezelhetők. Dr. Szűcs László, az Oxygen Medical urológusa a szűrés és az életmód jelentőségéről beszélt.

Az életmód döntő jelentőségű

A prosztatarákkal diagnosztizált férfiaknak jóval kisebb esélyük van a végzetes kimenetelre, mint például szívbetegségek esetén – a Harvard School of Public Health tanulmánya szerint. Ezen kívül még egy jelentős eredménye van a kutatásnak: kiderült, hogy egészséges életmód nagyon fontos szerepet játszik a prosztatarákból való felépülésben.Az életmódunknak ugyanis számos olyan eleme van, amelyek befolyásolhatók – és így pozitívan hatnak vissza az egészségre.  A prosztatarák megelőzésében az alábbi tényezők játszanak fontos szerepet:

 • monogám párkapcsolat,
 • rendszeres testmozgás,
 • alkohol, főként a tömény szeszek, a csípős ételek kerülése,
 • telítetlen zsírsavak beillesztését az étrendbe, főként olajos magvak és tengeri hal formájában,
 • tökmag és kisvirágú füzike tea fogyasztása.

Tudni kell, hogy a prosztata rendszeres kiürítése pozitív hatással van a szervre, így az aktív nemi élet kifejezetten terápiás hatású!

A szűrés lehetőségei

A prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganatfajta, és gyakorisága is megnőtt az elmúlt évtizedekben. Ugyanakkor a jó hír, hogy egyre kevesebben halnak bele a betegségbe.  A szakemberek szerint ebben jelentős szerepe van az ún. PSA (prosztata-specifikus antigén) tesztnek, amely könnyen, gyorsan elérhető és jelentősen hozzájárul a korai diagnózis felállításához.

– A véranalízis során végzett PSA-teszten kívül nagyon fontosak még a szűrés más elemei is. Síkosított gumikesztyűben a legkönnyebben elérhető módon, a végbélnyíláson keresztül megtapintjuk a prosztatát, és szükség esetén nyomással egy kis folyadékmintát is kipréselünk, amelyben később gyulladást okozó kórokozók után kutatunk. A vizsgálatkor jelentkező érzékenység eleve gyulladásra utalhat – hangsúlyozza dr. Szűcs László, az Oxygen Medical urológus szakorvosa.

Ezeken a diagnosztikus módszereken kívül fontos  még az ultrahang vizsgálat, amely a prosztata megtekintése céljából telt húgyhólyag mellett hason át vagy a végbélen keresztül is történhet. A vizsgálat előnye, hogy gyorsan zajlik, és inkább csak kellemetlen, de nem fájdalmas. Már igen kis elváltozások is láthatóvá válnak, azt azonban nem lehet megállapítani, hogy ezek jó- vagy rosszindulatúak. Tehát bármit fedeznek fel, azt további kivizsgálásoknak is követniük kell.

Mikor kell feltétlenül orvoshoz fordulni?

Ötven év kor felett a férfiaknak évente ajánlott a prosztata szűrés, ha azonban vizeletürítési problémák lépnek fel, minden életkorban szükséges a kivizsgálás. A jellegzetes tünetek:

 • gyakori, sürgető vizelési ingerek,
 • éjszaka többször jelentkező vizelési inger,
 • vizeletürítési nehézség, esetleg vizeletelakadás,
 • szakaszossá váló vizelés,
 • utócsepegés,
 • akut gyulladás esetén előfordulhat láz, hidegrázás, gát- és deréktáji, herékbe sugárzó fájdalom.
Nincs hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>