ulomunka_gerincfajdalom_derekfajdalom

Komoly veszélyekkel járhat az ülőmunka?

A többórás ülőmunka elhízáshoz, mozgásszervi megbetegedéshez és még számtalan gondok kialakulásához vezethet.

A sok ülőmunka betegséghez vezethet

„A tudósok egyre többször figyelmeztetnek az ülőmunka veszélyeire, amely leginkább hát és gerincfájdalmat, gerincbetegséget idéz elő. Egy kutatásból kiderült, hogy minden harmadik irodai dolgozó küzd ilyen jellegű problémával. Az íróasztal és számítógép előtti állandó görnyedés miatti rossz tartás nagy terhet jelent, főleg a deréknak, folyamatosan nyomja egy ponton a csigolyák közötti porckorongokat, amely hosszú távon komoly szerkezeti elváltozásokhoz vezet. A porckorongok elveszítik víztartalmuk egy részét, így a csigolyák egyre közelebb kerülnek egymáshoz és a csontok elkezdenek kopni, azaz megindul az artrózisos folyamat, ami csak lassítható, de nem fordítható vissza. A porckorongokra egy ponton ható folyamatos nyomás miatt pedig a rostjai feltöredeznek és kitüremkedhetnek a gerinccsatorna felé, ahol nyomhatja az idegeket nagy fájdalmat okozva ezzel. Ehhez a kóros terheléshez plusz hozzájárulnak a kényszertartások, a féloldalas ülés, a notebook fél vállon való cipelése is” – magyarázza szakértőnk, Dr. Dobos Márta az Oxygen Medical holisztikus szemléletű ortopéd szakorvosa.

“Szerencsére az esetek nagy részében a panaszok konzervatív kezeléssel, azaz tehermentesítéssel, pár napos fekvéssel, gyógyszerekkel, gyógytornával, fizikoterápiával sikeresen kezelhetők. Sajnos, akinek már van kopás a gerincén, annak számítania kell arra, hogy bármikor kialakulhat egy gerincsérv.”

Ezeket a betegségeket idézheti még elő:

“Minél több órát ülünk naponta, annál nagyobb az esély a szív és érrendszeri betegségekre, magas vércukor és koleszterinszintre, magas vérnyomásra. Ülés közben a keresztbe rakott láb az izmok egyenlőtlen terhelése miatt csípőfájdalmat okozhat. A sok ülés visszérhez és szívelégtelenséghez is vezethet. Ha sokáig lóg a láb és nem mozog, a vénák kitágulnak, pang bennük a vér, ilyenkor csak mozgással, az izommunka segítségével lehet visszapumpálni. A túl alacsony ülés miatt az előre nyújtott áll nyakfájdalmakat okozhat. A váll és fej között tartott telefon, ha gyakran kényszerítjük magunkat ebbe a tartásba, a nyakizmok egyensúlyának felbomlása miatt fejfájást is előidézhet. A gyenge vázizomzat hátfájást idéz elő. A gyógytornászok azt hangsúlyozzák, hogy a rossz tartás az izmokra és szalagokra is rossz hatással van. A szövetek keringése és anyagcseréje is rossz lesz, amely veszélyezteti a csonthártya, az ízületi szalagok, a porcfelszínek épségét, melynek következtében degeneratív elváltozások is kialakulhatnak” – magyarázza a doktornő.

Hogyan előzheted meg ezeket a betegségeket?

Ülj helyesen!

„Bár az ülés könnyű feladatnak látszik, a helytelen testtartás mégis számos probléma forrása lehet” – magyarázza szakértőnk.

„A helytelen ülésmód túlzottan megfeszíti a testet, így tulajdonképpen törvényszerű a hátfájás. A helyes ülés fontos része, hogy pontosan a monitor és a klaviatúra középpontjához pozícionáld magad. Egyenes tartással helyezd a talpadat a padlóra vagy a lábtartóra. Optimális esetben a combok vízszintesen vannak. Gépelés közben a csukló legyen természetes helyzetben, ebben segíthet a csuklótámasz. A derekad legyen megtámasztva a szék által. A szék háttámlájára tegyél szivacs ékpárnát, hogy jobban meg tudd támasztani a derék görbületét. Időnként (20-30 percen át) a szék ülőfelületére helyezett aktív ékpárnán ülj, amely folyamatos egyensúlyozásra készteti a törzs tartóizmait. Ne keresztezd a lábaidat, elszorítod vele a vérkeringést.” – tanácsolja Dr. Dobos Márta.

Használd „egészségesen” a számítógépet!

„A számítógép elhelyezése döntően befolyásolja a testtartást. A monitort úgy kell elhelyezni, hogy körülbelül karnyújtásnyira álljon tőlünk és a képernyő felső része legyen szemmagasságban. A komputer a testtartáson kívül rendkívül nagy hatással van a szemünkre és a csuklónkra is. A képernyő beállításai közül a fényerőt kell elsősorban az iroda fényviszonyaihoz képest beállítani úgy, hogy ne legyen túl éles fényű, és ha lehet, ne vetüljön külső fény a monitorra. Ez ugyanis a leggyakoribb oka a szemfáradtságnak, a szemszárazságnak és a gyengülő látásnak” – magyarázza szakértőnk.

Állj fel és mozogj!

„Legalább óránként állj fel és mozgasd át magad. Telefonálás közben sétálj egyet, lift helyett pedig használd a lépcsőt. Ha az egész napos ülőmunka után hazamész és otthon csak tespedsz a tv előtt, a testednek ez a legrosszabb, amit tehetsz. Ragadj meg minden lehetőséget a mozgásra, hiszen ezzel jó vérellátást biztosítasz az izmokban, ami a szív és a tüdő egészségének megőrzéséhez is hozzájárul. Ha nem szeretsz edzőterembe járni, sétálj nagyokat a szabadban. A rendszeresen végzett gyógytorna segít a tartáshibák kijavításában. Az úszás kiválóan erősíti a törzs tartóizmait, melyek a gerinc stabilitásáért felelősek, az ízületek kímélése mellett, fejleszti az izmokat és javítja az állóképességet. Ha van rá lehetőséged, járj rendszeresen masszőrhöz. Az izomfeszültség oldása gyakran csak ezzel a módszerrel érhető el” – javasolja a doktornő.

Forrás: itt

Nincs hozzászólás