Here ultrahang

Legyen szó elakadásról, gyulladásról, sérvről, vagy esetleg daganatgyanúról, a here ultrahang biztonságos, fájdalommentes diagnosztikai eszköz a here problémáinak felderítésére.

Mikor szükséges a here ultrahang?

Rejtett here

A here páros szerv, amelynek a születéskor a herezacskókban kell lennie. A herék magzati korban a hasüregben fejlődnek, és a lágyékcsatornán át vándorolnak le a herezacskóba. Normális működésükhöz alacsonyabb hőmérséklet szükséges, amelyet a pozíció biztosít. Előfordul azonban, hogy az egyik, vagy ritkábban mindkét here elakad a „leszállásban” és kialakul az úgynevezett rejtett heréjűség.

Ilyen esetekben a here ultrahang képes felderíteni a le nem vándorolt here helyét a lágyékcsatornában vagy a hasüregben. Amennyiben a herék nem kerülnek a normális helyükre az ivarérett korig, elképzelhető, hogy az elakadt herét műtétileg kell eltávolítani. Ez esetben is segít a feltérképezésben a here ultrahang vizsgálata.

Here ultrahang gyulladás, sérv kimutatására

A normál helyzetű herékben, és felső pólusokon elhelyezkedő mellékherében előfordulhat fájdalmas gyulladás, amely – többek közt – here ultrahang vizsgálattal feltérképezhető. A hereburok között felszaporodott folyadék okozza az úgynevezett here víz sérvet.

A here betegségei közé tartozik a heréktől elvezető vénás hálózat túltengése és előfordulhat, hogy a lágyékcsatornán át kitüremkedő lágyéksérv eléri a here szintjét. Ezt ugyan heresérvnek nevezünk, de valójában a mélyre terjedő lágyéksérvről van szó.

Mindezen rendellenességek gyanúja megtekintéssel és kézi tapintással is felvethető, ugyanakkor a pontosabb diagnózis felállításában a here ultrahang vizsgálata igen jó biztonsággal ad felvilágosítást.

Here daganat

Jellemzően a fiatal, 30 év alatti korosztály betegsége a rosszindulatú here daganat, amely ritkábban, de idősebb korban is előfordulhat. A korai felismerés egyik eszköze ebben az esetben is a here ultrahang.

A here ultrahang vizsgálata

A hereállomány gyulladásainak, daganatainak, artériás keringés esetleges sérülésének diagnosztizálására ideális a here ultrahang vizsgálat. Ezzel egy időben a mellékherék elváltozásainak (ciszta, gyulladás), valamint a herezacskó űrterének (folyadék felszaporodás, heresérvek) és ereinek (visszértágulat) ultrahang vizsgálata is megtörténik.

Fontos tudni, hogy a here ultrahang vizsgálat fájdalommentes!

További vizsgálat férfiaknak: prosztata ultrahang

A tapintásos vizsgálaton és a vérvizsgálaton túl nagyon fontos diagnosztikai eszköz a prosztata problémáinak felfedezésében az ultrahang vizsgálat. A prosztata megtekintése telt húgyhólyag mellett hason át vagy a végbélen keresztül is történhet. Utóbbi esetben az ultrahangkészülék egy speciális tartozéka segítségével a végbél felől részlet gazdagon láthatóvá válik a prosztata állománya, annak méretét, szerkezetét illetve környezetét is láthatjuk.

A vizsgálat előnye, hogy gyorsan zajlik, és inkább csak kellemetlen, de nem fájdalmas. Már igen kis elváltozások is láthatóvá válnak, azt azonban nem lehet megállapítani, hogy ezek jó- vagy rosszindulatúak. Tehát bármit fedezünk fel, azt további kivizsgálásoknak is követniük kell.