Szív ultrahang

A veszélytelen és fájdalommentes szív ultrahang vizsgálat számos komoly problémát megelőzhet, és akár anatómiai vagy más jellegű eltérésekre, akár ritmuszavarokra fény deríthet.

Szív ultrahang vizsgálattal a megelőzésért

A szív feladata, hogy a szervezet többi részébe eljuttassa a vért, ezzel biztosítva a sejtek működéséhez szükséges tápanyagokat és oxigént. Ez a funkció nélkülözhetetlen életben maradásunkhoz, így a benne keletkezett legkisebb zavar is súlyos következményekkel járhat.

Megelőzni mindig könnyebb a bajt, mint egy elkeseredett nehéz helyzetet visszafordítani, ahol a lehetőségek egyébként is igen szűkösek. Éppen ezért fontos, hogy különösen azok, akiknél a családban már előfordult hirtelen haláleset vagy nagyobb fizikai és/vagy pszichés stressz terhelésnek vannak kitéve, időnként panaszmentesség esetén is vegyenek részt szív- érrendszeri szűrésen, szív ultrahang vizsgálaton.

Milyen panaszok esetén fontos a szív ultrahang?

A szív esetében fontos felfigyelni a sokszor jelentéktelennek tűnő panaszokra is, mint például a fáradékonyság, a korábbinál nehezebb teljesítőképesség. Természetesen az ismert, típusos panaszokkal is feltétlenül szükséges a szív ultrahang, a kivizsgálás, mint például a

  • terhelés során jelentkező mellkasi, gyomortáji vagy toroktáji fájdalom,
  • akárcsak enyhe, pár perces nyomó, szorító fájdalom,
  • légszomj,
  • szívdobogásérzés,
  • bevezető tünetek nélküli eszméletvesztés.

Minden panasz fontos lehet, különösen, ami pihenésre enyhül.

Szív ultrahang: fontos szűrés

Egy mindenre kiterjedő, alapos szűrővizsgálat során az általános kivizsgálás mellett az anatómiai eltérések felderítése szív ultrahang vizsgálattal történik. Veleszületett vagy szerzett vezetési zavarok, ritmuszavarok, elektrofiziológiai eltérések feltérképezése céljából nyugalmi és terheléses EKG készül.

A szív ultrahang vizsgálatával álló- és mozgókép is kapható a szívről, sőt, az áramló vér és a szív egyes részeinek sebessége is mérhető vele. A szívüregek, a szívfalak és a szívburok, valamint szívbillentyűk működése, az infarktus utáni falmozgási zavarok, a vérrög, a billentyűbetegségek, a hegesedések, a kóros irányú véráramlás, a szívburokban meggyűlő folyadék is kimutatható a szív ultrahang segítségével.

Hogyan történik a szív ultrahang vizsgálat?

A szív ultrahang vizsgálatát képzett kardiológus végzi. A vizsgálathoz derékig kell levetkőzni, majd az orvos egy zselészerű anyagot visz fel a vizsgálandó területre, amely biztosítja az ultrahangkészülék feje és az mellkas közti jó “átláthatóságot”.

A szív ultrahang vizsgálatot nem befolyásolja az ékszer, óra viselése. Az orvos a vizsgálófejet mozgatva próbál képet alkotni a szív különböző területeiről. Olykor arra kérheti a pácienst, hogy forduljon a bal oldalára, karjait emelje a feje fölé. A képet a képernyőn kimerevítheti, lemérheti az ott látott képletek méreteit, illetve a képet ki is nyomtathatja, esetleg rögzítheti.

Fontos tudni, hogy azok az eltérések, amelyek tartósan fennállnak, bármely vizsgálatnál láthatóak. Azok a változások azonban, amelyek átmenetiek (például előtörő, majd elmúló mellkasi fájdalom), legtöbbször csak a panasz alatt látszanak. Ha tehát panaszmentes napon készül a szív ultrahang, és az “negatív”, attól a betegség lehetősége nem zárható ki.