Inkontinencia

A vizelet visszatartási nehézség vagy képtelenség, az inkontinencia egy gyakori és nagyon kellemetlen probléma. Az inkontinencia mértéke az egészen enyhétől a súlyosig terjedhet. A diagnózis felállítása és a megfelelő kezelési módszer kiválasztása urológus feladata.

Az inkontinencia bárkit érinthet

Enyhe inkontinencia esetén például nevetés vagy tüsszentés esetén egy-két csepp vizelet távozik – ezzel a jelenséggel sokan találkozhatnak. Az egészen súlyos inkontinencia tünete, hogy olyan hirtelen jelentkezik a sürgető vizeletürítési kényszer, hogy nincs már idő eljutni a mosdóba.

A vizelet inkontinencia bármely életkorban kialakulhat, a kor előrehaladtával azonban a gyakorisága nő, a nőknél a legtöbb korcsoportban gyakrabban jelentkezik, mint a férfiaknál.

Hogyan befolyásolja az életminőséget az inkontinencia?

Korlátozhatja a társas kapcsolatokat

A vizelet inkontinencia korlátozhatja szokásos napi tevékenységeinek végzését, a kellemetlen szituációk kerülése pedig társas kapcsolatainak leépüléséhez vezethet. Sokan úgy vélik, le kell mondaniuk a sportolásról, a társas eseményekről és a nevetésről, hogy csökkentsék az akaratlan vizelet elengedés kockázatát.

Negatív hatásai lehetnek a munkavégzésre

Előfordulhat, hogy a vizelési inger miatt gyakran meg kell szakítani a megbeszéléseket. Ezen kívül az inkontinencia befolyásolhatja a koncentrálóképességet, ronthatja a teljesítményt, zavarja a nyugodt alvást.

Zavarja a magánéletet

Gyakori, hogy az inkontinenciában érintett személy környezete nem érti a furcsa viselkedést. Előfordul, hogy a páciens kerülni kezdi az intim együttléteket, hogy ne derüljön fény a vizelet elcseppenés kellemetlenségeire. Gyakran szorongás és rossz közérzet, akár depresszió is társulhat a vizelet inkontinencia mellé.

Szövődményei lehetnek

A vizelet inkontinencia súlyos betegségnek is lehet a tünete, különösen, ha véres vizelettel társul. Ezen kívül a kezeletlen inkontinencia bőrbetegségeket és fertőzéseket idézhet elő. A bőr állandó nedvessége viszketést, kiütést és a bőr kifekélyesedését eredményezhet, illetve fokozza a húgyúti fertőzések kiújulásának kockázatát.

Az inkontinencia típusai

Stressz inkontinencia

Fizikai aktivitásra, ugrálásra, köhögésre, tüsszentésre, nevetésre bekövetkező vizeletcsepegés. Nők körében különösen szülés után gyakori. (A stressz szó itt a hasűri nyomásra utal.)

Túlfolyásos inkontinencia

A beteg nem képes a húgyhólyag normális kiürítésére, a hólyag így folyamatosan túltöltött, ami állandó szivárgást okoz. E panasz oka általában valamilyen elzáródás, például prosztata megnagyobbodás. Az elzáródás megszüntetése újra lehetővé teszi a normális vizelést.

Késztetéses inkontinencia

Váratlan vizelési inger jellemzi. Elvész a húgyhólyag feletti ellenőrzés, az akaratlanul összehúzódik, és a vizelés addig tart, amíg a hólyag ki nem ürül. (Hátterében gyakran a hiperaktív hólyag nevű betegség húzódik meg.) Az orvoshoz fordulók fele szenved ettől a tünettől.

Teljes inkontinencia

A záróizmok funkcióképtelensége miatt a hólyagürülés kontrollja teljesen hiányzik.

Kevert inkontinencia

A fenti típusok jellemzői egyszerre érvényesülnek.

Az inkontinencia diagnosztizálása

Az orvos elsősorban kérdéseket tesz fel a panaszokról, és megpróbálja a húgyúti fertőzés jelenlétét illetve a székrekedés talaján kialakuló inkontinenciát.

Az alábbi általános vizsgálatok elvégzése is szükséges lehet:

  • Vizeletvizsgálat
  • Vérvizsgálat
  • Hasi ultrahang
  • Urodinámiás vizsgálat
  • Cisztogramm
  • Cisztoszkópia

A részletes kivizsgálás után a szakorvos dönthet arról, hogy milyen kezelést kapjon a beteg. A inkontinencia gyógyítására több megoldás is létezik: gyógyszeres kezelés, konzervatív módszerek, alternatív eljárások, életviteli tanácsok és végső esetben műtét.