Vesefájdalom

Vesefájdalom számos okból keletkezhet: okozhatja vesekő, gyulladás, fejlődési rendellenességből származó elégtelen veseműködés, vérellátási zavar vagy egy adott sérülés. A jellegzetes tünetekkel, a vesetáji érzékenységgel, a vizelési szokások megváltozásával, illetve a fájdalommal urológia szakrendelésre kell fordulni.

Vesefájdalom gyulladás miatt

Tünetei a hidegrázás, borzongás, magas láz, vesetájéki érzékenység, kínzó vizelési inger.

A vese gyulladásának leggyakoribba oka a fertőzés, mely lehet vírusos, vagy bakteriális. Leggyakrabban felszálló fertőzés útján, illetve második betegségként valamely alapbetegség szövődményeként alakulhat ki. A vizeletpangás minden esetben elősegíti a gyulladás kialakulását, a vesefájdalom megjelenését. A fertőzés véráram útján is terjedhet, a forrás ebben az esetben valamely távol lévő gennyes góc.

Vesefájdalom vesekő miatt

A vesekő kialakulásának hajlamosító tényezői a vizelet pangása, a húgyutak elzáródása, vagy szűkülete, a vizelet fertőződése, illetve a kőképző anyagok felszaporodása a vizeletben. Ha a vesekő a vesefájdalom forrása, akkor tipikusan egy oldalon jelentkezik az erős, akár szüléshez hasonlítható fájdalom, ami egészen a combokig sugározhat.

A vesefájdalom mellett gyakran jelentkezik hányinger, ami megnehezíti a gyógyszerek bevételét. Ezért ilyen esetben előbb a hányingert kell megszüntetni – ezt leginkább kúppal érdemes. Recept nélkül kapható hányinger-csillapítót ajánlott alkalmazni. Ha csillapodott a hányinger, a beteg már be tudja venni a szükséges fájdalomcsillapítót és görcsoldót.

Ha ennek hatására a vesefájdalom elviselhetővé válik, próbáljunk kényelmes pozícióban aludni és reggel felkeresni az orvost. Ha azonban a vesefájdalom nem szűnik, akkor orvost kell hívni, vagy ügyeletre kell juttatni a beteget.

Vesefájdalom fejlődési rendellenességek miatt

A vesegyulladáshoz fejlődési rendellenességek is hozzájárulhatnak, melyek a vese üregrendszerének eltérései, szűkületei lehetnek. Ebben az esetben a vesefunkciók zavarai okozhatják a vesekő kialakulását is.

Vesefájdalom vérellátási zavar miatt

A vesefájdalom okozója lehet a vesét ellátó veseartéria elzáródása következtében kialakuló ék alakú veseszövet elhalása (infarktus).

Vesefájdalom sérülés miatt

A vesefájdalom jelentkezhet sérülések, szúrás, ütés, vagy valamely baleset, akár csigolyatörés következményeként is. A kisebb, vesét ért sérüléseket nem feltétlenül szükséges megműteni, csak abban az esetben, ha a sérüléssel a vizeletelvezető rendszer, vagy a vesét ellátó érhálózat sérült meg.

A vesebetegségek, vesefájdalom megelőzése

Az egyik legalapvetőbb tanács szerint fittnek, aktívnak kell maradni, mert így jól karban tartható a vérnyomás, amelynek kórosan magas volta a krónikus veseelégtelenség egyik fő rizikója. A magas vérnyomás nagyobb valószínűséggel okoz vesekárosodást akkor, ha egyéb kórokkal: diabétesszel, magas koleszterinszinttel, szív-, és érrendszeri betegségekkel társul. Az életmód másik alappillére az egészséges táplálkozás és az optimális testsúly megtartása kell, hogy legyen, mert ez védelmet jelent a krónikus veseelégtelenséghez vezető, már említett állapotok kialakulásával szemben.

Általános érvényű szabály, hogy csak orvos által javasolt gyógyszereket szabad szedni, a megadott időtartamban, kerülendő a vény nélküli szerek – különösen rendszeres – használata. Manapság meglehetősen elterjedt a különféle gyulladásgátlók (például ibuprofen) kontrollálatlan szedése, holott ezek károsíthatják a vesét.

A vesefájdalom detektálásának egyik legfontosabb képalkotó eljárása a hasi ultrahang, a kezelés az urológia feladata.