Bizonyos bőrbetegségek gyakrabban jelentkezhetnek nyáron, főként azért, mert az izzadás provokálja azokat, vagy a vízben fertőződhetünk meg velük. A Springday Medical bőrgyógyásza a szemölcs, a gomba és a melegkiütés fajtáiról, kezeléséről beszélt.

Szemölcs

A vírusos szemölcsök számos fajtája létezik, az ún. tipikus szemölcs félgömb alakú, halványsárga vagy piszkos szürke göbcse, amely nem viszket, és csak sérülés esetén fáj. Ha a képletben apró fekete pontok látunk, egészen biztosan szemölcsről és nem tyúkszemről van szó. Gyerekeknél nagyon gyakran fordul elő a fertőző uszodaszemölcs, mely apró behúzódott közepű, vöröses színű kissé kiemelkedő elváltozás. (Akiknél jelentkezik ez a bőrbetegség, a teljes gyógyulásig nem szabad uszodába járniuk.) Az arcon, szemhéjakon, nyakon, hónaljakban fonálszerű, vékony, kocsányos szemölcsök nőhetnek, amelyek nem vírusos eredetűek.

Mit tehetünk?

Ha csak egy szemölcs is megjelenik, azonnal kezdjük el a kezelést, vagy forduljunk bőrgyógyászhoz, mert nagyon gyorsan elterjedhetnek, így később sokkal nehezebb kiirtani őket. A szemölcsök eltávolíthatók szemölcsirtó szerek helyi alkalmazásával, fagyasztással, sebészeti úton, elektromos- vagy lézerkéssel való roncsolással, vagy ezek kombinációjával. A megelőzés fontos lépése a szárazon tartott bőr, a jól szellőző lábbeli és az izzadtságot felszívódó pamut zokni, ugyanis a vírusok könnyebben bejutnak a felázott bőrbe.

Gomba

Jellemzően túlsúlyos, erősen izzadó személyeket érint a vörös, viszkető, hámló gombásodás. Gyakori az ún. atlétaláb, amely a lábujjközök gombás, repedező, viszkető fertőzése. Nyáron találkozhatunk a napgombával, ami a felsőtesten kerek, finoman hámló, kezdetben barnás foltokat okoz, melyek nem viszketnek. Napozáskor a fertőzött területeken nem képződik pigment, az elpusztult gombatelepek helyén fehér foltok láthatók, amelyek azonban nyom nélkül gyógyulnak.

Mit tehetünk?

Már a korai tünetek alapján javasolhat a bőrgyógyász külsődleges, vagy súlyosabb esetben szájon át szedhető gyógyszerelést is. (A recept nélküli szerek nem mindig elegendőek!) A nehezebben orvosolható körömgombásodás diagnózisánál felhasználható a mikroszkópos és tenyésztéses technika, így a gyógyszerelés célzottabbá válhat. Ha a körömgomba nagy területet érint, nem érdemes a drága, vény nélküli szerekkel próbálkozni, ilyen esetben a bőrgyógyászati kezelés célravezetőbb lehet.

Melegkiütés

Főleg gyermekeken jelentkezhetnek a nagy melegben testszerte apró, vörös, néha viszkető kiütések. Ilyen esetekben a legfontosabb a bőr szárítása hintőporokkal, esetleg zinkes rázókeverékkel. Fontos, hogy kisgyermekek minél többet legyenek ruha nélkül, illetve csak pamut ruhákat szabad viselniük, mivel a műszálas ruhákban jobban izzadnak. Természetesen ez ugyanúgy igaz a felnőttekre is. Ha erős a viszketés, akkor receptköteles antihisztamin sziruppal lehet enyhíteni. A helyes eljárás kiválasztásához mindenképpen érdemes szakorvoshoz fordulni.

Amennyiben a fenti tüneteket érzékeli magán, keresse fel központunkat! Szakképzett orvosokkal, gyors időpont egyeztetéssel várjuk!

Bejelentkezés: +36 (20) 554 1498

Bőrgyógyász szakorvosaink:

Dr. Vincze Ildikó

Dr. Gomba Beáta