Szájsebészet

A mai modern érzéstelenítő technikák és anyagok segítségével szerencsére még a kellemetlennek tartott szájsebészet kezelései is tökéletesen fájdalommentesen végezhetőek el.

A szájsebészet területei

A szájsebészet műtéteinek számos indoka lehet, így távolítunk el például egy bölcsességfogat, cisztát, állcsonttal összecsontosodott, elő nem bújt fogat, így végzünk gyökércsúcs csonkolást vagy arcüreg emelést.

Természetesen a szájsebészet eljárásai közé tartozik az ínyplasztika, a fog implantátum behelyezése és a fogászati célú csontpótlás. Ezekben az esetekben azért beszélünk műtétről, mert egy ilyen beavatkozás gondos előkészületet és nagyfokú sterilitást igényel, ami a környezetet és a használt műszereket illeti.

A magas színvonalú berendezéseknek és eszközöknek köszönhetően a beavatkozások ideje, valamint az utánuk szükséges gyógyulási idő a lehető legrövidebbre csökken.

A szájsebészet indokai

Fogeltávolítás

Mert a fog nem menthető meg abban az esetben, ha a fogszuvasodás olyan mértékben károsította a fogat, hogy az már töméssel vagy protetikai módszerekkel pl.: korona, nem állítható helyre, vagy ha a fogat súlyos fogágybetegség támadta meg. A szájsebészet általi eltávolítás további indoka lehet, ha a páciensnél gócbetegséget diagnosztizáltak, melynek oka egy krónikus gyulladás a fog körül.

Bölcsességfog eltávolítás

A bölcsességfognál a szájsebészet általi eltávolítás helyhiány miatt lehet indokolt, amikor a fog nem képes előtörni. A fogak és az állcsontok mérete külön génen öröklődik így előfordulhat, hogy hézagosak, normál állásúak vagy torlódottak a fogak. Ha nincs elég hely, a bölcsességfog gyakran rendellenes (pl. fekvő helyzetben) található, akár a csontban, akár részben előtörve. Helyzete miatt gyakran nem vagy nehezen tisztítható a fog és a környéke. Ez fogszuvasodáshoz vezethet.

Fogszabályozás miatti fogeltávolítás

Fogszabályozó kezelések is indokolhatják a szájsebészet általi eltávolítást, hiszen így a fogsor nem torlódik tovább, és a fogszabályozó kezelés hatékonyabb lehet.

Fogászati ciszta eltávolítása

A ciszta egy olyan elváltozás, mely leginkább a daganathoz hasonlít, belseje folyadékkal vagy gázzal telített, és bár nem tartozik a daganatok közé, szájsebészet útján azt el kell távolítani, mert további rendellenességek okozója lehet. A ciszta jellemzően nem okoz fájdalmat (többnyire véletlenül derül rá fény egy fogászati röntgen kapcsán), ám számos probléma forrása lehet. Ilyen probléma többek közt a csontpusztulás vagy a beszűkült hely miatt a fogak elmozdulása. Éppen ezért indokolt a szájsebészet általi eltávolítás.

Csontpótlás

Csontpótlásra jellemzően akkor kerül sor a szájsebészet kapcsán, amikor annyira elvékonyodott a csontállomány, hogy az lehetetlenné teszi a fogbeültetést. A csonthiány mértékének függvényében a szájsebész határozza meg a pótlás módját, majd a szájsebészet speciális eljárásának keretében megtörténik a pótlás.

Gyökércsúcs csonkolás

A szájsebészet akkor alkalmazza a gyökércsúcs csonkolást, ha el kell távolítani a gyulladt szöveteket, de valamiért nem lehetséges a gyökérkezelés. A megfelelő diagnosztikai eljárások után derül ki, hogy a szájsebészet általi csonkolás elvégezhető-e és milyen eredmény várható. Ez utóbbi számos tényező befolyásolja, így például a gyökér hossza, a gyulladás mértéke, a páciens egészségi állapota. Mindezek együttesen határozzák meg a szájsebészet eredményességét és a műtét utáni gyógyulási időt.
A részletesen bemutatott, szájsebészet alá tartozó eljárásokon kívül számos rutinműtét lehetséges még a szájsebészet területén, de azok jóval egyszerűbbek.

A szájsebészet eljárásai, beavatkozásai előtt nagy segítséget jelenthet, illetve feltétlenül szükséges lehet a panoráma röntgen amely központunkban is elérhető.