Reumatológia

A reumatológia a belgyógyászat egyik ága, mely a mozgásszervek megbetegedéseivel foglalkozik. A reumatológia betegségei a lakosság több, mint felét érintik, bármely korosztályból. A reumás betegség fájdalmat és merevséget okoz az izmokban, az inakban, a gerincen, az ízületekben.

ortopédia reumatológia

A probléma lehet csupán kellemetlen, de elvezethet akár rokkantságig is, így a megfelelő, időben elkezdett kezelés életbevágó lehet.

Mivel foglalkozik a reumatológia?

A reumatológia a mozgásszervi megbetegedések konzervatív, azaz nem műtéti kezelésével foglalkozó orvosi tudományág. A reumatológia szakterületéhez tartozik a gerinc, a porckorongok, a csontok, ízületek, az azokat körülvevő szalagok, inak, izmok megbetegedéseinek kezelése.

A reumatológia által kezelt betegségek többek közt az ízületi gyulladás, a kopásos ízületi megbetegedések, a reuma, az ínhüvelygyulladás valamint a gerinc fájdalmas állapotai. Reumatológus foglalkozik a csontritkulás kezelésével is.

Mely esetekben szükséges a reumatológia vizsgálata?

 • 1-2 hétnél régebben fennálló, erős, mozgást akadályozó ízületi fájdalmai vannak, bármely ízületben (csípő, váll, térd, könyök, boka, stb.).
 • Hetek, hónapok óta tartó merevség érzete van az ízületeiben vagy a gerince körül.
 • A karjába vagy a lábába sugárzó fájdalmat érez, amely a gerinctájról indul ki.
 • Fáj a dereka, nyaka, háta már csak a napi terheléstől is.
 • Zsibbad valamelyik végtagja.
 • 1-2 hét alatt nem szűnő derék- vagy nyakfájása van.
 • Ínhüvelygyulladása van.
 • Éjjel is gyakran felébred a fájdalmai miatt.

Mi történik a reumatológia rendelésen?

 • A reumatológia rendelésen elsősorban rögzítjük a kórelőzményt, vagyis a korábbi mozgásszervi panaszokról és betegségekről informálódunk. Ezután feltérképezzük az aktuális panaszokat is, pontosítjuk a mozgásszervekkel kapcsolatos körülményeket.
 • A megtekintés során a gerinc és az ízületek alaki vizsgálata történik, majd a reumatológia funkcionális vizsgálata következik. Ilyenkor a gerinc funkcionális vizsgálata, kis-, és nagyízületek (váll, könyök, csípő, térd, boka) mozgásterjedelmének és deformitásainak, tengelyeltéréseinek vizsgálata zajlik.
 • Végezetül az összefoglalás során megszületik reumatológia jellegű dokumentáció és a terápiás javaslat, amely konzervatív és alternatív módszerekre is vonatkozhat.

Alternatív fájdalomcsillapító módszerek a reumatológia területén

Reumatológia / fájdalomcsillapítás: Lökéshullám terápia

A reumatológia rendelésen alkalmazott lökéshullám terápia eredményesen alkalmazható háti- és nyaki feszültség, gerinc eredetű fájdalmak, térd-, csípő-, könyökfájdalmak, vállba-, karba sugárzó fájdalmak, meszes váll, sportsérülés esetén. Ezen kívül beválhat sarki és talpi eredetű panaszok, sőt, szédülés, fejfájás, fülzúgás bizonyos formáinál is.

A terápia eredményessége már néhány kezelés után érezhető, de a teljes kúrához 2-6 kezelésre is szükség lehet, miközben a kiváltó ok maga is gyógyul. A reumatológia kezelésének óriási előnye, hogy nem igényel gyógyszeres támogatást, kivételesen hatékony alternatívája lehet a konzervatív gyógymódoknak és kockázatmentes.

Néhányan kissé fájdalmasnak is találhatják a lökéshullámot, de az eredmények ezekben az esetekben is meggyőzőek.

Reumatológia / fájdalomcsillapítás: Szteroidmentes bioterápia

A bioterápia egy természetes hatású, kifejezetten mozgásszervi fájdalomcsillapítást előidéző szakkezelés. Ampullái klinikai vizsgálatokkal bizonyított, hatékony megoldást jelentenek az ízületi fájdalomcsillapításban és a sportsérülések kezelésében. A bioterápia steril ampullái speciálisan előállított kollagént és olyan segédösszetevőket tartalmaznak, amelyek gyors és hatékony javulást biztosítanak!

Reumatológia / fájdalomcsillapítás: Hialuronsavas injekciókúra

A hialuronsav egy természetesen is előforduló molekula, mely „keni” az ízületet és tompítja a felszínét ért lökéseket. Ha tehát hialuronsavas ízületi szert juttatunk az ízületi résbe, az csökkenti az ízületi folyadék viszkozitását (belső súrlódását), tehát elősegíti a csúszást. A reumatológia rendelésen felhasznált anyag egy átlátszó gél, amely nagy koncentrációban tartalmaz hialuronsavat.

A reumatológia szakorvosa az oszteoartrózis (ízületi kopás) által érintett ízületbe fecskendezi ezt a készítményt, hogy csökkentse a fájdalmat, valamint visszaállítsa az ízület kenését és lökéscsillapítását.Az injekciózás ambulánsan történik a reumatológia rendelésen, a kezelés után nem kell különösebb tehermentesítés sem.

A kúra 1-3 darab, hetente elosztva beadott injekciót tartalmaz. A hatás fokozatosan adódik össze, így akár 6-8 nyolc hónapig rendkívüli mértékben megjavíthatja az ízület terhelhetőségét.

Az egyéb eljárásokkal eredménytelenül kezelt enyhe és középsúlyos ízületi kopásoknál érjük el a legjobb eredményt. A súlyos térdízületi, illetve súlyos ízületi kopásoknál ez a kezelés szerényebb eredménnyel jár, mégis gyakran fél évig jelentős javulást hozhat. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy kifejezett kopás esetén általában már csak műtéti megoldás – csípőprotézis-, illetve térdprotézis beültetés – ad megfelelő eredményt.

Reumatológia / fájdalomcsillapítás: Tape szalagok felhelyezése

A taping kiváló hatású sportsérülések, például rándulás, húzódás, izomsérülések és részleges szakadás esetén, hiszen a fájdalomcsillapításon kívül még a gyógyulási időszakot is képes lerövidíteni. Beválik tenisz- és golfkönyök esetében, a csukló és a kéz gyógyításakor, a derék- és háti fájdalmakat pedig éppolyan eredményesen lehet ezzel a módszerrel kezelni, mint a térdproblémákat. Ugyancsak alkalmas izom- és ízületi fájdalmak esetén.

Friss, két héten belüli sérülések kezelésében a leghatékonyabb, de krónikus fájdalmak esetén is eredményesen alkalmazható. Kiemelhető előnye, hogy semmiféle kémiai hatóanyagot nem tartalmaz.