Gasztroenterológia

A gasztroenterológia szakterület célja, hogy a gyomor-, bél-, máj-, epe- és hasnyálmirigy-problémákat, valamint egyéb emésztési gondokat diagnosztizálja és megtalálja a legoptimálisabb kezeléseket.
Tapasztalt gasztroenterológus főorvosunk rendelésén a vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) vizsgálat bódításban is elvégezhető!

gasztroenterológia, IBS, gyomorfekély, gyomortükrözés, kolonoszkópia, reflux

A gasztroenterológia célja

A gasztroenterológia vizsgálatainak elsődleges célja, hogy megelőzze, illetve korai stádiumban felfedezze a betegségeket, így sokkal jobb esélyeket biztosítson a gyógyulásra.

A vizsgálatok alatt a részletes kikérdezés után sor kerülhet laboratóriumi (vér, vizelet, széklet) vizsgálatokra, hasi ultrahang vizsgálatra, gyomor- és béltükrözésre, valamint minden egyéb gyomor-bél rendszeri betegség vizsgálatára.

Problémák, amelyekkel a gasztroenterológia foglalkozik:

  • gyulladásos bélbetegségek (pl.: Chron-betegség)
  • nyelőcső, gyomor és nyombél betegségek (pl.: reflux, gyomorfekély)
  • székelési szokások megváltozása
  • emésztési problémák
  • nem javuló gyomorrontás
  • hasi panaszok, puffadás
  • egyéb gyomor – és bélrendszeri betegségek (pl.: liszt-, tejcukor-érzékenység,)

IBS: a gasztroenterológia segíthet

Az IBS (irritábilis bél szindróma) jellemzően fiatal felnőtt korban jelentkezik, és sajnos krónikus problémát jelent. A jó hír, hogy a kellemetlen panaszok általában nem vezetnek komolyabb betegségekhez.

A tünetek határozzák meg a kezelés milyenségét, hiszen alkalmazhatunk görcsoldókat, a bélfal mozgását elősegítő készítményeket, hashajtókat, hasfogókat és/vagy puffadásgátlókat is. Mivel általában többfajta tünet jelentkezik egyszerre, gyakran a gasztroenterológia által felírt gyógyszerek kombinálása hozhat eredményt.

Az IBS tünetein sokat segíthetnek az életmódbeli változások. Jó hatású lehet a puffadást okozó ételek (pl. hüvelyes zöldségek, banán, kelbimbó) mellőzése, a rostdús, zsírszegény diéta, de fontos a megfelelő stressz-kezelés és a rendszeres mozgás is.

A gasztroenterológia szakorvosát azonban mindenképpen ajánlott felkeresni, hiszen egyrészt ki kell zárni a komoly, testi betegségeket, másrészt a tünetek csökkentését célzó szerek kiválasztása is a gasztroenterológia feladata.

Kiemelt gasztroenterológia vizsgálati lehetőségeink!

Gyomortükrözés

A gyomortükrözés vagy gasztroszkópia olyan vizsgálat, amely során a gyomor-bél rendszer felső szakaszát, azaz a nyelőcső, a gyomor és a patkóbél területét vizsgálják.

A gyomortükrözés kettős célt szolgál: látható teszi az esetleges elváltozásokat (például kinövés, daganat, fekély, vérzés), és egyes esetekben lehetőség van az probléma kezelésére is.

Így többek közt eltávolíthatók bizonyos polipok, lehetőség van szövettani mintavételre, biopsziára is.

Kolonoszkópia

A kolonoszkópia olyan gasztroenterológia jellegű vizsgálat, amely a vastagbél területén jelentkező problémák felismerésére, esetleg azok kezelésére is alkalmas – a gyomortükrözéshez hasonlatosan.

Kolonoszkópia előtt általában izomba injektált kétféle fájdalomcsillapító, nyugtató adható (bár a legalsó szakasz vizsgálatakor ez el is hagyható), maga a vizsgálat bal oldalfekvésben történik.

Az endoszkóp csövét a végbélen keresztül vezetik a vastagbélbe egyidejű levegő befúvással, ami nyomó érzést, görcsöt okozhat a hasban. A fájdalmat jelezni kell az orvosnak! Az eszköz ez esetben is láthatóvá teszi a bélszakasz képét, amelyről állókép is készíthető.

A beavatkozás bódításban is elvégezhető!