Szemészet

Azonnali időpontfoglalási lehetőség

A rendszeres szemészeti vizsgálat kiemelten fontos, mert az időben felfedezett betegségek kezelésével megelőzhetők az olyan későbbi, súlyosabb szövődmények is, mint a látásromlás kialakulása. Panasz esetén pedig azonnal forduljon szemész szakorvoshoz.

Dr. Jánosházi Eszter szemész a klasszikus szemészet feladatain túl jelentős jártasságra tett szert a szemészet pathológiájának, a hagyományos kínai orvoslásnak, az autoimmun betegségeknek, a szemészet daganatos betegségeinek terén, valamint foglalkozott a szemészet és az agykutatás, a molekuláris biológia közös metszéspontjaival is.

Kitűnő, pontos szemészeti ellátással várja pácienseit a Springday Medical Magánorvosi Központban!

Bejelentkezés: +36 (20) 554 1498

Milyen esetekben szükséges a szemészet?

 • Látásromlás esetén.
 • Fényérzékenység esetén.
 • Kettős látás észlelésekor.
 • A szaruhártya elszíneződése (zöldes, szürkés) esetén.
 • Szemszárazság, könnyezés tünetei észlelésekor.
 • Vörös, gyulladt szem panaszakor.
 • Gyakori fejfájás esetén.

Gyerekkor

Már gyerekkorban figyelni kell bizonyos intő jelekre: kancsalságra, szemdörzsölésre, ha a gyerek a tárgyak mellé nyúl, ha túl közel hajol a rajzhoz vagy a könyvhöz, ha nem ismeri fel a messzi képeket.

Cukorbetegség

Cukorbetegek számára ajánlott a rendszeres kontroll  a szemészet rendelésén. A diabétesz gyakori szövődménye a szemfenék meszesedése, de a betegség velejárója a szemnyomás emelkedés is, melyből – kezelés hiányában – zöldhályog is kialakulhat. A szövődmények közül a legsúlyosabb a diabéteszes retinopathia, mely a szem fényérzékelő idegszövetének, a retinának a betegsége. A kutatások szerint az 50 év feletti páciensek közel negyede érintett valamilyen szemészeti elváltozásban is.

Magas vérnyomás

Magas vérnyomásban szenvedőknek is ajánlatos évente, kétévente részt venni egy teljes szemészeti szűrőprogramon.

Öröklött szemproblémák

Akinek a családjában öröklődnek a szemproblémák (rövid-, távollátás, zöldhályog, szürkehályog), harminc éves kor felett érdemes évente egyszer részt venni a szűrésen – tünetmentesség esetén is.

Rendszeres fejfájás

Rendszeres, ismétlődő fejfájásos panaszok esetén is ajánlott a szemészet szűrése, a panaszok hátterében szemüreggyulladás, de súlyosabb esetben akár rejtett tumor is állhat.

Szemészet: tünetmentesség esetén is fontos

Egy általános szemészeti vizsgálat során jellemzően csak a látásélességet vizsgálja a szakember, optikákban leginkább az optikus. Természetesen az éleslátás nagyon fontos, és a szemészet egyik legfontosabb feladata, hogy eldöntse, szükséges-e látáskorrekció, vagyis kontaktlencse/szemüveg viselése. A kérdés eldöntésében a kontaktológus végzettségű szemészorvosok tudnak segíteni.

Ezen kívül azonban létezik olyan szűrés is a szemészet vizsgálatai közt, amely sokkal mélyrehatóbb, részletesebb kivizsgálást foglal magában, olyan területeit is feltérképezi a szemnek, amelyek általában ritkán, vagy esetleg csak későn kerülnek „górcső alá”. Ezzel az összetett programmal tünetmentes, de kezelés nélkül súlyos problémákat okozó elváltozásokra is fény derülhet.

Szemészet: gyakori és ritkább problémák

Egyetlen szervünk sem képes olyan élethű képet festeni vénáink és artériáink állapotáról, mint a szemünk. Mivel szinte mindegyik, az anyagcseréhez kapcsolódó rendellenesség hatással van a véredényekre, a szem fontos szerepet játszhat az ilyen típusú betegségek felismerésében. Egy teljes, átfogó szűrés a szemészet szakorvosainál mindezt professzionálisan és eredményorientáltan kivizsgálja, egy esetlegesen súlyos látásromlást eredményező betegség apró jelei után kutatva.

  Kontaktlencse vagy szemüveg

  Láss tisztán

  Témában szakértő orvosaink

  Kapcsolódó áraink

  Szemészet
  Szakorvosi vizit30 000 Ft
  Szakorvosi kontroll vizit (3 hónapon belül)25 000 Ft
  Szakorvosi kisvizit - csak az orvos kérésére ismétlõdõ kontroll esetén21 000 Ft
  Receptírási díj - vizit nélkül csak visszatérõ pácienseknek4 000 Ft
  Egy vizit tartalma: Anamnézis felvétele, kórtörténet átbeszélése, eddigi leletek értékelése, fizikális vizsgálat, szemfenéktükrözés, szemnyomásmérés, dioptriamérés, réslámpás vizsgálat, konzíliumok kérése, terápiás és életviteli javaslat, receptírás. A vizit idõtartama: 20-30 perc