Szemészet

Kontaktlencse vagy szemüveg

<< Vissza

Aki nem szeretne szemüveget viselni, ma már könnyedén hozzáférhet a kényelmes, változatos és elérhető árú kontaktlencse típusokhoz. A szemészorvos, kontaktológus a vizsgálat alapján kiválasztja a szem és a probléma szempontjából legalkalmasabb megoldást.

Szemüveg vagy kontaktlencse?

A kettő nem zárja ki egymást, hiszen sokan szívesen hordanak stílusos szemüveget, és biztosítják más alkalommal „láthatatlanul” az éleslátást, kontaktlencse viselésével. Ráadásul mivel a kontaktlencse közvetlenül a szemünk felszínén helyezkedik el, nagyobb látóteret biztosít, nem torzít, mint a szemüveg széle és nem törik el. Sportolásnál, főleg labdajátékoknál a dinamikus szemmozgást követi, így megnövelheti a sportteljesítményünket és egyfajta biztonságérzetet ad. Esőben is viselhető, és nem is párásodik be.

Aki kellő körültekintéssel és felelősséggel képes a kontaktlencse kezelésére, az viselheti őket. Ez nagyjából 14 éves kortól kezdődik, és egészen magas életkorig megoldható. Azonban bármennyire is korszerűek a kontaktlencsék, fontos, hogy a szemüveget is használjuk, mert a hosszú éveken át folyamatosan kontaktlencse viselőknél kialakulhat egy krónikus oxigénhiány. Ez megelőzhető, ha rendszeresen járunk szemészeti ellenőrzésre.

Milyen kontaktlencse a legmegfelelőbb?

Az első lépés a megfelelő szemészeti–kontaktológiai ismeretekkel rendelkező szakembert, szemészorvost felkeresése, aki vizsgálat alapján kiválasztja a legmegfelelőbb megoldást.

Szűk szemrés vagy asztigmia (fénytörési hiba) esetén

A hagyományos kemény és az újabb kemény-gázáteresztő kontaktlencse viselése az utóbbi években háttérbe szorult, mégis orvosi szempontból például szűk szemrés, mélyen ülő szem esetén, vagy idősebbeknél gyakran  indokolt. Lágy kontaktlencse viselését követően kialakult szövődménynél (ún. érujdonképződésnél) is ez javasolt. A kemény–gázáteresztő lencsék egyszerűen tisztíthatók, szövődményeket nagyon ritkán okoznak, jól korrigálják az asztigmiát, évente cserélhetőek és UV szűrősek.

Érzékenyebb szem esetén

Az érzékenyebb szeműeknek is bátran ajánlható a kényelmes, könnyen kezelhető, egészséges lágy kontaktlencse viselése, akár időszakosan, akár folyamatosan. A lágy kontaktlencse típusok új generációja magas oxigén áteresztést biztosít a szemnek, rugalmas, szférikus, cylideres és multifokális dioptriákban is rendelhetőek.

Rövid- vagy távollátás esetén

Mindkét probléma ideálisan korrigálható lágy kontaktlencse viselésével. Érdekesség, hogy erősebb rövidlátónál a szemüvegnél kisebb dioptriaértékű a kontaktlencse, a távollátóknál pedig fordítva, magasabb lesz a dioptria érték. Ha a két szem között  három dioptriánál nagyobb  a különbség, akkor ez szemüveggel már nem pontosan korrigálható, kontaktlencse használatával azonban igen.

Ha közelre és távolra sem lát élesen

Az úgynevezett progresszív szemüvegek alternatívája az új fejlesztésű lágy, multifokális kontaktlencse, amely biztosítja az egyidejű távoli és közeli látást. Magyarországon ez lencsefajta még kevéssé ismert, rendelése és megszokása is időigényesebb, de érdemes kipróbálni.

Ha a szeme színét szeretné megváltoztatni

Akár dioptriás, akár anélküli lencsét szeretne, a szem színének megváltoztatása mindkét esetben lehetséges. A kozmetikai kontaktlencse belsejében szendvicsszerűen helyezik el a színező anyagot, amely nem oldódik ki a használat során. Létezik kiemelő és fedő kontaktlencse, utóbbi a szem eredeti színét teljesen lefedi és megváltoztatja.

Kontaktlencse viselési módok

  • Alkalomszerű viselésnél a napi kontaktlencse az első választás, mert egyszerű, higiénikus, nem kell hozzá ápolószer. Mindig friss, tiszta kontaktlencse kerül a szembe. Uszodában is kifejezetten ajánlott, ugyanis így elkerülhető  a fertőzés.
  • A heti, illetve kéthetes kihordású  kontaktlencse egész nap kényelmesen viselhető napi 12–14 órán át. Fontos azonban a napi ápolószerrel történő tisztítása, fertőtlenítése. A multifunkcionális folyadékok alkalmasak erre, minden új flakonban új tok is található, ez is növeli a biztonságot. Csapvíz nem érheti a kontaktlencséket, mert gyulladás alakulhat ki!
  • A havonta cserélt kontaktlencse is népszerű, fokozott figyelmet igényel viszont a tisztítása, mert a felületén kialakulhat egy úgynevezett biofilm réteg. Így ha nem tisztítjuk gondosan, csökkenhet a komfortérzet és a nedvesedés, a zsír- és fehérjeszerű felrakódások pedig a kórokozók megtelepedését okozhatják.

Mikor nem viselhető kontaktlencse?

Bizonyos szembetegségekben, például kötőhártya-gyulladás, szaruhártya-gyulladás, szaruhártya idegentest, herpes utáni érzéketlen szaruhártya, súlyos szemszárazság, illetve, ha félelem jelentkezik a behelyezéstől és a kivételtől.

Kontaktlencse vagy szemüveg

Láss tisztán

Témában szakértő orvosaink

Kapcsolódó áraink

Szemészet
Szakorvosi vizit30 000 Ft
Szakorvosi kontroll vizit (3 hónapon belül)25 000 Ft
Szakorvosi kisvizit - csak az orvos kérésére ismétlõdõ kontroll esetén21 000 Ft
Receptírási díj - vizit nélkül csak visszatérõ pácienseknek4 000 Ft
Egy vizit tartalma: Anamnézis felvétele, kórtörténet átbeszélése, eddigi leletek értékelése, fizikális vizsgálat, szemfenéktükrözés, szemnyomásmérés, dioptriamérés, réslámpás vizsgálat, konzíliumok kérése, terápiás és életviteli javaslat, receptírás. A vizit idõtartama: 20-30 perc