Szemészet

Általában akkor keressük fel a szemészet rendelését, ha gyulladást tapasztalunk, vagy ha már nem látunk olyan élesen. Holott a szemüveg és kontaktlencse készítése során csupán látásvizsgálat zajlik, ám sok olyan tünetmentes, mélyebb probléma rejtve maradhat, amely időben felfedezve még orvosolható lenne.

szemeszet

Szemészet: tünetmentesség esetén is fontos

Egy általános szemészeti vizsgálat során jellemzően csak a látásélességet vizsgálja a szakember, optikákban leginkább az optikus. Természetesen az éleslátás nagyon fontos, és a szemészet egyik legfontosabb feladata, hogy eldöntse, szükséges-e látáskorrekció, vagyis kontaktlencse/szemüveg viselése. A kérdés eldöntésében a kontaktológus végzettségű szemészorvosok tudnak segíteni.

Ezen kívül azonban létezik olyan szűrés is a szemészet vizsgálatai közt, amely sokkal mélyrehatóbb, részletesebb kivizsgálást foglal magában, olyan területeit is feltérképezi a szemnek, amelyek általában ritkán, vagy esetleg csak későn kerülnek „górcső alá”. Ezzel az összetett programmal tünetmentes, de kezelés nélkül súlyos problémákat okozó elváltozásokra is fény derülhet.

Szemészet: gyakori és ritkább problémák

Egyetlen szervünk sem képes olyan élethű képet festeni vénáink és artériáink állapotáról, mint a szemünk. Mivel szinte mindegyik, az anyagcseréhez kapcsolódó rendellenesség hatással van a véredényekre, a szem fontos szerepet játszhat az ilyen típusú betegségek felismerésében. Egy teljes, átfogó szűrés a szemészet szakorvosainál mindezt professzionálisan és eredményorientáltan kivizsgálja, egy esetlegesen súlyos látásromlást eredményező betegség apró jelei után kutatva.

Milyen esetekben szükséges a szemészet?

  • Már gyerekkorban figyelni kell bizonyos intő jelekre: kancsalságra, szemdörzsölésre, ha a gyerek a tárgyak mellé nyúl, ha túl közel hajol a rajzhoz vagy a könyvhöz, ha nem ismeri fel a messzi képeket.
  • Cukorbetegek számára ajánlott a rendszeres kontroll a szemészet rendelésén. A diabétesz gyakori szövődménye a szemfenék meszesedése, de a betegség velejárója a szemnyomás emelkedés is, melyből –kezelés hiányában- zöldhályog is kialakulhat. A szövődmények közül a legsúlyosabb a diabéteszes retinopathia, mely a szem fényérzékelő idegszövetének, a retinának a betegsége. A kutatások szerint az 50 év feletti páciensek közel negyede érintett valamilyen szemészeti elváltozásban is.
  • Magas vérnyomásban szenvedőknek is ajánlatos évente, kétévente részt venni egy teljes szűrőprogramon a szemészet szakorvosainál.
  • Akinek a családjában öröklődnek a szemproblémák (rövid-, távollátás, zöldhályog, szürkehályog), harminc éves kor felett érdemes évente egyszer részt venni a szűrésen – tünetmentesség esetén is.
  • Rendszeres, ismétlődő fejfájásos panaszok esetén is ajánlott a szemészet szűrése, a panaszok hátterében szemüreggyulladás, de súlyosabb esetben akár rejtett tumor is állhat.