Hajhullás

A hajhullás normális napi értéke 40-60 hajszál, de tudni kell, hogy életkorunk előrehaladtával egyre kevesebb és vékonyabb lesz a hajunk. Ha 150-nél több hajszál hullik ki naponta, akkor beszélhetünk kóros hajhullásról.

Ennek számos oka pszichés és testi oka is lehet, így megoldást csak a személyre szabott kezelés hozhat.

Mikortól kóros a hajhullás?

Akkor beszélhetünk kóros hajhullásról, ha feltűnően megnő a kihullott szálak száma és hiányzik a normális újranövés. A hajhullás lehet foltos vagy szétszórt (diffúz), és bár az utóbbi eleinte kevésbé feltűnő, mindkettő marandó kopaszsághoz vezethet, ha szűrtüszők és a bennük található hajszemölcsök elpusztulnak.

Foltos hajhullás akkor jelentkezik, amikor a szervezet védekezési rendszere valamilyen tévedés miatt a hajhagymák ellen fordul. Ennek hátterében gyakran áll egyfajta góc (akár egy mandulagyulladás, tályogos fog, nőgyógyászati problémák), és ha ezt sikerül kideríteni és antibiotikummal kezelni, a hajhullás megállhat.

A diffúz hajhullás azt jelenti, hogy a haj az egész fejbőrön megritkul. Átmenetileg diffúz hajhullás alakulhat ki szülés után, fertőző betegség, vagy vashiányos állapot, nem megfelelő táplálkozás, vegetarianizmus esetén.

Idősebb korban sem csökken a megfelelő táplálkozás fontossága a haj épsége szempontjából. A fehérje és a vas hiánya vagy az egyoldalú táplálkozás hatvan év fölött az egyik leggyakoribb oka a hajhullás kialakulásának.

A hajhullás gyakori oka: pajzsmirigy betegség

Kevesen tudják, de számos népbetegség hátterében is állhat a pajzsmirigy működésének zavara, mint például a szívritmuszavarok, a magas koleszterinszint, a pánik tünetek, a depresszió, a terméketlenség, vetélés, menstruációs zavarok és elhízás is kialakulhat a mirigy megzavart működése miatt.

A szülések 10-17 százalékában a szülést követően 2-6 hónap múlva pajzsmirigy-gyulladás fejlődhet ki, amelynek tünetei jellegzetesek, bár sajnos ritkán diagnosztizáltak. Ezek az erős szívdobogás, az idegesség, a gyengeség, a testsúly-növekedés, és a hajhullás.

A hajhullás hátterében természetesen sok más probléma is állhat, például:

  • nyomelem hiány, vas-, A-, és E-vitaminhiány,
  • eltúlzott fogyókúra,
  • stressz,
  • dohányzás,
  • gyógyszerek mellékhatása (fogamzásgátlók, béta-blokkolók),
  • gócok a szervezetben (például fogban, arcüregben, orrgaratban, epehólyagban),
  • hajat károsító kozmetikumok.

Éppen ezért ha úgy tapasztaljuk, hogy a szokottnál nagyobb mennyiségű hajszál ragad a fésűbe, vagy már láthatóvá is válik a megfogyatkozás, feltétlenül keressünk fel egy bőrgyógyászt!

Mit tehetünk a haj egészségéért?

Az egészséges életmód és az étkezés nagyon sokat segíthet a hajkoronánk állapotán. Fontos, hogy megfelelő mennyiségű vitamint, nyomelemet, és ásványi anyagot juttassunk be a szervezetünkbe.

Ma már rengeteg hajhullás megelőző és növekedést elősegítő étrend kiegészítő tabletta van a piacon, amelyek tartalmazzák ezeket, melyek közül a legfontosabbak A-, B –vitamin, különösen a B6 vitamin, ami pozitívan befolyásolja a haj növekedését, C-vitamin,folsav, cink, béta-karotin, szilícium, biotin, stb. A hajunk egészsége szempontjából a magas kalcium tartalmú ételek – például tejtermékek – fogyasztása is javasolt.