Fogfájás

A fogfájás igazán kínzó probléma, amely tartósan csak a kiváltó ok megszűntetésével kezelhető. Akár fogfájás, akár fogérzékenység jelenti a gondot, elengedhetetlen a professzionális orvosi diagnózis és kezelés.

Fogfájás a zománc áttörése miatt

A fájdalom hátterében leggyakrabban a fogszuvasodás (káriesz) áll. A lassú folyamat során tulajdonképpen áttörik a zománc – ez pedig hideg-, meleg-érzékenységet válthat ki.

A háttérben a fogak felszínén megtelepedő baktériumok romboló hatása áll, ugyanis ezek savtermelése kioldja a kalciumot a fog anyagából. Amennyiben az üregképződés tovább halad, a szuvasodás érinti a fog belső állományát, a dentint is, és ha eléri az idegeket, a fogfájás már súlyosabb jelleget ölthet, és ekkor már külső beavatkozás nélkül is érezhetjük.

Ráadásul a fogbelet merev fal veszi körül, így gyulladás esetén nem tud tágulni. Ennek következtében megnő a nyomás, és az így nyomott idegek okozzák a folytonos, feszítő fájás érzetét.

Amennyiben még ekkor sem fordulunk orvoshoz, a fog elhal és befertőződik a foggyökércsúcs körüli terület. Az elhanyagolt gyulladás tályogot is létrehozhat, amelynek orvosi feltárása viszont már elengedhetetlen, hiszen a felszaporodott gennyet csak így lehet eltávolítani.

Teendők fogfájás és érzékeny fogak esetén

  • Válasszunk érzékeny fogakra való fogkrémet. Ezen készítmények hatóanyagai blokkolhatják a fájdalom érzését a fognyaknál. Érdemes a fogorvos által ajánlott márkák közül választani, amelyek hatóanyagai a hidroxilapatit, a nátrium-fluorid, a stroncium- és a kálium-klorid, illetve legújabban a stroncium-acetát, melyek segítenek fognyaki érzékenység, fogfájás esetén, és lezárják a szabaddá vált dentin-csatornákat.
  • Fogfájás és – érzékenység esetén használjunk puha sörtéjű fogkefét, és kerüljük a túl erős sikálást. Kiegészítésként mindennap érdemes fogselymezni.
  • Óvakodjunk a fehérítő hatású fogkrémektől, amelyek fokozhatják a forróra és a hidegre való érzékenységet, a fogfájást. Ugyanakkor a fogkövet muszáj eltávolíttatni, hiszen a gondozatlanság benyomását kelti, szájszagot okoz, fokozza a fogínyvérzést és az ínygyulladást. Ha szakértő fogorvos távolítja el a fogkövet, úgynevezett szónikus vagy ultrahangos depurátorral, az ezután jelentkező érzékenység, fogfájás csak átmeneti jelenség
  • A rendszeres fogorvosi ellenőrzés elkerülhetetlen – különösen, ha az óvintézkedések ellenére is fennáll a fájdalom, az érzékenység. Egyes esetekben segíthet az érintett terület fluorid géllel való kezelése vagy más, úgynevezett deszenzitizáló módszer. Sajnos az is kiderülhet, hogy a háttérben fogszuvasodás, repedt fog vagy megkopott tömés áll, ezeket természetesen kezelni kell.

Fogfájás, lyukas fog esetén megoldás: fogtömés

A fogfájás egyik leggyakoribb oka a szuvasodás, ami idővel a fog kilyukadásához vezet. Ilyenkor kikerülhetetlen a fogtömés.

A mai modern tömőanyagoknak köszönhetően nem kell tartani a fémes színű, feltűnő tömésektől. Legyen szó egy kisebb élpótlásról vagy egy nagyobb kiterjedésű tömésről, minden esetben nagyon szép esztétikai eredményt lehet elérni.

Az esztétikus, ún. kompozit tömések a frontfogak (elülső fogak) valamint a rágófogak (hátsó fogak) területére egyaránt készíthetők.

A kompozit tömések speciális kék fény hatására szilárdulnak meg, ezért a tömés az elkészítést követően rögtön használható.