„Két dolog a legfontosabb a világon: a só és a víz” (Plinius).

A só a föld fehér aranya, létfontosság elem, amely a régmúlt időkben fizetőeszközként is szolgált, háborúk folytak a sóbányák birtoklásáért.
A primitív civilizációk még nem voltak tudatában a só fontosságának, a létfenntartáshoz szükséges só- és ásványi anyag mennyiséget főként az állatok véréből nyerték.
Később a mezőgazdaság fejlődésével a só iránti igény megnőtt. Rájöttek, hogy segítségével tartósítani lehet az élelmiszereket, ami lehetővé tette hosszabb utazások közben az élelmiszer szállítást és utánpótlást. A rómaiak sóutakat építettek a só szállítására. Az egyik ilyen – Via Salaria – az Adriai-tengerhez vezetett, ahol a mai napig is használt lepárlásos technikával jutottak a sóhoz. Ellenőrzés alatt tartották a só árát, háború esetén megemelték, hogy abból fedezzék a költségeket, majd levitték, hogy az egyszerű polgárok számára is elérhető legyen a só. A római katonákat sóval fizették. Az angol fizetés – salary szó is a latin salarium – sóban fizetni kifejezésből származik.

Amit a természetes sóról tudni kell

Sokan csupán fűszerként ismerik a sót, de az emberi szervezet számára alapvető fontosságú az egészség megőrzésében.
Az asztali só és a természetben található kristálysók összetétele különbözik egymástól. A természetes sók kémiai tisztítása útján nyerjük az asztali sót, amely Na+ és Cl- ionon kívül egyéb ásványi anyagot nem tartalmaz. A természetes sók azonban egyéb ásványi anyagokban, ionokban is gazdagok (pl. K+, Ca+, Mg2+, PO43-, HCO3-). Az ionok elektromos potenciállal, vagyis energiával rendelkeznek. A vérünk, ill. testünk egyéb intracellularis és extracellularis folyadékai vízben oldott ionokat tartalmaznak, vagyis elektrolit oldatnak tekinthetők. Szervezetünk elektrolit háztartásának egyensúlyban tartása alapvető fontosságú az életfunkciókhoz, a normál hidráltsági (= vízzel megfelelően ellátott) állapot fenntartásához, a vér pH – és a vérnyomás szabályozásához, a normál ideg- és izomműködéshez. Az idegsejtek és az izomszövet képes továbbítani az elektromos aktivitást. Elektrolitok, vízben oldott természetes sók nélkül nem létezne gondolkodás, beszéd, izom összehúzódás, mozgás. A víz és a só egyensúlya szabályozza a szervezet anyagcsere folyamatait, energetizálja és aktivizálja a szervezetet. Só és víz nélkül a testünk teljesen működésképtelenné válik.

Élettani folyamatok, amelyek normál fenntartásában szerepe van a természetes sóterápiának

 • szabályos szívműködés
 • vérnyomás szabályozás
 • vércukorszint szabályozás
 • tüdő tisztulás, képződött nyák eltávolítása, főként asthmában és cisztás fibrózisban
 • arcüreg tisztulás
 • erős antihisztamin hatás (pl. allergiák esetén kedvező)
 • izomgörcs megakadályozása
 • fokozott nyálképződés megakadályozása
 • csont szilárdságának biztosítása, csontritkulás megelőzése
 • alvás szabályozása
 • száraz köhögés megszüntetése
 • köszvény megelőzése
 • szexualitás és libido fenntartása
 • visszeresség és pókháló vénák kialakulásának megelőzésében
 • idegsejtek közti kommunikáció és információáramlás fenntartásában
 • tápanyag felszívódás a bélcsatornából

Felső légúti megbetegedések kezelése sóterápiával

Az országban egyedülálló a budapesti Szent Gellért Gyógyfürdő Nappali Kórház részlegének sós kamrája, ahol a konyhasó és szódabikarbóna vizes oldatából képzett, sűrített levegővel porlasztott sűrű ködpárnát lélegeznek be a betegek. Ezt az úgynevezett inhalatóriumot légúti betegségek kezelésére 1918-ban, a Gellért Gyógyfürdővel egyidőben alakították ki. A részleg szakmai munkáját dr. Glück Tibor alapozta meg, aki korának elismert asztma tudósa volt. Az inhalatórium használata a tapadós, nehezen ürülő, sűrű váladék képződéssel járó felső légúti megbetegedések kezelésére ajánlott.

A kezelés egy kisméretű, zárt helyiségben történik, amelyben a konyhasó és a szódabikarbóna vizes oldatából képzett 0,5 mikron méretű porlasztott sóoldatot a betegek belélegeznek. Ez a felhő egyenletesen betölti a szobahőmérsékletű kamrát, amelyben a betegek 15-20 percet töltenek egy kezelés alkalmával. A felső légutak gyulladása a lerakódott váladék feloldása és kiürülése következtében általában 5-10 kezelés hatására csökken. A gyulladáscsökkentő hatása az alkalikus hatásának köszönhető, amely segítségével a
légutakban megtapadt sűrű nyákot feloldja, inaktiválja a kóros mikroorganizmusokat és ezáltal megtisztítja a légutakat.

A belélegzett só lényegében oldószerként funkcionál és magába vonzza a szennyeződést. A felső és alsó légutak, igy az orr, a melléküregek, a légcső, a hörgők nyálkahártyagyulladása a váladék kiürülését követően gyógyul, a köhögés megszűnik. A nyálkahártya duzzanatot csökkenti, a nyákot oldja, úgy viselkedik, mint a természetes antihisztamin.
Nagyfokú nyákoldó hatása miatt erőteljes öntisztulási folyamatot is elindit.
A természetes kristály fertőtlenitő hatással rendelkezik- virusok, bakteriumok és gombák nagy részét elpuszitija, javitja a fizikai, biokémiai aktivitást, fokozza az anyagcserét, javitja a periferiás keringést.

Milyen esetben javasoljuk a kezelést?

A só terápia nyákoldó és gyulladáscsökkentő hatása miatt önálló és kiegészítő kezelésben kiváló eredménnyel ajánlható krónikus melléküreg gyulladásokban, elhúzódó, hátsó váladékképződéssel járó felső légúti hurutokban, allergias rhinitisben, asthma bronchialeban gyermek és felnőttkorban egyaránt.

Természetesen fül-orr-gégészeti kivizsgálás javasolt a terápia megkezdése előtt.

Nem javasolt a sóterápia lázas, akut gyulladás, magasvérnyomás, fertőző megbetegedés esetében.